Varsler mot idrettsutøvernes fagforeningstopp: – Giftig lederstil

6 hours ago 7



NISO-ansatte frykter for organisasjonens fremtid og har levert det de mener er et varsel på sin egen leder.

NISO-leder Kristoffer Vatshaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 24.05.2025 16:52

Der får den tidligere Molde-spilleren Kristoffer Vatshaug (43) knallhard kritikk fra to av sine egne.

– Varselet handler om en veldig usunn og giftig lederstil som gjør at jeg er bekymret for fremtiden til NISO, sier Thomas Kristensen.

Vatshaug viser til taushetsplikten overfor tidligere og nåværende ansatte og vil ikke kommentere enkeltsaker. I en felles uttalelse med styrets nestleder Karoline Dyhre Breivang sier Vatshaug og Breivang at organisasjonen tar slike henvendelser på største alvor.

Thomas Kristensen har vært kommunikasjonssjef i NISO i 24 år.

I dag er han sykemeldt. Det samme er Julie Nicolaisen. Begge har likevel gått med på å fortelle sine historier til VG.

– Vi har aldri vært lønnsledende, men det at vi har hatt et ekstremt godt arbeidsmiljø, har vært en suksessfaktor. Vi jobber med interessante spørsmål hele tiden og skal stille opp for dem som trenger hjelp i idretten. Og det er mange. Men nå plukkes alt fra hverandre, innleder Kristensen.

 Thomas Kristensen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

NISO er et LO-forbund som organiserer rundt 1500 norske idrettsutøvere. De har kontorer i Folkets Hus på Youngstorget.

NISO skal altså jobbe til det beste for norske idrettsutøvere i arbeidslivet. I stedet ulmer det på innsiden av det lille LO-forbundet.

De er bare fem ansatte, i tillegg til Kristoffer Vatshaug. To av dem har levert et varsel.

VG har i tillegg vært i kontakt med to tidligere ansatte i NISO, som har sluttet i løpet av det siste året. Begge støtter kritikken som fremmes i denne saken.

– Folk må behandles ordentlig på jobb. Men i dag føler folk seg utrygge, sier Thomas Kristensen.

Han understreker viktigheten av å følge arbeidslivets regler i et LO-forbund som NISO.

Det er to tidligere landslagsspillere som har håndtert dialogen de siste månedene. Karoline Dyhre Breivang (håndball) er nestleder i NISO-styret. Cathrine Dekkerhus (fotball) er styremedlem.

Karoline Dyhre Breivang. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Breivang skriver til VG at de ikke kan gå inn på enkeltsaker av hensyn til taushetsplikten, men at NISO har etablerte, skriftlige rutiner for håndtering av varsler. Dette er nedfelt i personalhåndboken og i tråd med arbeidsmiljøloven.

VG har også fremlagt anklagene for Kristoffer Vatshaug. Han velger å svare skriftlig sammen med Breivang.

«Hos oss er det LO Advokatene som vil være mottaker av et eventuelt varsel. Vi presiserer at NISO ikke har mottatt noe formelt varsel i denne saken», skriver Breivang.

Kristensen og Nicolaisen er derimot klare på at det de har gjort, er å varsle.

I en intern epost 25. april skrev Breivang «Verken Cathrine eller jeg har håndtert en varslingssak tidligere, og vi ønsker å gjøre dette på en så god og ryddig måte som mulig».

Ni dager tidligere hadde styret i NISO mottatt en e-post fra Thomas Kristensen der emnefeltet lød «Til styret i NISO. Varsel:».

VG har stilt Breivang spørsmål ved hvorfor hun kalte det for en varslingssak for en måned siden, men ikke i dag. Og hvorfor hun svarer i fellesskap med personen det varsles på:

«VG har de siste dagene stilt flere spørsmål til oss. Kristoffer og jeg har valgt å svare på disse sammen. Av hensyn til taushetsplikten vil vi ikke kommentere saken ytterligere. Slike saker som VG beskriver håndteres i henhold til personalhåndboka, eksternt av LO Advokatene, ikke internt», skriver Breivang.

Tidligere Brann-spiller Erlend Hanstveit var leder i NISO frem til august 2023. Da ble han utnevnt til statssekretær i Kulturdepartementet.

Erlend Hanstveit

Tidl. NISO-leder

Det betød opprykk for Kristoffer Vatshaug, og en helt ny hverdag internt, mener Kristensen og Nicolaisen.

Kristensen har en revmatisk sykdom som har gjort det vanskelig å være fysisk på jobb i deler av året. At han nå er sykemeldt, sier han, handler i stor grad om arbeidsmiljøet i NISO.

Ved én anledning ble han hasteinnlagt på Aker sykehus som følge av det han har opplevd, mener Kristensen.

– Ambulansen hentet meg hjemme. Jeg var helt tom, og hadde ikke krefter. Det var i forbindelse med at vi sendte inn varselet. Det er bare deilig å få sagt dette, jeg frykter ikke konsekvensen, sier han.

Et annet sted i Oslo sitter Julie Nicolaisen. Hun fikk ettårig vikariat som sosiale medier-ansvarlig i NISO i august i fjor.

Julie Nicolaisen

NISO-varsler nummer to.

Vikariatet blir ikke forlenget, har hun fått muntlig beskjed om. Det skal hun, forteller hun, ha fått beskjed om i en medarbeidersamtale hun opplevde som svært ubehagelig. Nicolaisen har ikke fått skriftlig beskjed om at hun må slutte i august.

