– Vi selger ikke en eneste avocado

1 month ago 23



Øya-festivalen:

Øya-festivalen er helvegetarisk i år. En kritiker hevdet at avocado fra Mexico neppe er mer bærekraftig enn norsk elgkjøtt. Nå svarer Øya.

 Simen Askjer / TV 2
AVOCADOFRITT: Neste onsdag ønsker festivalsjef Tonje Kaada velkommen til musikkfest og vegetarmat på Tøyen i Oslo. Foto: Simen Askjer / TV 2

Publisert 01.08.2024 20:17

De siste årene har Øyafestivalen gradvis trappet ned salget av kjøttholdige retter i matområdet. I år blir festivalen for første gang helt vegetarisk, og dette skjer ikke helt uten at kritiske røster melder seg

– Jeg vet ikke om det er lov å si, men jeg blir jo litt frustrert når det blir servert avocado fra Mexico som er fraktet med fly. Er det noe mer bærekraftig enn elgkjøtt fra Sjåk?.  

Det sa daglig leder i Breheimen Mat i Skjåk, Leif Skiaker, til TV 2 onsdag. Han har servert Elgbab på Øya-festivalen frem til nå.

 Harald Eiken/TV 2
GLAD I KJØTT: Daglig leder i Breheimen Mat, Leif Skiaker Foto: Harald Eiken/TV 2

Dette har fått festivalledelsen til å reagere. 

– På Øyafestivalen finnes det ikke en eneste avocado flydd inn fra Mexico, sier festivalsjef Tonje Kaada.  

Hun poengterer at de tvert i mot legger stor vekt på å servere kortreistmat fra norske gårder, og nevner en rekke oster, urter og grønnsaker fra norske gårder, og villfisk fra Lofoten. 

– Alt er økologisk og forholdvis lokalt, sier hun.         

Det er flere leverandører av meksikansk mat som skal forsyne Øya-publikummet, som Breddos Tacos og La Mayor. Så da gjorde også TV 2 et poeng ut av avocado-sammenligningen til elgkjøttprodusenten fra Skjåk.

Stolte 

Helt feil, altså, ifølge Øyafestivalens ledelse. De mener Øya-publikummet etterspør bærekraft og at Øya arbeider aktivt mot utslipp, og for bærekraft. 

 Ingrid Wollberg / TV 2
LANGREIST: Stridens eple, avocadoen, importeres fra Sør-Amerika og er hovedingrediensen i guacamole. Foto: Ingrid Wollberg / TV 2

– Over 90 prosent av vårt publikum har de siste årene sagt at det er viktig at vi jobber for å være en bærekraftig festival. Med en historikk der klimagassutslippene fra mat sto for over 50 prosent av festivalens samlede utslipp, er det å jobbe med reduksjon her et naturlig og selvfølgelig arbeid for oss, sier festivalsjef Kaada.

– De siste årene har vi kuttet over 80 prosent av utslippene fra mat, et arbeid vi er stolte av å ha fått til, sier hun. 

Fantastisk

Mannen bak Elgbaben som ble servert for siste gang på Øyafestivalen i fjor, Leif Skiaker, sier deres vegetaralternativ solgte lite og at han tror mange vil føle at noe mangler når elgkjøttet fra Skjåk ikke er der i år. 

– Det er nok mange som vil savne Elgbaben i år ja, sier han. 

Det tror ikke festivalsjef Tonje Kaada. 

– Det er ingen tilfeldigheter rundt maten på Øyafestivalen. Vi er et stort team som jobber tett med både kokker, restauranter, gårder og andre produsenter for å sørge for at maten vi serverer både er klimavennlig, sunn og spennende. Når vi kutter ut kjøttet helt i år, er det fordi vi er helt trygge på at maten som blir servert, blir fantastisk, sier festivalsjefen for Øya. 

 Festivalledelsen tror maten blir god også uten Elgbaben fra Skjåk
DET VAR FØR: Festivalledelsen tror maten blir god også uten Elgbaben fra Skjåk
Read Entire Article