Ut mot regjeringen: – Ikke villig til å bruke penger på skole

1 week ago 9



Venstre-leder Guri Melby advarer mot «frafallskrise» i skolen og gir regjeringen skylden. Kunnskapsministeren mener kritikken kommer på feil grunnlag.

 Eva Frimanslund / TV 2
FRAFALL: Venstre bekymrer seg over økt frafall i skolen, mens regjeringen viser til at rekordmange gjennomfører videregående. Foto: Eva Frimanslund / TV 2

Publisert 11.09.2024 19:05

– Jeg mener vi er i ferd med å få en frafallskrise.

Venstreleder Guri Melby er bekymret for norske elever. 

Ferske tall fra Utdanningsdirektoratet (Udir) viser at antallet unge mellom 15 og 21 år, som er utenfor skole og arbeid, har økt for tredje året på rad.

Melby går langt i å legge skylden på det hun kaller «regjeringens symbolpolitikk».

 Aage Aune / TV 2
ELEVER: Udir begrunner større andel unge i Oppfølgingstjenesten de siste årene med at kullene blant annet har flere elever. Foto: Aage Aune / TV 2

– Ikke urovekkende

I 2023 ble over 15.000 ungdommer plukket opp av fylkeskommunenes oppfølgingstjeneste fordi de sto utenfor skole og arbeid, ifølge tall fra Udir. 

 Utdanningsdirektoratet
FØLGER MED: Irene Hilleren i Udir forteller at de følger nøye med på utviklingen i antallet unge som plukkes opp av Oppfølgingstjenesten. Foto: Utdanningsdirektoratet

– Jeg vil ikke si disse tallene er urovekkende. Vi tenker at det er tre faktorer som kan forklare bildet, sier avdelingsdirektør for statistikk og dataforvaltning i Udir, Irene Hilleren.

Hilleren forteller at årsakene til at antallet unge som tilmeldtes Oppfølgingstjenesten har økt de siste tre årene handler om at: 

Kullene er blitt litt større: Det er flere ungdommer i gruppen 16 og 21 år. 

Det er flere unge ukrainske flyktninger som av forskjellige årsaker ikke begynner på videregående med en gang. 

 Det var spesielt lave frafallstall under pandemien.

Hva er Oppfølgningstjenesten?

Oppfølgingstjenesten (OT) har ansvar for å følge opp ungdom med rett til videregående utdanning, som ikke er i opplæring eller arbeid.

Fylkeskommunenes oppfølgingstjenester følger opp ungdom i alderen 15-24 år.

Ungdom som blir kontaktet av OT har enten:

  • ikke har søkt videregående opplæring
  • ikke har tatt imot tildelt plass
  • sluttet før man er ferdig med opplæringen
  • blitt arbeidsledig
  • tapt rett til opplæring på grunn av bortvisning eller opphevet lærekontrakt

Oppfølgingstjenesten gir råd og veiledning om utdannings- og yrkesvalg, og gir tilbud om opplæring, arbeid eller annen sysselsetting.

Kilder: utdanning.no, Udir.no

Hilleren forteller at flere unge klarte å fullføre skolen under pandemiårene, blant annet på grunn av manglende fraværsgrense og ingen eksamener. 

– Tallene vi ser i dag er en liten normalisering tilbake til før-korona. I et tiårsperspektiv er frafallstallene historisk lave og andelen som faktisk klarer å gjennomføre er rekordhøyt.

Hilleren er likevel tydelig på at over 15.000 ungdommer i Oppfølgingstjenesten er for mange, og opplyser om at Udir følger nøye med på utviklingen.

– Symbolpolitikk

Selv om antallet som faktisk gjennomfører videregående er historisk høyt, er tallene på unge som havner utenfor for høye, mener Guri Melby. 

 Torjus Sagenes / TV 2
BEKYMRET: Guri Melby (V) mener regjeringen ikke tar frafall i skolen på alvor. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

 – Vi ser tendensen med økt fravær allerede i grunnskolen. Det materialiserer seg på videregående, der elever ikke fullfører og står utenfor både jobb og skole. 

Venstre-lederen mener kunnskapsministeren har for mye fokus på mobilfri skole og fysiske lærebøker i skolen, istedenfor å ta problemet med frafall i skolen på alvor. 

– Vi har en kunnskapsminister som er mer opptatt av symbolpolitikk enn det som virkelig betyr noe. Her trengs det faktisk penger og vi har en regjering som ikke har vært villig til å bruke penger på skolen.

Fra 1. august i år ble det lovfestet at også unge mellom 21 og 24 år har rett til oppfølgning til de fullfører. Venstre mener regjeringen er nødt til se hvor stort behovet for økt støtte til Oppfølgingtjenesten er.

 Guro Asdøl Midtmageli / TV 2
VGS: Tallene på unge som fullfører videregående skole er historisk høye. Foto: Guro Asdøl Midtmageli / TV 2

– Vi må sikre at oppfølgingstjenesten, som jobber med noen av disse aller mest sårbare, får mer ressurser. De har nå fått utvidet hvem de skal jobbe med, men de har nesten ikke fått noe mer penger, sier hun og understreker:

– Vi etterlyser en halv milliard som kan gå direkte til bekjempelse av frafall og til oppfølgingstjenesten. Vi er nødt til å sette inn et krafttak. 

Ikke økt frafall

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun mener Venstre kritiserer regjeringen på feil grunnlag. Hun avviser at det er en frafallskrise. 

– Først og fremst vil jeg understreke at det ikke stemmer at frafallet i videregående har økt. Det som faktisk er riktig er at aldri før har så mange fullført og bestått videregående skole i Norge som nå, sier hun.

 Aage Aune / TV 2
UENIG: Kunnskapsminister Kari Ness Nordtun forteller at antallet som fullfører videregående skole i dag er høyere enn før og avviser Venstres varsel om frafalls-krise. Foto: Aage Aune / TV 2

– 15.000 unge i Oppfølgingstjenesten er fortsatt et høyt tall?

– Det har jo også sin naturlige årsak, siden det er flere unge i den aktuelle aldersgruppen. Men jeg skulle selvsagt ønske at det tallet var lavere. Derfor må vi gi betydeligere midler nå til fylkeskommunene nettopp for å kunne gjennomføre den viktige fullføringsreformen.

Kunnskapsdepartementet opplyser til TV 2 at regjeringen har brukt 320 millioner på oppfølging av fullføringsretten og 17 millioner direkte til Oppfølgingstjenesten.

– Vi bruker også 480 millioner kroner ekstra for at flere skal kvalifisere seg til læreplass. Det er utrolig viktig for å fullføre, og i tillegg til å sikre den nye fullføringsretten. Vi er åpne for at hvis fylkeskommunene ser at det ikke er nok med de midlene de allerede nå får, så må vi se på hva de faktisk trenger mer konkret, sier Nordtun.

– Guri Melby mener regjeringen ikke er villig til å bruke penger på skole?

– Der er jeg helt uenig med Venstre. Det vi faktisk gjør, er å sikre at det aldri før har så mange fullført og bestått videregående skole i Norge og det jobber vi med hver eneste dag.

Read Entire Article