Var taus etter e-posten. Nå tar hun bladet fra munnen om hopp-bråket

1 month ago 21



Hoppsporten i Trøndelag har følt seg plassert ute i kulden. Nå har noe endret seg.

Oddny Estenstad roser Jan-Erik Aalbu etter hans inntog i norsk hoppsport. Foto: Christine Schefte
  • Christian Skare Stendal

    Christian Skare Stendal

Publisert: 16.12.2024 20:55

– Det er en helt ny verden for oss. Vi er nå der at det samarbeides på alle nivå, sier Oddny Estenstad, styreleder i Trønderhopp.

Hopp-Norge har vært preget av bråk de siste sesongene, og det har stormet rundt tidligere landslagssjef Alexander Stöckl – men kanskje aller mest rundt tidligere sportssjef Clas Brede Bråthen.

Etter lang tids konflikt med daværende skipresident Erik Røste og Ingvild Bretten Berg, da generalsekretær i Norges Skiforbund (NSF), ble Bråthen i 2021 flyttet fra stillingen som sportssjef til en ny midlertidig stilling som landslagssjef i hopp.

Utad fikk Bråthen stor støtte i konflikten, men midt i koket sendte Estenstad en e-post til Røste. Der ga hun skipresidenten og generalsekretæren støtte – uten at e-posten inneholdt direkte kritikk av Clas Brede Bråthen.

Men utad har Estenstad og resten av Hopp-Trøndelag holdt seg nøytrale om bråket. Både da VG fortalte om e-posten, og de gangene Adresseavisen har omtalt saken.

Til nå.

– Kjølig

Bråthen er ikke lenger ansatt i Norges Skiforbund, og i stedet har Jan-Erik Aalbu kommet inn som ny daglig leder for hopp i Norges Skiforbund.

Og det har altså medført «en helt ny verden» for Trønderhopp, ifølge Estenstad.

– Det er samarbeid mellom de fire hoppteamene i Norge, som er leverandører til det norske landslaget. Det er samarbeid med hoppkomiteen og med daglig leder. Og det er et samarbeid mellom trenere på alle nivå. Nå er den norske hoppfamilien samlet, sier hun.

– Nå føler vi at vi kan si hva vi mener uten at det… vi kan bringe våre meninger til torgs, følger hun opp.

– Hvordan har det vært tidligere?

– Da har vi opplevd at det ikke har vært så populært, da.

– Hva har det medført?

– Vi har opplevd at det å være uenig med det forrige regimet har medført at det har blitt kjølig.

– Hvilke konsekvenser har det fått?

– Det har hatt den konsekvensen at vi ikke har hatt noen dialog med det gamle regimet. Det har vi kjent på kunne være krevende når det gjelder rekrutteringsarbeid og utvikling av toppidrettsutøvere. I Trønderhopp er det slik at de nest beste skal trene med de beste, så de ser hvor lista ligger. Det har vært krevende å få til i en del år.

Oddny Estenstad sammen med daglig leder i Trønderhopp, Håvard Lie Foto: Christine Schefte

Hun nevner selv e-posten hun sendte for drøye tre år siden.

– Det er ingen hemmelighet at vi har ment at det var greit med nye ledere. Det har vært en del år der det har vært mangel på dialog.

– Du sa at dere nå føler dere kan si hva dere mener. Har det vært en fryktkultur tidligere?

– Jeg vil ikke bruke det begrepet. Men det var ikke så populært dersom man ikke var hundre prosent enig med det som kom fra Ullevål. Andre meninger eller kritiske spørsmål var liksom ikke ønsket. Og så gikk man da år etter år med angst for at det at man mente noe annet skulle gå ut over utøverne våre. Det har vært enormt slitsomt.

– Hva skjedde da dere var uenige?

– Da opplevde jeg at det ble stille. Man var ikke lengre på maillisten, for å si det sånn.

– Hva gikk uenigheten ut på?

– Først og fremst oppfølging av utøvere, både de beste som er på landslag og de nest beste. Utøvere som vi selv hadde utviklet til internasjonalt nivå, var vi ikke lengre gode nok til å ta vare på. Og en utøver som ikke presterer, blir jo nødvendigvis mye hjemme i konkurransesesongen. Da må noen ta vare på hen - ikke minst på mennesket oppi dette - så ikke vedkommende blir gående uten oppfølging. Det er tøft å være toppidrettsutøver når du ikke presterer.

Svarer

Hopp-lederen beskriver en situasjon der det har gått år uten at det har vært dialog med den nasjonale hoppledelsen.

I januar var Clas Brede Bråthen ferdig som sportssjef. Her sitter han ved siden av leder for hoppkomitéen, Stine Korsen, under pressekonferansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Clas Brede Bråthen er forelagt kritikken fra Estenstad.

– Dersom Oddny Estenstads gode følelse er sammenfallende med at alt blir bedre i Hopp-Norge, betyr vel det at sporten går en lysende fremtid i møte. Ingenting vil i så fall glede oss, som har vært med på å bygge fundamentet de nå kan bygge videre på, mer enn det, sier han til Adresseavisen.

Møte i Trondheim

Da Aalbu overtok styringen ble det trommet sammen til et møte i Sparebankhytta i Granåsen 7. august.

– Det var veldig viktig for meg at vi fikk en god dialog fra start. Trønderhopp har betydd mye for norsk hoppsport i mange år. Det er viktig at de føler de blir sett og får anerkjennelsen de trenger, sier Aalbu til Adresseavisen.

Jan Erik Aalbu Foto: Terje Svaan

Møtet var i forbindelse med en hoppsamling i Trondheim. Skiforbundet stilte med blant annet Aalbu, landslagstrener Magnus Brevig og hoppkomité-leder Stine Korsen.

Trønderhopp stilte med mange.

– Da fikk folk lov til å lufte det som ikke har vært så bra og det som har vært bra. Da følte jeg at alle trakk i riktig retning, sier Aalbu.

– Det var et stort og godt møte, og vi fikk luftet ordentlig ut, sier Estenstad.

– Hvilken følelse gikk du ut av det møtet med?

– Det husker jeg veldig godt. Følelsesmessig gjorde det sitt inntrykk. Jeg husker at jeg gikk ut fra det møtet og kjente på at jeg senket skuldrene og tenkte at det blir artig å fortsette. Jeg var spent før møtet, og etterpå var jeg rett og slett glad og lettet. Det gir en veldig boost når man kjenner at man står sammen om saker og ting. Med Jan-Erik ble det en ny tid og en glad tid.

Daglig leder i Trønderhopp, Håvard Lie, sier:

– Da vi var ferdige med møtet gikk jeg ut med en helt klar tanke om at det nå blir bedre forutsetninger for oss å levere nye hoppere til landslaget.

Read Entire Article