Hun har blandede følelser når hun velger å fortelle om det hun har opplevd:

– Man frykter jo konsekvensene. Kanskje er det folk der ute som leser saken, som ikke vil ansette meg. Men da tenker jeg at det uansett ikke er et bra sted å jobbe, sier hun.

Cahtrine Dekkerhus

Styremedlem i NISO

Arbeidssituasjonen i NISO er direkte utløsende for at hun i dag er sykemeldt, forteller hun.

– Det er en veldig ubehagelig sak som stresser meg.

I varselet, som VG har lest, ramses det opp en lang rekke forhold ved Kristoffer Vatshaug som Kristensen og Nicolaisen mener er problematiske:

Thomas Kristensen har en revmatisk sykdom og er i gang med det han kaller et uføreløp. Han har ingen hemmelig agenda med å kritisere NISO-lederen, forteller han.

Det samme sier Julie Nicolaisen. Hun står i en 50 prosents stilling, men savnet en spesifisert arbeidstid da hun startet. Ifølge Nicolaisen var beskjeden at ukene kunne variere mye med tanke på kveldsarbeid.

– Heller ikke det, eller overtid, ble spesifisert i kontrakten, sier hun.

– Når du er leder i et LO-forbund og jobber for rettighetene til idrettsutøvere, og går så knallhardt ut mot arbeidsgivere i klubber, da er det veldig spesielt å ikke følge det opp internt. Jeg synes ikke det er et LO-forbund verdig å ha en slik leder. Han gjør seg selv til offer hele tiden, og viser mangel på lederegenskaper, sier hun.

VG møter Thomas Kristensen på Youngstorget, der LO holder til.

Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han har jobbet under NISO-ledere som Morgan Andersen, Silje Vaadal, Joachim Waltin, Erlend Hanstveit - og nå Kristoffer Vatshaug.

– Skiftet fra Hanstveit til Vatshaug har vært som natt og dag. Fra å være et åpent og trygt miljø der man kunne si fra, så er det helt motsatt i dag. Han skal sitte på absolutt alt selv, og ha fullstendig kontroll, mener Kristensen.

Som kommunikasjonssjef har han hatt jevnlig kontakt med A-landslagsspillerne i fotball, på både kvinne- og herresiden. Nå har han, forteller han, fått beskjed om at denne kontakten må opphøre.

– Hvorfor velger du å varsle nå?

– Fordi det står om fremtiden til NISO. Idretten trenger et sterkt NISO. Personlig har jeg ingen «aksjepost» i NISO. Jeg får ingenting ut av det, sier han.

Madiou Konate (43) har en fortid i klubber som Molde, Hønefoss og Strømmen.

 Madio Konate som Molde-spiller i møte med Glasgow Rangers i 2006. Foto: Rolf Jarle Ødegaard / VG

I 2018 ble han ansatt i NISO, under ledelse av Joachim Waltin. Der jobbet han helt frem til Kristoffer Vatshaug ble ansatt som forbundsleder i 2023.

Ansettelsesforholdet startet på timebasis, før det ble oppjustert til både 20 og senere 25 prosent. De siste årene jobbet senegaleseren halv stilling for NISO.

Kort tid før Kristoffer Vatshaug tiltrådte, hadde han et nytt tilbud om en slik stillingsbrøk, forteller han.

– Jeg ønsket meg en fulltidsjobb, siden jeg jobbet mer enn jeg skulle. Men da Kristoffer ble ansatt, så sa han at de ikke hadde midler til å beholde meg i det hele tatt. Han mente at jeg kunne jobbe på timebasis om de trengte meg, sier Konate til VG.

Kontraktene i NISO var løpende ettårsavtaler. Konate sto uten jobb fra januar 2024.

– Jeg sa at «jeg har jobbet her i fem år. Dere kan ikke si at jeg skal tilbake på timelønn». Etter fem år oppleves slikt vondt, sier han.

Konate jobbet blant annet med å bistå utenlandske spillere i Norge. Han hevder Kristoffer Vatshaug ga beskjed om at det ikke skulle prioriteres i fremtiden.

– Hva tenker du om kritikken i varselet til Kristensen og Nicolaisen?

– Jeg ser at NISO beveger seg i feil retning, sier 43-åringen i dag.

Han er ikke den eneste eks-ansatte i NISO som nå velger å støtte varselet mot Kristoffer Vattshaug. VG har vært i kontakt med enda en ansatt som valgte å slutte.

 NISO-leder Kristoffer Vatshaug. Foto: Jon-Michael Josefsen / NTB

Vedkommende bekrefter å ha opplevd Vatshaugs ledelse som «lite respektfull, dominerende og uforutsigbar»:

«Det er trist, både for organisasjonen og den enkelte ansatte, at interne prosesser og arbeidsforhold ikke er i tråd med NISOs kjernevirksomhet, som nettopp er å ivareta og forbedre utøveres arbeidsvilkår», skriver kvinnen i en e-post til VG.

Tilbake til Youngstorget.

Thomas Kristensen satt selv i valgkomiteen som innstilte på Kristoffer Vatshaug som ny NISO-leder.

I dag angrer han. Han skulle sjekket bakgrunnen bedre, mener han.

– Styret i NISO må vurdere om en slik person er skikket til å være leder. LO har så mange flinke folk, de kan ikke være bekjent av dette, mener Thomas Kristensen.

– Hvorfor velger dere å snakke åpent i media om saken?

– Vi kontaktet styret i starten av februar og ba om et møte. Den 14. februar møtte vi Arbeidsutvalget. Etter det har det ikke skjedd noe. Ikke noe behandling fra NISOs side. Vi har manglende tillit til prosessen og behandlingen saken har fått.

Read Entire Article