Unge på topp: – Uten erfaring

3 hours ago 3



Stortingsvalget 2025:

Mange unge topper landets stortingslister. Unge Høyre-lederen er selv kandidat, men vil ikke svare på om han synes det er viktig at unge representeres på Stortinget.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
VIL PÅ STORTINGET: Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, på Høyres valgvake under stortingsvalget i 2021. Nå vil han selv på Stortinget. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Publisert 15.11.2024 22:01

Ola Svenneby (27) ble nettopp Oslo Høyres femtekandidat til Stortinget. Han er én av flere unge som har fått topplasser på stortingslistene i Norge. 

FREMTIDIGE KOLLEGAER? Ola Svenneby, Unge Høyre og Simen Velle, FpU, kan bli kollegaer på Stortinget neste år. Foto: Tommy Storhaug / TV 2
FREMTIDIGE KOLLEGAER? Ola Svenneby, Unge Høyre og Simen Velle, FpU, kan bli kollegaer på Stortinget neste år. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Flere profiler i Rogaland Høyre har nylig kritisert sin egen stortingsliste for å være for tung på ung-sida, og frykter at lista ikke gjenspeiler velgerne eller befolkningen. 

Unge Høyre-lederen er selv kandidat, men vil ikke svare på om han synes det er viktig at unge representeres på Stortinget.

Samtidig har flere «voksen-profiler» takket for seg på Stortinget – én av dem nettopp på grunn av de unge. 

Carl I. Hagen (Frp), Kari Elisabeth Kaski (SV), Kjell Ingolf Ropstad (KrF), Lan Marie Nguyen Berg (MDG) Olaug Bollestad (KrF) og Jan Tore Sanner (H) og Marit Arnstad (Sp) har varslet at de ikke tar gjenvalg. 

Utenriksminister Espen Barth Eide har også annonsert sin avgang. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
OFRER SEG FOR DE UNGE: Espen Barth Eide vil slippe til nye krefter i partiet og er én blant mange erfarne politikere som har valgt å ikke ta gjenvalg til Stortinget. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

På sin egen facebookside begrunner utenriksministeren det med at han vil gi plass til yngre krefter i partiet. 

Noen av kandidatene til stortingsvalget 2025

  • Simen Velle (24) ble nylig valgt som 2.-kandidat på Frps Osloliste.
  • Frøya Skjold Sjursæter (18) er førstekandidat i Hordaland MDG. Hun kan bli Norges yngste stortingsrepresentant.
  • Jonas Andersen Sayed (27) ble nylig KrF sin førstekandidat i Rogaland. Som 23-åring ble han ordfører i Sogndal kommune.
  • Julia Eikeland (24) er innstilt på fjerdeplass på Rogaland Arbeiderpartis foreløpige forslag til stortingsliste.
  • Sanna Rana (22) er innstilt på 4. plass i Rogaland Høyre. Tradisjonelt sett er dette en sikker stortingsplass.

– Problemet er hvis det blir mange uten yrkeserfaring

– For ungt! var tittelen på en artikkel i Stavanger Aftenblad tidligere i oktober. 

I artikkelen kritiserer partiveteran John Peter Hernes den foreslåtte stortingslista til Rogaland Høyre, som har tre kandidater under 30 år på topp fire. 

Han sier til TV 2 at de unge kandidatene på nominasjonslista er gode, men at han håpet at Rogalands-lista hadde vært mer helhetlig og hatt en kandidat over 50.

 Jarle Bjørknes
PÅ FJERDE: Sanna Rana (22) er innstilt på fjerdeplass på Rogaland Høyre sin stortingsliste. Dette kan gi henne et fast plass på Stortinget neste år. Foto: Jarle Bjørknes

Han trekker fram ordfører i Strand kommune, Irene Heng Lauvsnes (56), som han ønsket fikk fjerdeplassen. 

Han får støtte fra Strand-ordføreren som selv håpet på sikker listeplass. Da det ble klart at hun ikke var innstilt, trakk hun sitt kandidatur. 

Partiveteranene fått kritikk fra egne partifeller for å gå etter alderen på lista.

 Privat
ETTERLYSER YRKESERFARING: Irene Heng Lauvsnes (H) er ordfører i Strand kommune Hun mener det er viktig at stortingsrepresentanter har erfaring fra arbeidslivet. Foto: Privat

– Det har blitt en veldig ung liste. Jeg tror ikke at folk er imot at det er ungdom der, men at summen av lista er veldig ubalansert, sier Strand-ordfører Irene Heng Lauvsnes til TV 2. 

