Vi må tilbake til forrige århundre for å finne «billig» strøm

4 hours ago 3



Strømprisene har de tre siste årene svingt til hittil ukjente nivåer – mest høye, men faktisk også til under null.

Foto: Audun Braastad / NTB

Og strømregningene skaper sinne i befolkningen – kanskje aller mest over de prisforskjellene mellom sør og nord som nå avdekkes. Men hvor stor grunn har vi til å klage med regjeringens strømstøtte i ryggen?

Som forbruker er jeg nok over gjennomsnittet interessert i priser, tall, trender og statistikker, og har fulgt med på våre strømregninger i 25 år – i samme enebolig, med samme strømleverandør og uten fastprisavtale. Og hvordan så det egentlig ut gjennom disse årene?

Det jeg har funnet vil kanskje overraske mange, med til dels høye regninger også tidligere – noe vi kanskje har glemt i kampens hete om strømkabler hit og dit. Det er jo hva man faktisk betaler totalt pr. kwh som teller, når nettleie, avgifter, mva og strømstøtte er innbakt i regningen. Strømregninger varierer uansett mye gjennom året – nå som før – i vårt kalde land, der vintermånedene ofte er 4-5 ganger dyrere enn sommermånedene.

I skrekkåret 2022 var vår gjennomsnittlige totalpris kr 1,80 pr. kwh. Den falt til kr 1,50 i 2023 og til kr 1,39 i 2024. Mange hevder at disse årene var ekstremt dyre på bakgrunn av hva vi betalte «før». Hvis «før» var 2020 så er det helt rett – da var vår pris kr. 0,79 pr. kwh. Men «før» var også 2004 med totalpris på kr. 0,88, 2006 med kr. 0,96 og 2011 med hele kr 1,33 pr. kwh. Det var første gang totalprisen kom over kr 1,00, siden lå den litt over eller litt under kr 1,00 fram til 2021. 2011 var det dyreste året noensinne og 2022 nest dyrest, sett i lys av datidens gjennomsnittsinntekt for nordmenn. Tro det eller ei – 2004 var faktisk dyrere enn 2023 sett i det samme lys! Vi må nok tilbake til forrige århundre for å finne «billig» strøm.

I Norge har husstandene relativt behagelige strømregninger sammenliknet med Danmark og Tyskland, som betaler vesentlig mer enn oss her sør når avgifter er lagt til, og det er over 25 land i Europa som betaler mer enn oss.

Midt i klagesangen glemmer vi gjerne det høye lønnsnivået vi har i Norge. Men for hytteeiere uten strømstøtte er det selvsagt verre – i toppåret 2022 var totalprisen vår over kr 3,60 pr. kwh. Mest grunn til bekymring har likevel næringslivet her sør, som dessverre har fått en helt annen hverdag de siste årene med det strømuføret Norge har brakt seg selv inn i. Det virker krevende å komme ut av det når verken politikere eller folket kan bli enige om hvordan vi skal øke strømproduksjonen, og når tiden bare løper for overføringslinjer fra nord til sør.

Read Entire Article