Det har stormet rundt statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre (64) etter at det forrige uke ble avdekket planer om å fjerne ham som partileder.
En rekke lokalpolitikere pekte i en undersøkelse på nestleder og arbeidsminister Tonje Brenna (37) som mulig partileder, hvis Støre gir seg.
Den andre nestlederen er helseminister Jan Christian Vestre:
– Ingen sitter jo evig. Den dagen statsministeren og partilederen vår skulle komme til at det er på tide å gi stafettpinnen videre, så er det mange flinke kvinner og menn i Arbeiderpartiet som kan ta på seg mange ulike oppgaver, sier Vestre.
– Gjør det altfor dårlig
– Hvis Støre trekker seg og partiet ber om det, vil du da stille deg til disposisjon som partileder?
– Ap gjør det altfor dårlig på meningsmålingene nå og partiet vårt er i en veldig alvorlig situasjon. Jeg har tillit til sjefen vår og er glad for at han sier at han er motivert og har tro på valgseier. Vi styrer landet i en veldig urolig tid og statsministeren er på jobb hver dag for å trygge Norge, sier Vestre.
– Lederen vår viser stadig hva han er bygget av. Nå blåser det veldig, men Jonas er likevel fullt dedikert til arbeidet og ansvaret, sier han.
VG skrev forrige uke at noen av de som ønsket å bytte ut Støre som partileder, uttrykte fortsatt støtte til ham utad. Årsaken skal være at de ikke ønsket å dytte nestleder Tonje Brenna til topps, uten demokratisk prosess.
Vestre kaller denne uken situasjonen i partiet for alvorlig og krevende etter de dårlige meningsmålingene. Men han mener det gror godt i Ap.
– Partidemokratiet må få virke. En av mange gode egenskaper til vår leder er at han har vært flink til å slippe til en ny generasjon politikere som knapt noen hadde hørt om for noen år siden, som har fremtredende posisjoner i regjering, i stortingsgruppen, i kommunestyrer og fylkesting, sier han.
– Totalt ubegripelig
Ap-nestlederen, helseministeren og Oslo-politikeren kaster seg nå inn i kampen mot Høyre/Venstre-byrådet i hovedstaden.
Ifølge en opptelling Aftenposten har gjort ligger Oslos bydeler an til å kutte 1 milliard kroner neste år. I flere bydeler har det vært sterke protester i kutt i tilbud til unge og eldre.
– Dette er Høyre-politikk i praksis. Bydelene leverer velferdstjenester til folk i Oslo. Samtidig prioriterer byrådet å bruke nesten en halv milliard på å kutte eiendomsskatten, og mest til dem som har de dyreste boligene, sier Vestre.
– Seniorsentre som dette er god folkehelsepolitikk. Det forebygger ensomhet og utsetter sykdom og hjelpebehov blant eldre, sier han.
Bystyret skal onsdag stemme over budsjettet.
Kan bli politisk krise
Onsdag formiddag kan det bli full politisk krise i Oslo:
- Først skal bystyret behandle et mistillitsforslag mot nærings- og kulturbyråd Anita Leirvik North (H), som kan ende med å felle hele byrådet.
- Etter det skal de stemme over budsjettet, der byrådet foreløpig ikke har flertall.
- Frps hovedinnvending mot byrådet er støtte til karbonfangst og lagring på Klemetsrud, der byrådet har flertall sammen med Ap.
Regjeringen lanserte tidligere i år et nytt inntektssystem som kuttet inntektene til Oslo. Ifølge finansbyråd Hallstein Bjercke (V) er kuttet på over en halv milliard i året.
Men regjeringen økte deretter bevilgningene til kommunene, slik at hovedstaden fikk 675 millioner kroner ekstra.
– Hvis du slår sammen de ekstra pengene de får fra staten og eiendomsskatte-kuttet, så har de et handlingsrom på 1 milliard kroner. Det er totalt ubegripelig for meg at de kutter slik i bydelene, sier Vestre.
– Angrer du på at det nye inntektssystemet til kommunene rammet steder som Oslo?
– Jeg hører at Høyre spinner den historien. Men Oslo har fått 675 millioner ekstra i høst. Høyre har også sendt kuttene nedover til bydelene og byrådet har beskyldt bydelspolitikere som protesterer for politisk latskap. Det er grov ansvarsfraskrivelse, sier Vestre og får støtte fra bydelsutvalgsleder Mari Morken (Ap) i bydel Alna.
– Byrådet tvinger oss til å sette tilbud til eldre opp mot kriminalitetsbekjempelse og tilbud til barn og unge, sier Morken.
