Sp-lederen forbereder nå stortingsgruppa på forhandlinger med regjeringen og SV om revidert nasjonalbudsjett. Det legges fram torsdag og trenger et flertall i Stortinget før sommeren.
– Det er helt uaktuelt å øke avgifter, gebyrer eller skatter for folk eller næringsliv for å finansiere andre tiltak, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NRK.
For første gang siden valget i 2021 er det ikke Vedum som skal legge fram budsjettforslaget – men Jens Stoltenberg som ny finansminister.
NED, IKKE OPP: Det er uklokt å øke skattene midt i året, mener Vedum.
Foto: Kristian Skårdalsmo / NRKOg budskapet fra forgjengeren er tydelig: Det holder ikke å si at skattenivået skal være uendret.
Vedum insisterer på at ingen skatter skal økes selv om hensikten er å redusere andre skatter.
Løftet kan krasje med ønskene fra SV, som er den andre foretrukne budsjettpartneren til Støre-regjeringen.
– Men hva sier du til SV, som mener skjerpet skatt for de rikeste vil kunne finansiere skattelettelser for de som har minst?
– Vi vedtar hovedstatsbudsjettet på høsten. Når folk har fått skattekortet sitt og skal planlegge for året, skal de vite hva de har å forholde seg til i 2025, sier Vedum.
SVs finanspolitiske talsperson Andreas Sjalg Unneland har følgende kommentar:
– Vi går inn i forhandlinger med forslag til finansiering av våre satsinger, og forventer jo at Senterpartiet gjør det samme.
Åpner for lettelser
Sp-lederen utelukker altså det som kalles skatteveksling – at for eksempel inntektsskatten eller formuesskatten økes for de rikeste slik at skattene kan senkes for dem med lave inntekter.
Samtidig sier Vedum at Senterpartiet skal prioritere tiltak som skal forbedre det han kaller «hverdagsøkonomien» til folk flest.
– Så Senterpartiet kan være med på å senke skatter, avgifter og gebyrer?
– Ja, det er spesielt en del avgifter og gebyrer som rammer alle – også de med vanlige og lave inntekter.
– Men hvordan skal du finansiere dette?
– Statsbudsjettet er stort, så vi må se på tallene først. Det er mange ulike ting som kommer inn i et revidert budsjett, så vi se på helheten der og finne en finansiering når vi skal forhandle med regjeringen, sier Vedum.
ALENE: Sp-lederen vil ikke ha felles forhandlinger med SV om revidert nasjonalbudsjett. Han ser for seg at Ap forhandler med Sp og SV parallelt.
Foto: Siri Kvehaugen Saugstad / NRKHan nevner utbytte fra statlige selskaper som ett eksempel på inndekning, men vil ikke si hva Senterpartiet konkret skal prioritere nå. Det vil tidligst skje når regjeringens forslag til revidert budsjett blir lagt fram på torsdag.
SV vil endre skatten
SVs Andreas Sjalg Unneland vil heller ikke avsløre hva partiet vil kreve i forhandlingene med Støre-regjeringen. Men i det alternative budsjettet for 2025 foreslår SV store endringer i inntektsskatten og utbytteskatten.
Konkret vil partiet gi lettelser til alle som tjener under 800.000 kroner, mens alle som tjener over 1 million får betydelige økninger i skatten. I tillegg vil SV skjerpe skatten for dem med store formuer og innføre en slags arveskatt på bolig.
SV: Andreas Unneland er ny i rollen som finanspolitisk talsperson i SV. Det blir hans jobb å forhandle med Ap og Sp om revidert nasjonalbudsjett.
Foto: Tom Ivar Øverlie / NRK– Kan du bekrefte at en økning av skatter, avgifter eller gebyrer er noe dere vil ta med inn i revidert?
– Vi går alltid inn i forhandlinger med forslag til hvordan vi kan finansiere våre satsinger. Vi har vært tydelige i våre alternative statsbudsjett at vi har et annet skatteopplegg.
– Hvordan skal dere få Senterpartiet med dere?
– Vi har forhandlet sju budsjetter tidligere både med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og alltid klart å komme fram til gode resultater.
Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Tuva Moflag har følgende kommentar til Vedums skattekrav:
Tuva Moflag
Foto: Aurora Ytreberg Meløe– Forhandlingene starter når de starter. Arbeiderpartiets skatteløfte godt kjent, men det er en annen sak. Nå handler det om budsjettforhandlinger, sier hun.
Aps skatteløfte innebærer at det samlede skattenivået for folk og næringsliv skal holdes på dagens nå, men partiet har ikke motsatt seg en skatteveksling.
Vil ikke forhandle med SV
Selv om Ap-regjeringen trenger støtte fra både Sp og SV for å få flertall for revidert nasjonalbudsjett på Stortinget, er det ikke aktuelt for Vedum med felles forhandlinger. I stedet snakker han om parallelle forhandlinger.
– Arbeiderpartiet må altså belage seg på å forhandle med Senterpartiet i ett møte og SV i et annet?
– Senterpartiet og SV kommer ikke til å lage noen felles forhandlingskrav eller forhandlingsmandat. Vi har en del ulike prioriteringer. Vi skal ha respekt for at det er ulike syn, og så vil Senterpartiet gå til bordet med vårt syn, Arbeiderpartiet med sitt, og SV med sitt.
IKKE SAMMEN: Vedum vil ikke forhandle sammen med SV.
Foto: Siri Kvehaugen Saugstad / NRKPå spørsmål om Sps satsinger ikke vil kunne medføre økt oljepengebruk og dermed bidra til at rentekuttet skyves ut i tid, svarer han:
– Dette kommer til å være et helt ansvarlig opplegg. Vi kommer til å gjøre omprioritering er også i det budsjettet som ligger, og finne rom for satsinger.
Publisert 13.05.2025, kl. 16.17