Ungdomsvolden: – Dette går ikke i riktig retning

1 month ago 32



Foto: Nora Savosnick / VG

Her er kartet over ungdommene som regjeringen nå vil utrede et nytt tilbud til. – Det blir en debatt om samfunnsvern versus barnets beste, sier utvalgsleder Knut Storberget.

torsdag 15. august kl. 11:44

Kortversjonen

  • Regjeringen skal utrede nytt tilbud for unge gjengangerkriminelle.
  • Knut Storberget leder utvalget som skal finne tiltak for de 213 ungdommene i risikogruppen.
  • De fleste bor på Øst- eller Sørlandet, med Oslo, Øst og Sør-Øst som største distrikter.
  • Storberget nevner mulig innføring av «trygghetshus» som et tiltak.
  • Utvalget skal levere en rapport innen 1. mars.

– Vi ser dessverre en vekst i antallet unge lovbrytere under 18 år. Statistikken fra de to siste årene viser at dette ikke går riktig retning, sier Knut Storberget til VG.

Forrige uke sa statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen skulle sette ned et utvalg for å se på et nytt tilbud for unge gjengangerkriminelle.

Allerede mandag var tidligere justisminister Knut Storberget hanket inn som leder for utvalget.

Det er en liten, men vanskelighjulpen gruppe ungdommer som Storberget skal finne tiltak til. På landsbasis er det bare 213 ungdommer som i fjor hadde ti eller flere påtaleavgjorte i 2023.

90 prosent av disse er gutter og unge menn, ifølge Politidirektoratet.

Kartet nedenfor viser hvor ungdommene holder til.

De fleste ungdommene bor på Øst- eller Sørlandet. De tre politidistriktene Oslo, Øst og Sør-Øst har til sammen 102 av de 213 ungdommene. I forhold til andelen ungdommer mellom 10 og 17 år, er det Finnmark og Agder som har flest gjengangere.

Foto: Design: Tom Byermoen/VG, Kilde: Straffesakregisteret/Politidirektoratet

Dette er de 213

Kartet viser påtaleavgjorte forhold der personer under 18 år er registrert som enten mistenkt, siktet eller domfelt.

Per 1000 innbyggere er basert på befolkningen i distriktet som er mellom 10 og 17 år.

At et forhold eller en straffesak er påtaleavgjort i løpet av året betyr ikke at forholdet knytter seg til straffbare handlinger som er begått eller registrert av politiet samme år.

Imidlertid er det for lovbrytere under 18 år en lovfestet saksbehandlingsfrist på 42 dager.

(Kilde: Politidirektoratet)

– Dette er tallmateriale som vi i utvalget skal se gjennom, og foreslå reaksjoner mot disse. Tiltakene vi skal foreslå må være egnet for framtiden og forhindre en ytterligere vekst, sier Storberget.

At det er en vekst blant unge gjengangerkriminelle er ganske nytt. Det sa Oslos politimester Ida Melbo Øystese forrige uke, da hun briefet Støre om tallene:

I fjor ble det registrert det høyeste antallet straffbare forhold begått av barn og unge under 18 år siden 2009. Mer enn en tredjedel av disse forholdene ble begått av barn under 15 år, sa hun.

Onsdag gikk FrPs Sylvi Listhaug ut i VG og mente at man må fokusere mer på det at en høy andel unge kriminelle gjengangere har innvandrerbakgrunn. Det ønsker ikke Storberget å kommentere.

– Jeg vil ikke gå inn i en politisk polemikk. Men det er viktig å se på hva som kjennetegner bakgrunnen til ungdommene. Du skal ikke ha jobbet mye med dette feltet for å se at det for mange av dem er mye tilleggsproblematikk utover selve kriminaliteten, sier han.

– Du sier at utvalget skal finne reaksjoner for framtiden, og at tallene VG her viser til er historiske tall. Betyr det at de 213 gjengangerne på dette kartet er tapt for framtiden?

– Nei, nei, nei. Vi vet at de som er i kriminalstatistikken i fjor, antagelig er der i år også.

Et av de mer kontroversielle tiltakene som Storbergets gruppe skal vurdere å innføre i Norge, er såkalt «trygghetshus», etter inspirasjon fra Englands «Secure Homes». Det er en institusjon med høyt sikkerhetsnivå som verken er barnevernsinstitusjon eller fengsel.

– Jeg mener at det finnes handlingsrom, juridisk og praktisk, for at man skal kunne reagere også overfor barn som er kriminelle. Det blir en debatt om samfunnsvern versus barnets beste. Men jeg mener at et godt samfunnsvern også er til barnets beste, sier Storberget.

Sett i forhold andre utredninger, har regjeringen gitt ham kort tid.

– Vi har fått beskjed om å levere en innstilling 1. mars, så her har vi bare tiden og veien. Det er en liten ekspertgruppe med jurister og psykologer og politi og kriminalomsorgen, sier Storberget.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article