Foto: Tore Kristiansen / VG
Den 38 år gamle nestlederen er født i Haugesund, men har bodd nesten hele livet i Oslo.
I bydel Alna har bydelsdirektøren foreslått å kutte seniorsenteret på Haugerud, som er åpent for alle eldre i bydelen.
I stedet skal det erstattes med et dagsenter, som kun er åpent for folk med tyngre behov. Det skal spare 8 av de 75 millionene som Alna må spare, forklarer Mari Morken.
– Sitt andre hjem
Det gule bygget ved T-banestasjonen brukes av rundt 600 eldre. Her kan de få et rimelig måltid, sosialt samvær, temakvelder, sosiale utflukter. Brukerne reagerer sterkt på at tilbudet nå kan ryke.
– Det er folk her som ser på dette som sitt andre hjem. Det er her de kommer seg ut av leiligheten og har sitt sosiale liv, sier Ap-kjempen Ivar Leveraas (85), som tidligere ledet brukerrådet på seniorsenteret.
Morken håper at bydelsutvalget kan redde seniorsenteret på torsdag, men sier at det blir vanskelig fremover med kuttene de er forespeilet i kommende år.
KJENT FRA «MAKTA»: Partisekretær Ivar Leveraas, daværende Ap-leder Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland. Foto: Henrik Laurvik / NTB
– Glimrende kar
Leveraas er i likhet med Vestre født i Haugesund, men har gjort Oslo til sitt hjem. Han hadde det mektige vervet som partisekretær i Arbeiderpartiet fra 1975 til 1986.
I løpet av de 11 årene jobbet han tett med tre statsministre; Trygve Bratteli, Odvar Nordli, og Gro Harlem Brundtland - samt Ap-leder Reiulf Steen. Forebygging, forebygging, forebygging, sier han om seniorsenteret.
Leveraas forteller at han ledet partiet nasjonalt gjennom tre valg der de hver gang fikk over 40 prosents oppslutning. Han skryter av Vestre.
– Jeg synes han er en glimrende kar. Han er barnefødt i Haugesund, det taler til hans fordel. Det er jeg også, sier Leveraas.
– Kan han bli partileder?
– Nå snakker jeg ikke om ham konkret. Men jeg har tenkt på at folk som har jobbet for meg på et eller annet nivå, da så jeg ikke for meg hva de kunne komme til å bli. Når de kom i en posisjon, så vokste de så veldig, sier Leveraas og legger til:
– Jeg er helt sikker på at om han noen gang skulle havne i den posisjonen, så ville det samme skje med ham, sier han.
Den tidligere partisekretæren sier at han ikke kjenner Vestre godt nok til å kunne utstede en forhåndsattest.
– Men jeg har fulgt ham og synes det han gjør er glimrende. Hadde jeg vært delegat på det landsmøtet, så ville jeg stemt på ham, sier han.
– Vestre bløffer!
Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) reagerer sterkt på kritikken fra regjeringen.
– Nå er det nok! Vestre feilinformerer, han bløffer og villeder. Han er åpenbart villig til å gå langt over streken for å snakke om noe annet enn problemene i eget hus, skriver Solberg i en e-post til VG.
Solberg mener at Oslo har blitt underfinansiert for lønns- og prisstigning siden 2021, i tillegg til at de blir rammet av endringene i inntekter for kommunene.
Han viser videre til at Oslo har økt eiendomsskatten på næringseiendommer, samtidig som de har kuttet på bolig.
– Kuttene regjeringen pålegger Oslo er mer enn 15 ganger større enn det beskjedne kuttet vårt i eiendomsskatten på til sammen 102 millioner, skriver Solberg.
Han kaller regjeringens kritikk av Oslo en «en enestående forestilling i politisk desperasjon og ansvarsfraskrivelse», og reagerer på at Tonje Brenna, Jonas Gahr Støre og Jan Christian Vestre alle har rykket ut mot byrådet.
– Alle klager over kuttene vi må gjennomføre i Oslo som er en direkte konsekvens av at de selv har kuttet inntektene til Oslo kraftig. Det er dønn uredelig og sånn bør man ikke drive politikk, skriver han.
- Forsyner seg grovt
Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) mener at kuttene er håndterbare. Han sier at byrådet selv har valgt å skjerme barn og unge og klima og miljø i sine egne budsjettkutt.
– For byrådet er kampen mot ungt utenforskap noe vi ønsker å prioritere. Jeg håper bydelene velger å gjøre det samme, skriver han i en e-post.
Han reagerer på kritikken.
– Jeg sliter med å ta det seriøst etter at regjeringen har gjort endringer i inntektssystemet som Oslo kommer til å tape over en halv milliard årlig på, skriver han.