AFTENBLADET MENER: USAs beslutning om å stoppe Equinors vindprosjekt bør også få politikere i Norge som ønsker å stanse godkjente prosjekter til å tenke.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Donald Trumps innenriksminister Doug Burgum beordret sent onsdag full stans i Equinors havvindprosjekt Empire Wind 1 utenfor New York. Trump-administrasjonen mener godkjenningen av prosjektet skjedde i hast under Joe Bidens presidentperiode, og at det ikke er skikkelig utredet.
Allerede på første dag som president, signerte Trump en presidentordre der han begrenset godkjenning av havvind. Det uvanlige her er at dette prosjektet hadde fått godkjenning allerede i 2017.
Equinor har allerede sikret 3 milliarder dollar i finansiering av prosjektet. Byggefasen har satt mer enn 1500 mennesker i arbeid, og kontrakter er gitt. Empire Wind 1 var ventet å være ferdig i 2027, og byggingen av vindkraftanlegget til havs startet i 2024. Til sammen er planen at Equinor skal investere 7 milliarder dollar i prosjektet.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets mener at Empire Wind 1 er et utvannet prosjekt med dårlig lønnsomhet, som selskapet kanskje ville tapt enda mer på sikt. Sveen mener at Equinor faktisk kan spare penger på at prosjektet nå blir stoppet.
Men samtidig er det sånn at Equinor risikerer å måtte ta kostnadene for de kontraktene som allerede er inngått og som nå risikerer å bli brutt.
Denne beslutningen fra Trump-administrasjonen viser tydelig hvilke følger den ustabile politikken som føres kan få, også for norske firmaer som har investert i eller som handler med USA.
Men den viser også en annen ting: at for næringslivet er det viktig med forutsigbare rammebetingelser. Når et prosjekt er godkjent og vedtatt av myndighetene, når kontrakter er inngått og arbeid har startet, forventes det at prosjektet skal fullføres.
I Norge kan man trekke paralleller til Senterpartiets snuoperasjon på elektrifiseringsprosjektet på Melkøya. Sp i regjering sa ja til godkjenning av prosjektet i flere omganger, kontrakter er inngått og arbeidet har begynt. Nå ønsker de å trekke dette tilbake.
SVs Lars Haltbrekken sa om havvindprosjektet i New York at «regjeringen må legge et enormt press på USA for å få presidenten til å snu». Men SV ønsker også å stanse elektrifiseringen av Melkøya, som er et godkjent prosjekt.
Uansett hva man mener om havvind eller om elektrifisering av olje- og gassanlegg, så handler dette i bunn og grunn om at for å få selskaper til å investere pengene sine et sted må de vite at det er penger å tjene i andre enden.
Det er en ting å si nei til dårlige prosjekter før de blir vedtatt, men en helt annen ting å gå tilbake på noe som allerede er vedtatt.
Publisert:
Publisert: 18. april 2025 15:12