Venstre utfordrer: Vil gi 105 milliarder til Ukraina

1 month ago 26



Kortversjonen

  • Venstre foreslår å gi 105 milliarder kroner til Ukraina neste år.
  • Dette er betydelig mer enn regjeringens foreløpige planlagte støtte på 15 milliarder kroner.
  • Melby hevder at pengene hovedsakelig vil bli brukt i Ukraina og ikke påvirke norsk økonomi og rente.

– Venstre vil gi 105 milliarder kroner til Ukraina neste år.

Det sier Venstre-leder Guri Melby til VG tirsdag ettermiddag.

Det er syv ganger så mye som regjeringens foreløpige støttenivå på 15 milliarder kroner.

Hun sier at dette er en lekkasje fra Venstres alternative statsbudsjett som presenteres mandag.

– Ukraina kjemper for sin egen og for vår frihet mot Putins krigsmaskin. Venstre prioriterer derfor 105 milliarder kroner til Ukraina neste år, sier hun.

Ukrainske bakkestyrker skyter med en Leopard 2A4-tank under en felttrening på et ikke avslørt sted i Ukraina i slutten av oktober. Foto: GENYA SAVILOV / AFP / NTB

Høyre har vært ute og signalisert at partiet vil foreslå å tredoble den norske støtten til 45 milliarder kroner neste år, hovedsakelig til militær støtte.

Aps utenrikspolitiske talsperson på Stortinget, Åsmund Aukrust, sa til VG i dag at 15 milliarder er gulvet alle partiene på Stortinget er enige om, men han signaliserte at regjeringen vil gi mer:

Bilde av

Aukrust

– Vi har hele tiden sagt at det vil komme mer i løpet av året, sa Ap-Aukrust.

– Situasjonen i Ukraina er forverret og russerne rykker stadig fremover. Venstre vil øke den norske støtten raskt og kraftig, sier Melby.

Noen ord og uttrykk i denne saken

Statsbudsjettet

Dette er en plan for hvordan Norge skal bruke og tjene penger i løpet av et år.

Regjeringen la frem forslag til statsbudsjett for 2025 7. oktober. Stortinget forhandler frem mot jul, hvor endelig statsbudsjett vedtas.

Nysalderingen

En oppdatering av statsbudsjettet som skjer mot slutten av året, hvor man ser på om det er mer eller mindre penger tilgjengelig enn man trodde.

Handlingsregelen

En regel som sier at Norge bare skal bruke en viss prosent av pengene vi tjener på olje, for å sikre at vi har penger også i fremtiden. Det er for tiden inntil 3 prosent av det Statens pensjonsfond utland (oljefondet) er verdt ved årets begynnelse.

Utenrikspolitiske talsperson

En politiker som snakker på vegne av sitt parti om saker som handler om forholdet mellom land.

Utenriks- og forsvarskomiteen

En gruppe politikere på Stortinget som jobber med saker som handler om Norges forhold til andre land og om forsvaret.

 Helge Mikalsen / VGMelby her sammen med Venstre-nestleder, Abid Raja. Foto: Helge Mikalsen / VG

– 105 milliarder kroner fremstår ikke som veldig troverdig å få støtte for?

– Norge må gjøre alt vi kan for at Ukraina vinner denne krigen. Det handler om å gjøre det som er rett for våre europeiske venner, og det handler om å styrke vår egen sikkerhet. Å støtte Ukraina i deres kamp mot Putin er det viktigste Norge kan gjøre for å styrke vår egen sikkerhet i en urolig verden.

Regnestykket

Hun sier at deres regnestykke ser slik ut:

– Regjeringens 15 milliarder ligger til grunn. Så omprioriterer vi 10 milliarder i vårt eget budsjett, henter 30 milliarder fra oljepengene og legger på 50 milliarder i nysalderingen. Da havner man på 105 milliarder kroner.

– 30 milliarder ekstra oljepenger; dere kan anklages for å bidra til at Norges Bank ikke setter ned renten?

