Våkn opp, Støre!

1 month ago 17



DEBATT: Støre-regjeringen har ingen anelse om hvordan det offentlige ligger an på arbeidsinkludering, ikke engang i Nav. Sånn kan vi ikke ha det.

Høyres Aleksander Stokkebø vil ha tilbake Solberg-regjeringens ordning om arbeidsinkludering i det offentlige. Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
  • Aleksander Stokkebø

    Stortingsrepresentant for Rogaland, arbeids- og sosialkomiteen (H)

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Som folkevalgte har vi et felles ansvar for å bidra til at alle som vil jobbe, skal få jobb. Det handler om å la folk bruke evnene sine. Bli en del av et arbeidsfellesskap. Få stå opp hver morgen og vite at man trengs. Det handler om å få alle om bord.

Dessverre ser vi at det offentlige er altfor dårlige på inkludering, og sist Høyre var i regjering innførte vi derfor mål om at minst fem prosent av de nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en. Resultatene var gode, med en økning i både andel og antall alternative rekrutteringer. Mange hundre mennesker fikk jobb.

Fjernet ordningen

Så kom Støre-regjeringen til makten. De fjernet ordningen, og innrømmer nå at de «har ikke oversikt». I en rapport bestilt av dagens regjering kommer det fram at «Bortfallet av femprosentmålet har blitt spesielt trukket fram som noe som har gjort det vanskelig å prioritere inkluderingsarbeidet». Ledere flytter nå heller blikket over på andre mål og prioriteringer.

Det kan ikke Høyre akseptere og vi har derfor foreslått i Stortinget å gjeninnføre satsingen. Regjeringen har svart oss med at de på sin side ønsker en «positiv utvikling». Men hva slags mål er egentlig det? Hvis en offentlig etat med flere tusen ansatte gjør én alternativ rekruttering mer, har man jo en positiv utvikling. Men er det godt nok, når man kommer fra et nivå som allerede er for lavt? Definitivt ikke.

Det blir som å forsømme oppvasken, for så å vaske en gaffel og slå seg til ro med at det har vært en positiv utvikling. Man har fortsatt ikke tatt sin del av ansvaret, ei heller fullført jobben.

Kan de, kan vi

Ingen skal si at det ikke er mulig for staten å klare fem prosent alternativ rekruttering. I Rogaland finner vi eksempelvis den største privateide rørforhandleren i Skandinavia, som leverer til offshoreindustrien. SFF er i en bransje med tøffe krav til effektivitet. Nettopp derfor har de en strategi om til enhver tid å rekruttere tjue prosent av arbeidstakerne alternativt.

Kan de, kan vi. Og det starter med at Stortinget og regjeringen gjør en tydelig politisk prioritering. Hvis man skal be bedriftene bidra, må Nav og det offentlige også gjøre sin del av jobben. Derfor bør vi lytte til Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, og ekspertutvalget «På høy tid», som tydelig slår fast at målet om 5 prosent alternativ rekruttering må gjeninnføres.

Da forslaget var til behandling i Stortingets arbeids- og sosialkomité, var Høyre dessverre det eneste partiet som gikk inn for slike klare inkluderingsmål. Vi håper at flere partier vil bli med etter hvert. Det skylder vi alle de som nå står utenfor. Vi trenger alle om bord.

Publisert:

Publisert: 7. august 2024 18:49

Read Entire Article