Gratis parkering er et hinder for bærekraftig byutvikling. Innlegget “Gratis parkering?” til Mario Louis Wilemsen i Fædrelandsvennen 6. desember tar opp et viktig tema som berører både byutvikling, miljøhensyn og rettferdig bruk av arealer.
Forskning viser at tilgang på gratis parkering får flere til å kjøre til jobb (kilde: Transportøkonomisk institutt). Dette gjelder uavhengig av avstand og tilgang til andre transportmidler. Gratis parkering fremmer bilkjøring uavhengig av behov for å kjøre bil. Samtidig vil ansatte i virksomheter som ikke har tilgang til gratis parkering, i større grad sykle, gå, reise kollektivt eller samkjøre til jobb. De aller fleste av oss beveger oss for lite i hverdagen.
I byområdene våre er det knapphet på arealer. Parkeringsplasser til ansatte går i mange tilfeller på bekostning av arealer til grøntområder og rekreasjon. Mange skoler, barnehager og boligområder i sentrumsområder har små og dårlige utearealer. Arealene som i dag blir brukt til parkering, kan tilføre nærmiljøene sårt tiltrengte grønne lunger.
I stedet for å bruke arealene til parkering kan barna våre få steder å leke. Det er også et behov for å redusere biltrafikken for å begrense køer og utslipp. Mindre biltrafikk vil gjøre det tryggere og bedre for alle som går og sykler i byene våre.
Fordelene med å begrense tilgang til parkering i sentrumsområdene er altså mange. Samtidig er det få saker som vekker større engasjement enn de som handler om å fjerne eller avgiftsbelegge parkeringsplasser. Det er forståelig at man ønsker å beholde parkeringsplassene man har hatt tilgang på over lang tid. Vi har vendt oss til at vi skal kjøre egen bil fra hjem til jobb. Det er enklest og tar ofte kortest tid. Nye vaner og rutiner tar tid å innarbeide, og det kan være vanskelig å se løsninger om man bor langt unna og ikke har enkel tilgang til buss.
Hvis vi skal utvikle attraktive byer der det både er godt å jobbe og leve, er vi imidlertid nødt til å tenke annerledes. Det vil rett og slett ikke være plass i byene våre til at alle skal kjøre og parkere egen bil.
Agder fylkeskommune jobber med å innføre parkeringsrestriksjoner på våre fylkeskommunale arbeidsplasser. Målet med disse restriksjonene er å øke andelen som sykler, går eller reiser kollektivt til jobb. Dette vil redusere biltrafikken og dermed gjøre det tryggere og bedre for gående og syklende i byene våre.
Samtidig med at restriksjoner på parkering innføres, jobber vi målrettet med tiltak som skal gjøre det lettere for ansatte å sykle og gå til arbeidet. Fasiliteter for sykkelparkering og garderober, tilbud om elsykkelleasing og sykkelservice samt ulike motivasjonskampanjer for kollektiv, sykkel, gange og samkjøring bidrar til å gjøre det enklere for ansatte å velge andre løsninger enn bil.
Bussen kan ikke nå alle hus, og alle kan ikke sykle eller gå til jobb eller skole. Agder fylkeskommune og Agder kollektivtrafikk AS jobber derfor med å etablere flere innfartsparkeringer i utkanten av sentrumsområdene, og er med på å utvikle nye løsninger for bestillingstransport og mikromobilitet.
Innfartsparkering gir flere tilgang til buss og gjør at færre har behov for å kjøre inn i sentrumskjernen.
Byvekstavtalen gir et ytterligere insentiv til arbeidet med å skape gode by- og bomiljøer i kristiansandsregionen.
Vi ønsker en region der både barn, unge, voksne og eldre skal leve gode liv. For å få til det må bilen i noen tilfeller vike for menneskene.
Sammen skal vi utvikle kristiansandsregionen til den attraktive og bærekraftige regionen vi ønsker den skal være.
Til sist vil vi nevne at det nye fylkeshuset i Kristiansand sentrum faktisk ikke har en eneste parkeringsplass for ansatte.
Innlegget er forkortet. Red.
Gratis parkering?
Åpen