Unge menn trives dårligst på jobben

1 month ago 22



Urovekkende økning:

Unge arbeidstakere er minst fornøyd med jobben sin, og menn er aller mest misfornøyd. Og misnøyen har økt merkbart siden i fjor.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
MENN MISTRIVES MEST: Unge menn trives dårligst på jobb, viser årets Arbeidslivsbarometer fra YS. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 11.08.2024 10:31 Sist oppdatert 26 minutter siden

Blant menn under 30 år sier 52,8 prosent at de er svært fornøyd eller ganske fornøyd med jobben sin. For ett år siden lå andelen fornøyde på 65,3 prosent, altså et fall på neste ti prosentpoeng på ett år. 

Blant kvinnene er andelen fornøyde ganske stabil fra i fjor til i år, rundt 65 prosent, viser tallene fra Arbeidslivsbarometeret til Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, YS. 

Arbeidstakerorganisasjonen har undersøkt folks opplevelse av egne arbeidsvilkår, stress og mestring helt siden 2009 og årets resultat viser nå bunnmålinger på alle de tre parameterne: Mer misnøye med jobben, lavere mestring og mindre mening i arbeidet.

Arbeidstakere som føler mestring i arbeidet har samlet sett sunket med sju prosent de siste ti årene, fra 87 prosent i 2014 til 80 prosent i 2024. Også færre enn før føler høy grad av mening og positive utfordringer i jobben.

– Alarmerende

YS-leder Hans-Erik Skjæggerud er alarmert av tallene i Arbeidslivsbarometeret.

– Det uroer meg at stadig flere ikke er fornøyd med egen jobb, og at dette er spesielt merkbart blant unge. Når vi samtidig vet at en del unge sliter psykisk er dette en utfordring alle partene i arbeidslivet må ta på alvor.

Han konstaterer at mange av de arbeidstakergruppene som var mest utsatt under pandemien nå opplever motgang. 

– De bransjene hvor vi finner flest unge som sier de er misfornøyde med jobben er i en del av de serviceyrkene som ble løftet frem under pandemien, for eksempel butikkmedarbeidere. De opplevde da å bli sett og få anerkjennelse for de viktige oppgavene de utfører. Den samme anerkjennelsen er nok ikke like tydelig i dag. 

Skjæggerud tror dette kan være en del av årsaken til at jobbtilfredsheten har falt i disse gruppene. Et samfunn preget av sosiale medier, og rollemodeller som viser frem glansbilder av egne liv, spiller kanskje også inn, tor YS-lederen.

 Per Haugen / TV  2
LEDER: Hans-Erik Skjæggerud , leder i YS, er alarmert av tallene i Arbeidslivsbarometeret. Foto: Per Haugen / TV 2

Unge menn

Det er store variasjoner over tid i kjønnsforskjellene blant arbeidstakere under 30 år.

For tre år siden, i 2021, var 77 prosent av mennene i denne aldersgruppen fornøyd med jobben. I løpet av de tre siste årene har andelen unge menn som er fornøyd med eget arbeid falt til 52,8 prosent.

Andelen kvinner under 30 år som er fornøyde med jobben nådde et bunnpunkt i 2022 med 58 prosent. Senere er tendensen motsatt. Andelen fornøyde har økt til 64 prosent.

Lite interessante jobber

Utvalget som deltar i YS Arbeidslivbarometer er spurt om de synes de har en interessant jobb. Også her er tallene historisk lave, med 74 prosent. Og arbeidstakere under 30 år er også her mest misfornøyde, med en nedgang fra 76 prosent i 2023 til 64 prosent i 2024.

Flere kvinner enn menn synes de har en interessant jobb. Fra 2009 frem til nå synes kvinner i større grad enn menn at deres jobb er mer interessant. 2020 var et toppunkt for andel kvinner som syntes jobber er interessant på 83 prosent. Dette falt til 78 prosent i 2024. 

Åpen om den tøffe tiden: – Følte hele verden gikk under

Misnøye i handels- og service

Ansatte innen hotell, transport, varehandel og reiseliv oppgir at de trives minst på jobb. I perioden 2022–2024 svarte mellom 62 og 73 prosent i disse gruppene at deres jobb var interessant. 

På motsatt side av skalaen oppgir ansatte innen forskning, kultur, idrett og undervisning svarer oftest at de er fornøyde i jobben

YS-leder Skjæggerud mener både arbeidstakere og arbeidsgivere nå bør gå sammen om å snu utviklingen.

– Trivsel på jobb er helt avgjørende. Det øker produktiviteten, holder sykefraværet nede og får folk til på stå lenger i jobb. 

Han vil på vegne av YS YS vil ta initiativ overfor de andre partene i arbeidslivet og se på tiltak for å øke jobbgleden, særlig blant de yngste arbeidstakerne. 

– Trivsel på jobb er helt avgjørende. Det øker produktiviteten, holder sykefraværet nede og får folk til på stå lenger i jobb.

Read Entire Article