Vi må redusere arbeidspresset i yrkene med høyt sykefravær

1 week ago 8



Det er jo ikke til å ignorere at når arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene samles for å løse landets problemer, så blir arbeidstaker problemet.

Foto: Toru Hanai / Reuters

Løsningen er mer penger til flere arbeidstakere, samtidig som vi skal skrumpe inn på rettighetene.

Mer bruk av gradert sykemelding er ett av forslagene. Hvis jeg får 20 pst. gradert sykemelding og trenger å jobbe en dag i uken, så får jeg 4 skift på 2 timer man-torsdag. Når jeg trenger å jobbe 2 timer hver dag 4 dager i uken, så får jeg 1 dag med 8 timers arbeid. For det er ikke slik at arbeidsgiver må følge det legen eller du som arbeidstaker ønsker. Er du 20 pst. gradert er du disponibel i 20 pst. av uken slik arbeidsgiver ønsker det.

I min tid som tillitsvalgt var det ett spørsmål som kom ofte fra mine kolleger. Ofte ble den syke mer syk av alt styret rundt den graderte sykemeldingen. Det kan nesten virke som at noen arbeidsgivere bruker den graderte sykemeldingen slik at personen skal tilbake til 100 pst. sykemelding fordi det er mindre arbeid.

Det er på tide at arbeidsgiverne og staten ser på løsninger som forbedrer arbeidssituasjonen. De private legger mye ressurser i det, og har lave syketall. Det er i hovedsak offentlige bedrifter, og bedrifter som jobber for det offentlige, som sliter med høye syketall. Mye av det er høyt arbeidspress, skiftarbeid og yrker med mye belastning både fysisk og psykisk.

Jeg ser få løsninger som prioriterer å endre måten vi arbeider på i disse yrkene. Samtidig har Arbeidstilsynet så liten kapasitet at de ikke klarer å følge opp alle varslene som kommer inn. Vi har lover mot mobbing og trakassering, men de følges sjelden opp og de er vanskelige å bruke i praksis.

For når sykekostnaden øker, så øker administrasjonskostnaden. Da må det mer effektivisering til, for å dekke inn det tapte. Skolene skal nå omorganiseres for å spare penger. Vi skal ikke heller se på løsninger som gjør at ikke så mange lærere er syke, som koster mye penger? Det er ikke en investering vi har råd til, sier kanskje kommunen. Etter min mening er slike investeringer noe vi ikke har råd til å ikke gjøre.

Vi vet at for høyt arbeidspress fører til utbrente mennesker. Mobbing fører til langvarige psykiske plager, og kombinasjonen av disse leder ofte til uførhet, eller årelange omplasseringsprosesser hvor vi plutselig er villig til å investere mye midler. Hvor mange milliarder bruker vi her i året?

Kanskje man i neste års statsbudsjett skal sette av 60 milliarder til å redusere arbeidspresset i yrkene med høyt sykefravær. Betal bedriftene og de statlige sektorene ekstra for å redusere arbeidsmengden, gi mer tid til en pust i bakken. Sett inn 100 årsverk hos Arbeidstilsynet som ene og alene skal jobbe for og redusere mobbing på arbeidsplassen, spesielt ansatte som får den behandlingen fra ledelsen.

Når ansatte begynner å returnere til jobb fordi det ikke lenger er et slit uten like, kan man begynne å se på effektivitetsmetoder som ikke øker arbeidsmengden. Det er dem som har klart å effektivisere uten å ta bort kvaliteten som gjør det bra i lengden. Vi må tenke på hvordan det skal være fremover og ikke resultater akkurat nå. Litt som tiltakene for å få ned inflasjonen, det koster og er tøft, men det virker i lengden.

Det er ikke kostnaden med sykefravær som blir vårt problem i fremtiden hvis vi fortsetter slik vi gjør nå. Det er mangel på arbeidskraft.

Så i stedet for å gi hjemmesykepleien 10 minutter med hver pasient, så gi dem 45 minutter. Da er det tid til en kopp kaffe, som mange andre har hver time i yrker det er 2 pst. sykefravær. Vi vil ikke ha nok sykepleiere til alle, men det gjør litt vondt å få på plass riktig standard som er levedyktig i lengden.

Innlegget er forkortet. Red.

Read Entire Article