Vedums nye spinndoktor refset makteliten i Oslo. Nå er han en del av den

1 month ago 34



Skjalg Fjellheim talte Osloeliten midt imot. Nå er han selv blitt en del av den.

Skjalg Fjellheim er tidligere politisk redaktør i Nordlys. Her avbildet i Tromsø med hunden Charlie, som er en engelsk bulldog. Foto: Arkivfoto: Ingun A. Mæhlum / Aftenposten
  • Sigrid Gausen

Publisert: 14.08.2024 12:21

Kortversjonen

Det var en strålende sommerkveld hjemme i Tromsø i slutten av juli at navnet til finansministeren lyste opp på telefonen til Skjalg Fjellheim.

– Jeg hadde nummeret lagret fra min tid som Nordlys-redaktør. Det var jo sikkert et år siden jeg hadde snakket med han sist, så jeg lurte fælt på hva han ville.

Det skulle vise seg at Trygve Slagsvold Vedum ville ha urokråken fra nord ned til de indre gemakker i Finansdepartementet. Og slik ble det.

– Du har brukt mye spalteplass på å refse makteliten i Oslo. Nå har du blitt en del av den selv?

– Jeg vet ikke om man kan si det. Jeg er her for å representere Senterpartiets velgere.

– Hva var det som gjorde at du ville si ja til å bli en del av den gruppen du så sterkt har kritisert?

– Senterpartiet og denne regjeringen er den beste garantien for å utvikle hele Norge i den retningen jeg mener trengs. Jeg er bekymret for at by og land er på vei til å gli fra hverandre her til lands. Man har sett det i flere europeiske land og i USA. Det er en farlig utvikling. Det er det jeg vil motvirke, og derfor sa jeg ja til jobben.

Fra refs til ros

Det var nok mange øyenbryn som hevet seg i overraskelse da nyheten om Vedums nye statssekretær kom forrige fredag.

Den tidligere politiske redaktøren for Nordlys har fyrt av mange kraftsalver fra Nord om både makteliten i Oslo, regjeringens slette arbeid og Oslo-medienes blindsoner.

– Du har vært spesielt kritisk til elektrifisering av Melkøya. Hvordan blir det å jobbe for regjeringen som gjennomførte dette?

– Det som er gjort, er gjort. Jeg er selvfølgelig lojal til regjeringens politikk. Men man trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det grepet var dårlig for valgkampen i fjor. Likevel synes jeg regjeringen har kommet med god politikk for Finnmark, blant annet dette med gratis barnehage.

Fjellheim meldte seg nylig inn i Senterpartiet. På Aftenpostens målinger har partiet slitt. I 2024 har de ikke passert 7 prosent en eneste gang.

– Hva tenker du Senterpartiet har gjort feil frem til nå?

– Nå er ikke jeg kommentator lenger. Og jeg tror jeg først skal gi den analysen til min partileder, at jeg skal få lov til å ta det internt først, humrer han.

Han kommer likevel med en mer generell analyse.

– Jeg tror målingene viser at folk ønsker seg mer Senterparti-politikk. Og jeg mener det ikke bare gjelder de mindre stedene der ute i Norge, men også i byene. Det er viktig at byene rundt om i landet, som er viktige sentrum for distriktene, ikke blir glemt. Jeg tror det har vært litt lite fokus på disse som motorer.

Matvarepriser og kriminalitet

– Hva tror du blir det vanskeligste med din nye jobb?

– Jeg har jo alltid vært en observatør utenfra. Jeg har aldri drevet med politikk, utenom en kort periode der jeg satt i sentralstyret til SUSUSosialistisk ungdum, ungdomspartiet til SV i min ungdom. Jeg tror jeg kan komme med veldig ærlige tilbakemeldinger, som jeg håper blir lyttet til. Jeg tror jeg er ganske god til å plukke opp hva folk der ute er opptatt av.

Hovedmålet for jobben er å vinne valget i 2025.

– Jeg tror ikke et stort Frp er noe bra for hverken Nord-Norge eller resten. Nei, det hadde ikke vært bra.

Han håper også å kunne jobbe med å gi løsninger på problemer som folk kjenner på i hverdagen.

– Det kan være forskjell på hva folk faktisk er opptatt av, og hva politikere tror folk er opptatt av.

Akkurat nå tror han matvareprisene er det som gir bekymring for folk flest.

– Det er klart at når en pose kaffe har gått fra 50 til 110 kroner, at folk merker det.

Et annet tema som opptar folk nå, er kriminalitet, tror Fjellheim.

– Dette er også et problem i andre byer enn Oslo.

Forblir tromsøværing

Også Oslo-mediene har fått sin andel refs fra Fjellheim. Nå skal han være bindeleddet mellom mediene og Vedum. Det tror han skal gå bra.

– Jeg har jo aldri hatt noe personlig mot journalistene i Oslo. Det jeg har vært kritisk til, er at mange av riksavisene ikke kommer seg ut i landet for å se hva folk er opptatt av her ute.

For det er fortsatt «her ute» som forblir Fjellheims hjem. Han skal ukependle fra Tromsø.

– Jeg merket det med en gang nyheten var ute. Det kom folk bort til meg og ville komme med sine innspill. Det er jo veldig fint. Jeg håper jo å kunne være en som også taler Nord-Norges sak i regjering.

Read Entire Article