Vedum utfordrer Støre om strøm

17 hours ago 7



Kortversjonen

  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener Ap og statsminister Jonas Gahr Støre ikke adresserer de underliggende årsakene til høye strømpriser.
  • Vedum vil reforhandle avtaler om strømkabler og innføre prisreguleringer.
  • Sp og Ap er uenige om løsninger for strømkrisen, inkludert elektrifiseringen av Melkøya.

– Jeg er enig i deler av pakken Arbeiderpartiet la frem i dag. Men i sum holder den ikke for å gjøre noe med de underliggende problemene med høye strømpriser, fastslår Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum overfor VG.

Han bruker følgende bilde:

– Strømstøtten er en nødvendig bandasje, men den gjør ikke noe med de underliggende årsakene til de voldsomme svingningene i strømprisen.

VG skrev fredag om en strømuenighet som utspilte seg bak lukkede dører på regjeringens strategikonferanse for 14 dager siden.

 Jonas Gahr Støre / Statsministerens kontorStøre tok dette glabildet fra strategikonferansen. Foto: Jonas Gahr Støre / Statsministerens kontor

– Blir ikke borte

Det vil ikke Vedum si noe om, fordi saken var basert på anonyme kilder, men finansministeren går langt i å bekrefte uenigheten innad i regjeringen, mellom Sp og Ap i denne saken.

– Dagens strømstøtte støttes av både Sp og Ap, og vil bli videreført. Men utfordringen er at strømstøtten ikke blir borte før vi fjerner grunnproblemene i systemet. Det ønsker vi å gjøre noe med i vårt program, sier Vedum etter at statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale til sentralstyremøtet i Ap mandag, kom med konkrete tiltak knyttet til å holde strømprisen lav via strømstøtteordningene.

 Carina Johansen / NTBFoto: Carina Johansen / NTB

– Hva mener du med grunnproblemene?

– En vesentlig årsak til at vi trenger å bruke mange milliarder i strømstøtte, er at vi ikke har bedre kontroll på utenlandskabler, som Solberg-regjeringen - støttet av Frp - åpnet før vi overtok regjeringsmakten i 2021:

– Strømkablene til Tyskland og Storbritannia som økte overføringskapasiteten mellom Norge og kontinentet med over 40 prosent. Vi må reforhandle de avtalene. Det foreslår vi i vårt partiprogram.

Han sier at kabler og strømutveksling har kommet for å bli, men at når markedet ikke fungerer, så må det justeringer til.

– Kraftutveksling med Europa har Norge hatt i generasjoner og det kommer vi til å ha fremover også, men vi må gjøre noe med den enorme ustabiliteten.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Hvordan?

– Det er utredet i en ekspert-utredning på oppdrag fra vår regjering, som sier hvordan dette kan gjøres, men at det kan være i strid med EØS-avtalen. Vi mener at det må utfordres: Vi må prøve.

– Vi kan ikke ha det slik at vår strømpris er et spekulasjonsobjekt i markedet, slik det er i dag, hvor vi plutselig får en kraftpris på 13 kroner kilowattimen.

– Hva vil dere reforhandle?

– Vi mener eksempelvis at det settes en makspris og at vi kan begrense kapasiteten hvis prisen blir for høy.

– Vi skal kunne beholde strøm i Norge når prisen går over et visst nivå?

– Ja, vi må kunne regulere når slike situasjoner oppstår. Det kan også skje gjennom at kraftselskapene betaler en eksportavgift når prisen er høy.

– Hva mener du med spekulasjonsobjekt?

– Det vi så i desember: Selv om det var veldig mye vann i norske magasiner og mye gass tilgjengelig, så ble likevel prisen giret opp av markedsaktører. Altfor mye er overlatt til markedet. Vi må prøve å stå opp for det som er norske interesser, og styrke folkevalgt nasjonal kontroll.

– Å reforhandle en avtale med EU som skal gjøre at vi får en bedre strømpris i Norge enn i EU, fremstår ikke som veldig realistisk?

– Den svenske industri- og næringsministeren Ebba Busch var nylig inne på nøyaktig det samme som meg. Jeg tror stadig flere europeiske politikere nå erkjenner at dagens system ikke fungerer, når prisene svinger så mye. Vi skal ha kraftutveksling, men vi må regulere slik at prisen jevnes ut over tid og at tiltak spesielt må settes inn gjennom vintermånedene, når prissvingningene er størst.

 Tore Kristiansen / VGStrømuenigheten mellom de to blir i dag synliggjort. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Derfor sier vi nei

Han viser også til dagens strømsjokk.

– Det viser hva vil bekjempe.

– Dere vil ha omkamp også om elektrifisering, blant annet av Melkøya?

– Det er ikke noen hemmelighet at Sp og Ap hadde ulike syn på det, og vi mener fortsatt at det er usikkerhet rundt det prosjektet. Elektrifisering av installasjoner på sokkelen bidrar til å øke strømprisen på land. Det rammer våre bedrifter og husholdninger. Derfor sier vi nei til nye elektrifiserings-prosjekter på norsk sokkel fra land i vårt nye program.

 Mattis Sandblad / VGMelkøya. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Strøm og strømpris er viktig for folk: Hvis det blir rødgrønt flertall ved stortingsvalget i september, er denne saken så viktig at den kan stå veien for en ny rødgrønn regjering med Ap og Sp?

– Frem til valget må folk ta stilling til hvilke partier de er mest enige med, så får vi se hva som skjer etter valget. Det er altså slik at vår regjering har tatt slike grep før; vi har stanset en planlagt kabel til England – North Connect, som Frp satte i gang - og den såkalte hybridkabelen på Sørlige Nordsjø.

Vil ikke utdype

VG har forelagt Vedums kommentarer til statsminister Jonas Gahr Støre.

Statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) ved Statsministerens kontor viser til uttalelsene fra Støre om strøm tidligere i dag og sier at statsministeren ikke har noe å legge til.

Tidligere mandag garanterte Støre strømstøtte i fire nye år dersom han vinner valget, og han varslet kutt i momsen på nettleie.

I tillegg vil han gjøre fastprisavtaler på strøm tilgjengelig for husholdningene, og han vil ha strengere regulering av strømsalgselskapene.

– Det som er viktigst for folk, skal være det viktigste for Arbeiderpartiet. Og strømprisene er en viktig del av folks økonomi, sa Støre.

Read Entire Article