USA kan ta Grønland på noen timer

9 hours ago 5



Dansk militærekspert:

Dersom påtroppende president Donald Trump skulle bestemme seg for å ta Grønland, ville det vært ganske enkelt, sier dansk militæranalytiker.

 Brandon Bell / NTB
GRØNLAND: Påtroppende president i USA skaper store overskrifter etter de mange uttalelsene om å kjøpe Grønland. Foto: Brandon Bell / NTB

Publisert 09.01.2025 15:13 Sist oppdatert 52 minutter siden

Det er liten tvil om at påtroppende president i USA, Donald Trump, har et stort ønske om å kjøpe verdens største øy Grønland.

– Dette er en avtale som må skje. Make Greenland great again, skrev Trump på sin egen plattform Truth Social tirsdag. 

Danske og grønlandske myndigheter har vært klokkeklare i svarene på Trumps oppsiktsvekkende uttalelser: 

– Grønland er ikke til salgs, svarte statsminister Mette Fredriksen. 

På en pressekonferanse kort tid etterpå åpnet Trump for bruk av militær makt for å sikre seg kontrollen over øya.

Selv om flere tviler på at Trump vil gjøre alvor av truslene, så ville en overtakelse av Grønland kunne skje på kort tid, ifølge en dansk militærekspert. 

 Mads Claus Rasmussen / NTB.
IKKE TIL SALGS: Statsminister Mette Fredriksen har vært tydelig på hva hun mener om Trumps uttalelser, og sier Grønland ikke er til salgs. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB.

Hasteinnkaller til møte

Grønland har ikke noe eget forsvar, kun noen kystskip som utfører egne oppgaver, forteller Peter Viggo Jakobsen, militæranalytiker ved det danske Forsvarsakademiet, til danske B.T torsdag.

– Kanonene deres fungerer ikke engang og har ikke gjort det på lang tid, så det ville vært enkelt for USA. Det kunne skjedd på noen få timer, sier han. 

Jakobsen mener at Trump kan få utvidet sin militære tilstedeværelse på Grønland ved å bruke en mye enklere måte, og uten trusler om bruk av militær makt. 

– Det gir faktisk ikke mening. For USA kan bare be om det, hvis de ønsker mer militær og bedre overvåking på Grønland. Jeg er sikker på at både Grønland og Danmark ville sagt ja. Så de kan bare spørre, sier Jakobsen til den danske avisen. 

Den amerikanske ambassaden i Danmark bekreftet overfor nyhetsbyrået Reuters torsdag formiddag at USA ikke har noen planer om å øke den militære tilstedeværelsen på øya. 

Likevel har Trumps mange uttalelser vakt stor interesse verden over, og de danske partilederne ble onsdag innkalt til et hastemøte hos statsminister Mette Fredriksen, erfarer danske medier

– Vil sende et drepende signal

– Danmark er en liten militær mygg, sier professor ved Forsvarets høyskole Tormod Heier til TV 2.

På begynnelsen av 1990-tallet valgte Danmark å nærmest legge ned sine militære styrker på Grønland, og Heier forteller at det bare finnes noen få marinefartøy og hæravdelinger igjen, samt noen få jagerfly. 

– De har ingen forutsetninger for å kunne vise en vedvarende synlighet og tilstedeværelse på verdens største øy Grønland, sier han.

Heier er likevel tydelig på at dette er en konsekvens av en villet dansk politikk, hvor de har ønsket å spesialisere seg på enkelte nisjer, som kan inngå i en bredere alliert, USA-ledet koalisjonsoperasjon.

Selv om Danmark ikke har et stort nasjonalt forsvar på Grønland til å kunne forsvare danske interesser, så mener professoren at det ikke er så viktig. 

Ved å bruke militær makt mot Grønland, så vil Trump risikere å miste veldig mange av sine aller viktigste allierte. Noe som vil undergrave amerikanske interesser over hele verden, forklarer han

– Dersom Trump skulle bruke sine militære styrker for å angripe Danmark, så vil det sende et drepende signal til alle USAs allierte over hele verden om at det ikke lenger finnes et tillitsbasert forhold mellom USA og sine nære allierte, sier Heier. 

 [TOBIAS SCHWARZ, NICHOLAS KAMM] / NTB.
NÆRE ALLIERTE: Danmark er en av USAs nærmeste allierte i Europa, ifølge professor Tormod Heier. Foto: [TOBIAS SCHWARZ, NICHOLAS KAMM] / NTB.

En av USAs viktigste allierte

Professoren omtaler Trumps uttalelser som et retorisk sleivspark, og han mener det er helt utenkelig at USA vil angripe Grønland. 

– Jeg mener at så lenge USA har en form for maktfordeling, hvor presidenten må forholde seg til de folkevalgte, så mener jeg at dette er en storm i et vannglass, sier han. 

Selv om Trump blir øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, så vil han trenge godkjenning fra de folkevalgte for å få lov til å angripe en annen Nato-alliert. 

Noe Heier er tydelig på at den kommende presidenten ikke vil få lov til. 

– Det er fordi det er en bred tverrpolitisk enighet mellom alle republikanere og demokrater i Kongressen om at Nato tjener amerikanske sikkerhetsinteresser utrolig godt, forklarer han. 

 Mathias Moen / TV 2
TRUMP-NEI: Professor Tormod Heier er tydelig på at Donald Trump ikke vil få lov til å ta Grønland med militær makt, fordi USA er en rettstat. Foto: Mathias Moen / TV 2

Med økende trusler fra både Kina og Russland, så er USA presset fra flere hold. Landet har dermed stort behov for å opprettholde et godt forhold til nære allierte land. 

Og Danmark er en av USAs viktigste allierte i Europa, forklarer Heier. 

– Det er fordi at på Grønland så står noen av de viktigste lytte- og varslingsstasjonene inne på isen. Som gjør at USA klarer å oppnå ganske god sikkerhet i møte med det amerikanerne frykter mest av alt, sier han. 

– Og det er disse russiske atomrakettene som kan avfyres fra nordområdene, og som må passere over Grønland for å ramme USA. 

Heier er derfor helt sikker på at de to landene kommer til å kunne finne en løsning, både økonomisk og militært. 

Read Entire Article