Kortversjonen
- Kamala Harris har fått støtte fra uventet hold etter et skift mot mer konservative standpunkter.
- Trump har i sine angrep unngått Harris’ politiske fortid og fokusert på konspirasjonsteorier.
- Harris-kampanjen er avslørt i å bruke misvisende videoredigering for å sverte Trump.
Kamala Harris har hatt et forsprang på meningsmålingene, men nå puster Donald Trump henne i nakken.
De siste målingene tilsier dødt løp.
Mange valgeksperter mener Harris’ største hinder mot å vinne over Trump i november er hennes egne, tidligere politiske standpunkter.
– Ja, og det er derfor Trump-kampanjen river seg i håret. «Hvorfor greier han ikke å angripe Harris med politikk», er spørsmålet hans rådgivere sliter med, sier Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita til VG.
For eksempel:
I TV-debatten 10. september hadde Trump en gyllen mulighet til å konfrontere Harris og angripe hennes politiske standpunkter.
I stedet rotet han seg bort i ville konspirasjonsteorier om at innvandrere spiser folks katter og kjæledyr. Han truet med 3. verdenskrig, gjentok sine kontroversielle uttalelser om Harris’ etnisitet. Og, han brukte tid på å forsvare sine «nydelige» folkemøter etter at Harris hadde beskrevet dem som kjedelige.
– Hadde Trump beholdt roen og gjort det, så er det en god sjanse for at han hadde klart å klistre henne til venstreradikal politikk. Mer spesifikt, San Francisco-radikalisme, som kjennetegnes ved «soft on crime», kulturkrig med fokus på lgbtq-rettigheter, strengere våpenlover, anti-religion. Og, motstand mot strengere grensekontroll, sier Løkke.
Og det er vanskelig å vinne et amerikanske presidentvalg med et «ytre venstre»-stempel.
Det ses på som uamerikansk. Trump og hans kampanje burde jobbet iherdig med å klistre Harris til disse standpunktene, mener eksperter.
– Hun slet
Med sin liberale bakgrunn fra California har Harris opparbeidet seg et seigt – og i de fleste tilfeller korrekt – rykte om å tilhøre Det demokratiske partis venstreside.
Løkke forklarer at Harris ble stadig mer moderat etter at hun i 2016 ble innvalgt som senator.
Men i 2019–2020 da Woke-bølgen
var på sitt høyeste, med kulturkrig, ny identitetspolitikk og Black Lives Matter-bevegelsen, følte mange at denne nyorienteringen var blitt påtrengende.Og, Kamala Harris med innvandrerforeldre fra India og Jamaica, slet med å finne en politisk plattform.
– Rundt 2020 var Kamala Harris ukomfortabel i denne situasjonen. Hun slet med å formulere moderate standpunkter. Det var da hun støttet Bernie Sanders i å ville forby private helseaktører, noe som er meningsløst i USA. Da kom hun også med uttalelser om at man ikke skulle straffeforfølge dem som krysser grensen ulovlig, sier Civita-rådgiveren.
Siden da har hundretusener krysset grensen ulovlig. Denne immigrasjonen regnes som den aller viktigste saken i dette valget.
Trump kunne feid gulvet med Harris i immigrasjonssaken, men har – hittil – ikke klart å ta ut dette i valgkampen, mener Løkke.
Flagg og patriotisme
I dette «angrepsvakuumet» har Kamala Harris benyttet sjansen til å nyorientere seg, mener han.
– Nå fremstår hun med massevis av patriotisme og tett med amerikanske flagg. Hun hyller Det amerikanske forsvaret, som hun vil sørge for skal være det sterkeste og Most lethal military force in the world» (Verdens mest dødelige militærstyrke, red.anm.). Hun har også markert seg med å stå for en mye tøffere grensekontroll.
Under TV-debatten avviste hun også at hun ville konfiskere alles våpen dersom hun ble valgt, og sa at både hun og visepresidentkandidat Tim Walz eide håndvåpen
Dette er klassiske konservative kjernesaker. Nå snakker hun ikke lenger om antirasisme og kjønnsrettigheter.
Det er spesielt en velgergruppe Kamala Harris vil nå frem til, mener Løkke.
– Hun henvender seg veldig tydelig til dem som stemte på Nikki Haley i det republikanske primærvalget. Dette er konservative velgere, men som absolutt ikke vil ha Trump. Målet til Kamala Harris er å kapre disse velgerne som kan bli fristet av hennes høyredreining.
Han mener Harris har et høyere «tak» enn Trump.
– Han kommer nok ikke over 46 prosent av stemmene.
Sosiale medier-juks
Kamala Harris-kampanjen har også tatt i bruk skitne metoder for å vinne velgere.
Nyhetskanalen CNN publiserte tidligere denne måneden en faktasjekk som avslørt at Harris-kampanjen gjentatte ganger har trikset med villedende videoredigering.
Her har kampanjen postet et video som skal vise at Trump ikke vet hvilken delstat han er i. Men en lengre versjon av videoen viser at Trump ikke surrer:
@KamalaHQ har gjort det til en vane, ifølge CNN å publisere misvisende videoer for å angripe Trump. De viser til åtte eksempler på falske eller villedende videoinnlegg fra kontoen siden midten av august, inkludert tre fra siste del av denne uken.
– Har tatt hanskene av
– Oi, demokratene tatt i juks. Nå er det ikke lenger «When they go low, we go high», som Michelle Obama sa på demokratenes landsmøte i 2016?
– Nei, Disse videoene er klassisk amerikansk politisk spinn. Dette er ufint, men i «god» amerikansk tradisjon. Dette er noe vi kjenner igjen fra mange år tilbake, sier Løkke og fortsetter:
– Kamala Harris har tatt hanskene av. Men, det er avgjørende at hun gjør dette på en smart måte: Strategisk og veldig kalkulert. Hvis ikke kan det slå tilbake på henne.
Han mener uansett det er all grunn til å kritisere Harris for triksingen.
– Fordi folk forventer at hun skal snakke sant, mens ingen har forventninger til Trump og hva han sier og gjør, sier han.
Harris triksing er uansett langt unna Trumps konspirasjonsteorier, konstante løgner og utskjelling av motstandere, mener USA-eksperten.