– Disse pengene skal i all hovedsak brukes i Ukraina, på å anskaffe utstyr som de ikke skal kjøpe i Norge. Norge har muligheten til å ta en lederrolle i å få slutt på denne krigen. Dette er en krig som kan vinnes med penger Norge har.

 Ivan Antypenko / Reuters / NTBEn ukrainsk soldat sikter en D-30 haubits, før han skyter mot russiske tropper på et ikke avslørt sted i Sør-Ukraina i slutten av oktober. Foto: Ivan Antypenko / Reuters / NTB

– Så Kongsberggruppen og andre norske selskaper skal ikke få levere noe av dette i militært materiell?

– Jeg sier ikke det, men det vil være så lite at det ikke vil slå nevneverdig inn i norsk økonomi. Med vårt forslag holder vi oss langt unna handlingsregelen på tre prosent; vårt forslag innebærer 2,7 prosent oljepengebruk. Jeg mener dette er veldig ansvarlig.

– Og så tryller dere opp 50 milliarder kroner. Hvor skal dere kutte 50 milliarder kroner andre steder for å finansiere det?

– Det er nysalderingen som er det siste Stortinget gjør. Regjeringen har sagt at de vil ta 5 milliarder der og gi til Ukraina. De har åpnet den døren.

– Det er forskjell på 50 og fem milliarder kroner?

– Dette er penger som uansett ikke er tenkt brukt i Norge nå, som skulle rett inn i oljefondet. Vi setter altså av pittelitt mindre til oljefondet enn vi ellers ville gjort. Når pengene i hovedsak brukes i Ukraina, rammer ikke det vår økonomi:

– Det er penger vi går i ekstra overskudd med, sammenlignet med statsbudsjettet, sier Venstre-lederen.

105 milliarder i mange år

Hun sier at det bare bør være begynnelsen.

– Det er viktig å understreke at dette er et nytt gulv. Det er en klar forutsetning for oss at støtten på dette nivået løper til minimum 2027. Ukraina trenger forutsigbarhet og å vite at Norge er en stabil og troverdig partner så lenge det trengs, sier Melby.

Melby om USAs rolle og Venstre-press her

Melby trekker også frem at presidentvalget i USA bør være en tydelig knagg for en mangedobling av den norske støtten.

– Donald Trump har tidligere skapt usikkerhet om USA vil gi like mye som før. I går ble det kjent at han har spurt Marco Rubio om å bli utenriksminister. Rubio var blant senatorene som stemte mot den siste støttepakken med hjelp til Ukraina.

Hun sier at økt norsk og europeisk pengestøtte, kan mykne opp Trump-regimet.

– Jeg tror at hvis Norge sier tydelig til amerikanerne at «vi bidrar, vi gjør vårt», vil det være større sannsynlighet for at vi klarer å snu retorikken vi har hørt fra Trump og hans støttespillere.

Hun viser til at hun og Venstres finanspolitiske talsperson Sveinung Rotevatn tidligere i høst sendte et brev til de parlamentariske lederne på Stortinget for å be om nye forhandlinger for Ukraina-støtte.

– Situasjonen blir bare verre i Ukraina dag for dag. Situasjonen er uholdbar og jeg mener Norge bør gjøre mye mer enn det vi gjør i dag. Jonas Gahr Støre har sagt på Stortingets talerstol at «Norge gir det Ukraina har bedt om», men det stemmer ikke. Krigen i Ukraina kan vinnes med penger, og da må vi gi det vi kan.

 UKRAINIAN ARMED FORCES / Reuters / NTBEn ukrainsk soldat legger ut landminder i utkanten av byen Tsjasiv Jar i Donetsk-regionen i Ukraina, i slutten av oktober. Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES / Reuters / NTB

– Er dette Venstres dårlig-samvittighets-penger fordi Norge har tjent så mye på krigen, på grunn av økte gassinntekter?

– Det handler mer om at Norge har en unik mulighet som andre land ikke har. Med vårt forslag vil vi ligge på samme andel av bruttonasjonalbudsjettet som det Danmark gir i støtte til Ukraina. Med våre ekstra gassinntekter har vi råd til det, når Danmark har.

Read Entire Article