– Vi er litt urolige nå

1 month ago 24



Norsk par i Libanon:

Norske Ken-Tore og Rima befinner seg i Libanon, samtidig som frykten for eskalering i regionen øker. Nå håper de å rekke hjem før en eventuell storkrig bryter ut.

 Kawnat Haju / AFP / NTB
ANGREP: Det er daglig skyts over den israelsklibanesiske grensen. Her fra et israelsk angrep mot den libanesiske byen Chihine søndag formiddag. Foto: Kawnat Haju / AFP / NTB

Publisert 29.07.2024 15:48

Kommer Israel til å starte en ny krig i Midtøsten, eller begrense seg til å bombe militære mål i Libanon?

Det spørsmålet er mer aktuelt enn på lenge, etter rakettangrepet på de israelskokkuperte Golanhøydene. Minst tolv ungdommer som lekte ved en fotballbane ble drept i angrepet.

Israel og vestlig etterretning mener den libanesiske militsgruppen Hizbollah står bak angrepet, men de nekter for å stå bak.

Nå venter verden uansett i spenning på hvordan Israel vil svare på angrepet.

 Privat
I LIBANON: Norske Rima og Ken-Tore Saade Eriksen er i Libanon. Foto: Privat

Det gjør også norske Ken-Tore Saade Eriksen og kona Rima fra Elverum, som befinner seg sør i Libanon – kun ti kilometer unna Israel.

– Akkurat nå er vi litt urolig og spent på hva som skjer, sier han til TV 2.

De har reist til Libanon til tross for at Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle reiser dit, og har oppfordret alle nordmenn i Libanon om å forlate landet.

Rundt 100 nordmenn i Libanon

UD opplyser til TV 2 at rundt 100 nordmenn har registrert at de er i Libanon nå. Det reelle tallet kan være mye høyere.

– Det er frivillig å registrere seg i våre reiseregistre, men dersom det skjer en alvorlig hendelse har vi mulighet til å sende de reisende viktig informasjon, sier pressevakt i UD, Mathias Rongved, til TV 2.

 Privat
NORSK I LIBANON: Det norske flagget vaier utenfor Saade Eriksen-familiens bolig i Libanon. Foto: Privat

Ken-Tore og kona er blant de omtrent 100 personene som har registrert seg i UDs app «Reiseklar». De har reist til landet for å hjelpe Ken-Tores svigermor som nylig har blitt enke, vel vitende om risikoen en slik tur innebærer.

– Men erfaringsmessig så er det man er redd for at skal skje, mye verre en det som faktisk kommer til å skje, forklarer han.

Likevel hører de daglige smell i nærheten av byen de bor i. Etter angrepet som drepte tolv unge mennesker, har det imidlertid vært uvanlig stille i området, ifølge Ken-Tore.

 Menahem Kahana / AFP / NTB
DREPT I LEK: Tolv unge israelere mistet livet i det som antageligvis var et libanesisk angrep mot Golanhøydene. Foto: Menahem Kahana / AFP / NTB

– Vi hører droner i lufta over oss hele tiden, men det har vært mye mindre skyting i området, forklarer Ken-Tore.

Om det er stille før stormen, er vanskelig å si, men Ken-Tore og kona håper å komme seg hjem til Norge før en eventuell storkrig bryter ut.

Håper å reise hjem tirsdag

Nordmannen er godt kjent med det stadig urolige Libanon. Han tjenestegjorde som troppssjef i landet på 90-tallet, og har vært på tur flere ganger i ettertid.

– Jeg har vært med på både krig, mindre krig, og fred her nede. Situasjonen er stort sett urolig på en eller annen måte. Om det er innenrikspolitisk eller økonomisk uro, eller at det er anspent på grensene, sier han til TV 2.

Når man er godt kjent med urolighetene i landet, er det vanlig å ha flere alternativer for å komme seg hjem på trygt vis.

 Mohamed Azakir / Reuters / AFP
SKAL REISE HJEM: Reisende ser på informasjonsskjermen på Rafik Hariri-flyplassen i Beirut. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / AFP

Ken-Tore og kona skal etter planen reise hjem igjen til Norge tirsdag, men har allerede en alternativ rute dersom flyplassen i Beirut skulle stenge eller fly ikke går av andre årsaker.

– Hvis flyplassen stenger, er vårt eneste alternativ å ta landeveien til Jordan, og prøve å ta et fly derfra, forklarer han.

Swiss Airlines og Lufthansa har suspendert flyvninger til og fra Beirut frem til tidligst tirsdag denne uken.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTB
FLYPLASSEN: Flere flyselskaper har suspendert reiser til og fra flyplassen i Beirut. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

Israel forbereder seg nå på muligheten for at kampene vil kunne vare over flere av de kommende dagene, melder nyhetsbyrået Reuters mandag formiddag, som siterer to høytstående israelske tjenestepersoner. 

– Israel ønsker å skade Hizbollah, men de ønsker ikke at regionen blir dratt inn i en fullstendig krig, sier én av de anonyme kildene i en uttalelse til Reuters.

Ken-Tore satser på at han er trygt hjemme i Norge når kampene eventuelt starter, men han tror det vil komme en større israelsk reaksjon etter angrepet mot Golanhøydene.

– Det virker som begge parter ikke ønsker en større regional krig, men Hizbollah vil nok svare på et israelsk angrep, konkluderer han.

Read Entire Article