Trusselen fra Putins Russland:
Norge sender styrker, våpen og kampfly nærmere krigen – og får kritikk for det.
Publisert 05.12.2024 14:50
Denne uken ble det kjent at Norge skal sende om lag 100 soldater, luftvern og F-35-fly til Øst-Polen – ved grensa til Ukraina.
Det bringer norske styrker svært nærme krigen – på et skarpt oppdrag. De skal beskytte sivil og militær transport ut og inn av Ukraina, og bidra til Polens luftforsvar.
Mens regjeringen har vært hemmelighetsfulle om hvor mye vi sender, har polske myndigheter avslørt at vi sender fire F-35-fly.
Det får tidligere Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å reagere.
– Underlig
Han påpeker at ett av argumentene for å kjøpe inn 52 F-35-fly, var at det var nødvendig for å sikre beredskapen i Norge.
– I grunnlaget Stortinget fikk, sto det at Nato-oppdrag verken skulle bestemme antall fly eller flygere. Per dags dato har det kommet 38 fly til Norge. Da er det underlig at regjeringen mener vi nå har fly å avse uten at det går utover hjemlig beredskap.
Han er nå utenrikspolitisk talsperson for Rødt.
Moxnes mener at det skarpe oppdraget også benytter seg av ressurser som Ukraina kunne ha trengt.
Han understreker at det er lang ventetid på å få nye luftvernbatterier av typen Nasams.
– Desperat behov
– Ukraina er under konstante missilangrep fra Russland, og er det noe de desperat trenger nå, er det luftvern, sier Moxnes.
– Det er vanskelig å forstå at luftvernet sendes til Polen i stedet for til Ukraina. Det er i Ukraina energianlegg, sykehus og boligblokker bombes i stykker av Russland.
Forsvarseksperter TV 2 snakket med da nyheten ble kjent, sa at det norske bidraget skal virke avskrekkende mot Russland. De norske våpnene kan bli brukt til å skyte ned russiske raketter eller droner som kommer på avveie, og dermed utgjør en trussel mot Polen.
– Når man overfører Nasams og kampfly fra Norge til Polen, innebærer det at det blir mindre av det på norsk territorium. Da blir vi mer sårbare og eksponerte, sa forsvarsekspert Tormod Heier.
Han understreket imidlertid at han ikke tror det vil utgjøre noen stor forskjell og at det er viktig for Norge å vise solidaritet med Polen og Nato.
Regjeringen slår tilbake
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram avviser kritikken fra Moxnes.
– Moxnes maler med svart-hvit pensel. Et oppdrag kan være flere ting. Dette oppdraget ivaretar behovene til Nato, Polen og Ukraina, sier Gram.
– Norges forsvar og beredskap stopper ikke ved grensene våre. Sikkerheten i Europa er utfordret gjennom Russlands fullskalainvasjon, legger han til.
De norske styrkene plasseres ved flyplassen i Rzeszow.
– Gjennom bidrag til beskyttelse av dette logistikk-knutepunktet, bidrar Norge til at livsviktig støtte når fram til Ukraina, sier Gram.
Skal være under Nato-kommando
Han vil ikke svare på spørsmål om hvor mye utstyr Norge sender, men letter litt på sløret om hvordan oppdraget skal utføres.
– Styrken vil operere under Nato-kommando i polsk luftrom og vil forsterke Natos luft- og missilforsvar. Oppdraget er viktig for Ukrainas forsvarskamp og øker terskelen for at missilangrep utilsiktet kan ramme en Nato-alliert.
Gram påpeker at Polen er en viktig alliert som gjør mye for å støtte Ukraina.
– Statsminister Tusk og forsvarsministeren har uttrykt takknemlighet for oppdraget Norge skal løse i Polen, sier Gram.
– Norsk beredskap er samtidig ivaretatt og operasjoner her hjemme vil foregå som normalt, understreker forsvarsministeren.