– Utleieselskapene henger over ungdommene som en hauk for å sikre seg signaturer, sier Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

1 month ago 32



Utleieselskapene lover lavere priser hvis man signerer før jul, sier videregåendeelever. – Spesielt i det siste har de vært ganske påtrengende.

Første uken på videregående ble Tobias Elle-Dietrichson, Jacob Welhaven McKenzie (16), Jon Schweder (16) og Leon Falldorf (16) kontaktet av busselskaper som ville starte samarbeid. Foto: Marthe Hagelien

Publisert: 28.11.2024 06:30

Det virker som russebuss-utleierne begynner å bli desperate, sier Tobias Elle-Dietrichson, Jacob Welhaven McKenzie, Jon Schweder og Leon Falldorf.

De går i første trinn på Ullern videregående skole i Oslo, og tilhører to ulike grupper som vurderer å være på russebuss.

Om to år er de russ, men allerede den første uken etter de startet på videregående fikk de meldinger fra russeselskaper som ville samarbeide med dem.

– Spesielt i det siste har de vært ganske påtrengende, sier Elle-Dietrichson.

I oktober advarte regjeringen fremtidig russ mot å underskrive russebuss-kontrakter.

Det er fordi Statens vegvesen, innen utgangen av året, skal sende forslag om å forby busser med sidestilte seter og ståplasser på høringhøringPå høring innhenter man ulike synspykter og opplysninger i forbindelse med behandling av en sak. .

Det er de mest populære formene for russebusser og ofte de som blir utleid først.

Samtidig lover utleieselskapene lavere priser til russ som signerer før nyttår, ifølge gjengen på Ullern videregående skole. Mange frykter at de beste russebussene blir tatt, og at man går glipp av saftige rabatter, hvis man ikke signerer nå.

Så hva bør man gjøre?

Thomas Iversen

Juridisk seniorrådgiver ved Forbrukerrådet.

At utleieselskapene henger over ungdommene som hauker for å sikre seg signaturer, er ikke uvanlig, ifølge Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– Vi fraråder å signere under et slikt press, særlig nå som regelverket ligger an til å bli endret.

Han understreker at de som leier russebuss, har mindre rettsvern enn vanlige kjøpere. Mens for eksempel kjøp av ting følger forbrukerkjøpsloven, faller ikke leie av kjøretøy, som russebusser, under en bestemt lov som beskytter forbrukere.

– Det betyr at kontrakten må leses nøye, og helst vises til foresatte eller andre med juridisk kompetanse.

Hans beste råd til fremtidige russ er å ta seg god tid og ikke la seg presse til å signere før man er helt sikker.

Husk forbehold

Men hvis man ikke vil vente med å underskrive, er én ting spesielt viktig å huske på, ifølge Iversen – kontrakten bør inneholde et forbehold om at bussen man leier, er lovlig å kjøre i leieperioden.

Med andre ord bør russegruppen sikre seg at de løses fra kontrakten dersom de har leid en buss som ikke lenger er lovlig på norske veier når russetiden starter.

Dersom du allerede har underskrevet kontrakten, kan du be om å legge til dette forbeholdet, men du kan ikke kreve det.

– Det er derfor vi er veldig opptatt av at russen skal tenke gjennom hva de skriver under på, sier Iversen.

Ubrukelig buss?

Hvis russebussen du har avtalt å leie ikke er lovlig på norske veier når leieperioden starter, har ikke selskapet levert som avtalt, ifølge Iversen.

I slike tilfeller bestemmer kontrakten hvilke rettigheter russegruppen har. Vanligvis betyr det at man får pengene tilbake, mot at selskapet ikke lenger er forpliktet til å levere noe.

Alternativt kan partene bli enige om en annen buss som oppfyller kravene på utleietidspunktet. Hvis den nye bussen er av dårligere kvalitet, skal også prisen reduseres, ifølge Iversen.

Venter med å bestemme seg

Guttene på Ullern videregående skole har bestemt seg for å vente selv om utleieselskaper har tilbudt dem å redusere prisen hvis de er kjappe.

Før de avgjør om de skal signere leiekontrakt, eller om de skal være på russebuss, vil de ha mer informasjon om hva regjeringen har planlagt.

– Man skal ikke være så ekstremt redd for at alle de feteste bussene blir tatt, sier McKenzie.

Read Entire Article