Varsler nye klimakrav – blir slaktet

1 day ago 3



Kortversjonen

  • Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) skjerper klimakravene til både private og statlige byggeprosjekter.
  • Nye regler krever bruk av nullutslippsmaskiner på alle anleggsplasser i en kommune.
  • Det er til å begynne med en frivillig ordning for kommunene, som de skal iverksette også overfor private og statlige utbygginger i kommunen sin.

– Frem til nå har kommunene kun stilt klimakrav til kommunale virksomheter, som gjennomfører byggeprosjekter. Nå utvider vi til at klimakravene skal kunne gjelde alle bygge- og anleggsplasser i en kommune, også private og statlige, sier han til VG.

Klimakravene i landets kommuner gjelder utbyggingsprosjekter, hvor det blant annet kreves at det skal brukes elektriske redskaper, som el-gravemaskiner.

Frp-leder Sylvi Listhaug og tidligere Høyre-topp, Julie Brodtkorb, gikk ut i VG under Høyres landsmøte for to uker siden og slaktet dagens klimakrav.

 BJØRN HAUGAN / VGBrodtkorb og Listhaug. Foto: BJØRN HAUGAN / VG

– Når de er kritiske til dagens ordning; hva tror du de kommer til å si når du skjerper den?

– Jeg er ganske overbevist om at de er uenige om at dette er retningen fremover.

– Hvorfor gjør du det?

– Vi har klare mål om å få ned klimautslippene og utslippene fra landets bygge- og anleggsplasser utgjør fire prosent av utslippene i Norge. Det er ganske mye og vi mener den bransjen må over på utslippsfrie løsninger:

Regjeringen har varslet gjennomføring av et forbud mot forbrenningsmotorer i anleggsmaskiner fra 2035.

– En annen viktig årsak er at vi ønsker å rigge oss for en fremtid der næringslivet vårt skal være konkurransedyktig, selv om vi har lave utslipp. Å gå foran har vært bra for Norge før, og det skal vi gjøre nå.

Her er de nye reglene

Her er regjeringens skjerpede klimakrav:

  • Før påske kommer Regjeringens klimamelding. I den forbindelse fastsetter Klima- og miljødepartementet torsdag 3. april en forskrift som gir kommunene hjemmel til å fastsette lokale klimakrav til bygge- og anleggsplasser.
  • Dette er et verktøy som flere kommuner har etterspurt lenge, særlig de større bykommunene. Tas verktøyet i bruk, kan det både bidra til å kutte klimagassutslipp i kommunen – slik at kommunen når sine egne klimamål, og øke innfasingen av nullutslippsmaskiner.
  • Det gjelder også statlige virksomheter: Frem til i dag har kommunene bare kunne stille klimakrav i egne anskaffelser, men ikke til privat eller statlige bygge- og anleggsvirksomhet. Nå blir dette endret.

Listhaug sliper slaktekniven:

– Dette er nesten ikke til å tro. I en tid der folk og bedrifter opplever at alt blir dyrere er Arbeiderpartiets eneste svar å presse gjennom nye symboltiltak som gjør situasjonen enda verre.

Mer fra Listhaug – og Bordtkorb lenger nede i saken.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Han sier det i første omgang er en frivillig ordning som kommunene skal gjennomføre.

– Ja, det er riktig. Dette er krav som skal fases inn over tid. Dette er ment for kommuner som i sitt klimaarbeid vil ta i bruk virkemidler for at de skal nå kommunens klimamål.

– De som ikke vil?

– Det er opp til kommunene selv å bestemme. Jeg er ganske sikker på at det ikke er i små kommuner i distriktene dette kommer til å skje først. Men for eksempel her i Oslo og andre byer er jeg sikker på at flere utbyggingsprosjekter enn før i privat og statlig regi, vil bli møtt med klimakrav.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Hva hvis kommunene ikke blir med på dette frivillig, vil dere vurdere sterkere tiltak?

– Det må vi alltid vurdere, hvis vi ser at det ikke går av seg selv, og at regelverket ikke blir tatt i bruk. Vi fremmer dette blant annet fordi flere av de store kommunene i Norge har etterspurt at de skal få denne muligheten.

– Er dere åpne for at biodrivstoff kan brukes, ikke bare el, slik leder i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), Julie Brodtkorb, ber om?

– Det skjønner jeg, men et hovedpoeng med å stille slike klimakrav til kommunene, er at det skal drives frem ny utslippsfri teknologi vi ikke har i dag. Kommunene skal få stille krav om at det skal brukes nullutslippsteknologi. Biodrivstoff er gir ikke nullutslipp.

– Hun viser til at så lite som fire prosent av maskinene på anleggsplassene i dag er elektriske og at elmaskinene er flere ganger dyrere enn vanlige elmaskiner?

– Jeg tror at offensive kommuner som ønsker å gå foran i klimaarbeidet, vil se positivt på dette.

– Dyrere

Listhaug utdyper sin kritikk:

– Dette vil ikke bare svekke konkurransekraften for mange aktører i bygg- og anleggsbransjen som allerede sliter, men også føre til at det blir dyrere å bygge boliger og annen infrastruktur som helt vanlige folk trenger i hverdagen.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Hun fortsetter:

– Når prisen på en el-gravemaskin er opptil tre ganger så høy som en diesel-maskin, er det totalt urealistisk og naivt av Arbeiderpartiet å tro at dette ikke vil få konsekvenser for lommeboken til vanlige folk.

Hun sier at Norge må realitetsorientere klimapolitikken.

– Når bransjen sier at markedet for dette ikke er modent og at biodrivstoff kan brukes som et alternativ til el, er det uansvarlig av regjeringen som ikke lytter. Dette føyer seg bare inn i rekken av andre påbud og forbud fra en av de mest næringsfiendtlige regjeringene i moderne tid.

– Trist

Julie Brodtkorb er også sterkt kritisk.

– Det er trist at vi har en klimaminister som åpenbart ikke har satt seg inn i faktum når det gjelder utslipp i vår næring. 20 prosent av utslippene kommer fra maskinene på byggeplassen, 80 prosent er materialer og transport til og fra byggeplassen, sier hun.

– Jeg spør meg også hvor klimaministeren var under uværet Hans? Hadde vi da vært i en situasjon hvor mine entreprenører kun hadde el-maskiner hadde uværet fått atskillig større konsekvenser enn det fikk.

Hun utdyper her:

– Vi hadde da et beredskapsnett av lokale entreprenører som mobiliserte døgnet rundt med sine maskiner. Det har vi fått svært mye skryt for av myndighetene i de fylker som ble rammet hardest. Skjønner ikke regjeringen at vi er en svært viktig del av beredskapen i dette landet?

 BJØRN HAUGAN / VGFoto: BJØRN HAUGAN / VG

– Får grave

Hun sier at hun beroliges noe av at det skal være frivillig for kommunene.

– Vi har MEF’ ere i 352 kommuner. Vi er i tett dialog med dem og opplever heldigvis at lokale politikere kjenner lokale forhold. I Oslo går det fint i mange prosjekter å bruke el, da brukes el. Det gjelder også enkelte andre store byer. I distriktskommunene blir vi enige om at vi selvfølgelig skal premiere lave utslipp, men de lar entreprenørene løse oppgaven med hvordan det kan gjøres når de planlegger prosjektet. Målet er lavest mulig utslipp – den som løser oppgaven best får grave.

Read Entire Article