Hvert år kommer det store mengder med folk til turistperlen Reine i Lofoten.
Fjellet Reinebringen alene har nå passert 250 tusen besøkende i året.
– Vi har så mye potensial i Moskenes at vi trenger å være en administrasjon som er tilpasset mellom 12 og 15 tusen innbyggere. Problemet er at kommune kun består av i underkant ett tusen innbyggere, sier Hanna M. Sverdrup, ordfører i Moskenes kommune.
Siden 2012 har Moskenes stått på kommunenes økonomiske verstingliste, Robek.
Gjelden og overforbruket er på over 140 millioner kroner.
– Vi klarer ikke å dekke dette inn. Betaler vi inn to millioner ekstra og det rentefritt per år, er vi ute av Robek i 2083. Det går ikke lenger, sier Sverdrup.
Kommunal- og distriktsdepartementet har nå gitt kommunen en historisk mulighet.
Sletter gjeld
Regjeringen har vedtatt å gi et engangstilskudd på rundt 160 millioner kroner for å håndtere den opparbeidede gjelden i Moskenes.
I tillegg får kommunen muligheter til å søke om ytterligere økonomiske bidrag. Betingelsen er at Moskenes ser på muligheten for å slå seg sammen med en annen kommune.
I februar ble det derfor etablert kontakt med Vestvågøy kommune.
– Vi tok denne henvendelsen fra Moskenes på alvor. Vi ser med stor interesse på mulighetene for en mer robust og bærekraftig kommunestruktur i regionen.
– Samtidig må vi erkjenne at det finnes utfordringer. Men mulighetene for en spennende felles samfunnsutvikling i denne regionen er mye større, sier Jonny Finstad, ordfører i Vestvågøy.

De to kommunene ligger ikke ved siden av hverandre. For klemt mellom Moskenes og Vestvågøy, ligger Flakstad.
– Det trenger ikke by på problemer. Det er andre kommuner som har en slik delt løsning i Norge. Samtidig er det naturlig å sette døra på gløtt for at også Flakstad kommune kan bli med på en sammenslåing, sier Finstad.
– Vi skal ta en prat med Flakstad. De vil bli involvert i prosessen dersom vi går videre med en kommunesammenslåing, sier Sverdrup.
Ordføreren i Flakstad er kjent med «frieriet» mellom Moskenes og Vestvågøy.
Positiv nabokommune
– Jeg har hørt rykter. Dette er spennende. Flakstad må være en del av diskusjonen. Den strukturelle prosessen ønskes velkommen siden vi ligger i midten, sier Einar Benjaminsen, ordfører i Flakstad kommune.

– Kan dere bli en del av en større kommunesammenslåing?
– Jeg er positiv og håper at vi kan få det til. Jeg må uansett forholde meg til kommunestyret vårt, sier Benjaminsen.
29. april blir det ekstraordinærere kommunestyremøter i Moskenes og Vestvågøy. Da skal kommunesammenslåingen diskuteres politisk.
– Vi har kommunestyremøte den 13. mars og 17. juni. Da kan dette bli et tema hos oss også, sier ordføreren i nabokommunen Flakstad.

Mye følelser
Det skal være en grundig og trinnvis prosess underveis. Både innbyggere, ansatte, og folkevalgte i Moskenes og Vestvågøy skal få god tid til å bidra til en harmonisering og utvikling av tjenester og organisasjon.
– Hva man bestemmer seg for rent politisk er en ting, men også innbyggerne må være med på prosessen og skal bli hørt, sier Finstad.

Det er mange følelser involvert i slike prosesser.
De to ordførerne forstår at mange kan føle usikkerhet og er redde for å miste lokal identitet eller innflytelse.
– Vi har et samhold som går på tvers av kommunegrensene og har gjort det i generasjoner. Jeg tror dette er til det beste for begge kommunene på sikt.
– Vi ser ingen annen utvei å få slette gjeld og begynne på nytt. Jeg kan jo bli arbeidsledig ved neste valg, men det er ikke det viktigste. Vi er her for innbyggerne, sier ordføreren i Moskenes.
En mulig større Lofoten-kommune vil kunne gi positive ringvirkninger. Gitt at begge kommunestyrene gir tilslutning til igangsetting av prosessen.
– Hva blir navnet på den nye Lofoten-kommunen?
– Det er for tidlig å si. Det må vi få komme tilbake til. Det viktigste er at de to kommunene blir enige om en sammenslåing, sier Finstad.

Om en sammenslutning blir vedtatt i kommunestyrene, vil en ny kommune senest tre i kraft ved årsskiftet etter neste kommunevalg. Det vil si senest 01. januar 2028.
Hele Lofoten består av seks kommuner.
– Kan man ikke like godt slå sammen alle kommunene?
– Vi får se etter hvert hva fremtiden vil bringe, sier Finstad.