VG: Regjeringsapparatet ble varslet før pågripelsen av Marius Borg Høiby

1 day ago 4



Justisdepartementet, Statsministerens kontor og Barne- og familiedepartementet ble varslet før Marius Borg Høiby skulle pågripes etter voldshendelsen i august.

Terje Pedersen / NTB

Departementene til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) ble varslet før pågripelsen av Marius Borg Høiby.

Marius Borg Høiby ble klokken 16.10 den 4. august i år pågrepet av politiet, etter en voldshendelse i en leilighet på Frogner i Oslo kvelden før. Før det hadde det vært hektisk varslingsaktivitet om pågripelsen i politiet og regjeringsapparatet

– Oslo politidistrikt varslet livvakttjenesten (PST) om pågripelsen. Vi varsler rutinemessig om alle forhold som kan påvirke sikkerhetsopplegget rundt Kongehuset, sier politiinspektør Martin Strand i Oslo politidistrikt til NTB via pressesjef Unni Grøndal.

Det var VG som først omtalte saken.

Kongefamiliens livvakt er underlagt Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Politiets situasjonssenter i Politidirektoratet ble også rutinemessig varslet, sier Strand.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST bekrefter at de ble orientert i forkant av pågripelsen av Høiby, men vil ikke si noe mer rundt etterforskningen.

SMK ble varslet

Politidirektoratet (POD) opplyser til VG at vaktsjef ved Politiets situasjonssenter i POD klokken 13.55 samme dag varslet krisestøtteenheten i Justisdepartementet om at Marius Borg Høiby skal pågripes.

Etter at Justisdepartementet ble varslet, ble flere andre instanser også varslet.

«Justisdepartementet orienterte Statsministerens kontor og Barne- og familiedepartementet, som tok saken til orientering», opplyser Justisdepartementet.

De sier at de ikke varslet livvakttjenesten eller andre eksterne.

Grunnen til at Barne- og familiedepartementet ble orientert var at statsråd Kjersti Toppe (Sp) skulle gjøre et intervju om ungdomskriminalitet samme kveld. Justisdepartementet ville orientere om etterforskningen slik at statsråden kunne henvise til politiet hvis det skulle komme spørsmål.

Statsministerens kontor sier til VG at de ikke ga beskjed videre til Det kongelige hoff eller kronprinsesse Mette-Marit om at Høiby skulle pågripes.

Pågrepet på skole

Senere samme ettermiddag ringte politiet til Høiby, der det ble avtalt at han skulle møte dem på Jansløkka skole, som ligger i nærheten av Skaugum. Han ble pågrepet klokken 16.10 og kjørt i arresten. Han ble løslatt dagen etter.

Bakgrunnen for pågripelsen var en voldshendelse i en leilighet på Frogner natten før. Høiby er siktet for kroppskrenkelse mot en kvinne og skadeverk i leiligheten hennes.

Read Entire Article