Hun understreker at hun synes at det er bra med unge på Stortinget, og at for henne handler dette ikke om alder, men om erfaring. 

Lauvsnes sier at hun frykter at Stortinget vil mangle folk med yrkesbakgrunn. 

– Hva tenker du kan være konsekvensene av det?

– Det som oftest skjer er at du kommer inn på Stortinget og får en rådgiver, og ofte er også rådgiverne unge. Da går du inn på Stortinget uten erfaring, og du rådgiver deg med noen med kort erfaring. 

– Du tar nok andre avgjørelser om du har vært oppi en situasjon selv, eller om du har måttet innhente den teoretisk, sier hun. 

– Kan du utdype det?

– Hvis du for eksempel aldri selv har vært i et styre, aldri eid en bedrift selv eller aldri vært arbeidsgiver, og du sitter og diskuterer hvordan du skal beskatte et firma, og du får innspill og analyser av det, men du har aldri kjent det på kroppen hva en plutselig endring i skatt vil medføre. Så tror jeg du vil håndtere det forskjellig om du har bakgrunn som bedriftsleder selv, eller om du aldri har vært det, sier hun. 

– De middelaldrende er veldig dominerende

– Det er ikke noe trend i retning av at listene totalt sett blir yngre, sier valgforsker Johannes Bergh. 

Han har ikke sett på alle stortingslistene for i år, men sier at trenden både på Stortinget og stortingslistene er tydelig:

– Det er de unge og de eldre som er underrepresentert, og det er de middelaldrende som er helt dominerende. Det er mer middelaldrende folk på Stortinget enn i befolkningen ellers. 

Bergh bekrefter at det er flere politikere enn før som er karrierepolitikere på heltid og færre som har yrkesbakgrunn. 

 Mathias Moen / TV 2
TYDELIG TREND: Johannes Bergh, valgforsker Institutt for samfunnsforskning kommenterer alderen på Stortinget. Foto: Mathias Moen / TV 2

Han tror det kan være flere grunner til det. 

– Det sier noe om at politikken er komplisert. Det å være politiker er ikke nødvendigvis en helt enkel jobb, så det kan være en fordel med erfaring fra politikken. 

At politikere har andre karrierer enn folk flest, kan ha konsekvenser. 

– Det er en grunn til å si at dette skaper en avstand mellom folk og politikerne. Det gjelder for øvrig ikke bare unge politikere. Det gjelder mange av de med mest erfaring, sier han. 

Vil ikke si om det er viktig med unge

TV 2 har spurt leder i Unge Høyre, Ola Svenneby, hva han mener om aldersdebatten både i Rogaland Høyre og generelt i landet, og om mener at det er viktig at unge står høyt på listene. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
INGENTING Å SI: Ola Svenneby ble selv valgt som Unge Høyres kandidat på Oslo Høyres stortingsliste, men vil ikke uttale seg om det er viktig at unge representeres på Stortinget. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

I et intervju i VG tidligere i år, da Svenneby lanserte sitt eget kandidatur til Stortinget, sa han at «Høyre har alltid har gitt unge muligheter. »

Nå sier likevel ungdomspartilederen til TV 2 at han har «ingenting å si» om aldersdebatten, utover at han «naturlig nok» har tillit til Rogaland Høyre i deres egen nominasjon. 

– Hva tenker du om at Rogaland Høyres liste blir kritisert for å være for ung?

 Terje Pedersen / NTB
Partileder Erna Solberg og Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby under ett av Høyres landsmøter. Erna Solberg kom selv inn på Stortinget for første gang da hun var 28 år. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg skal la Rogaland Høyre håndtere sin egen nominasjon. Listen blir garantert god uansett. Jeg er glad for at Rogaland er et av fylkene som generasjon etter generasjon klarer å dyrke fram dyktige politikere, fordi de klarer å gi dyktige folk muligheten til å representere hjemfylket på en god måte, sier Unge Høyre-lederen. 

– Sanna Rana er jo Unge Høyre sin ungdomskandidat. Er det viktig for dere at unge representeres på Stortinget?

– At Sanna Rana er ung, er sekundært. Hun er først og fremst dyktig, fastslår han. 

Read Entire Article