Ungdomskrim: Listhaug peker på innvandrere

1 month ago 30



Kortversjonen

  • Sylvi Listhaug fra Frp mener det er på tide å koble ungdomskriminalitet til innvandring.
  • Hun kritiserer politiet for å dekke over statistikk som viser at unge kriminelle ofte har innvandrerbakgrunn.
  • Listhaug etterlyser strengere krav til foreldre og økt fokus på integreringsutfordringer.

– Når det er ungdom med innvandrerbakgrunn som står for en stor del av ungdomskriminaliteten her i landet, da bør vi få det dokumentert slik som tidligere, og få gjort noe med det. Kun da kan vi sette inn treffsikre tiltak for stagge den voldsomme veksten i ungdoms- og gjengkriminaliteten. Politiet kan ikke hemmeligholde slikt, sier Frp-lederen.

Sammen med innvandringspolitisk talsperson i Frp, Erlend Wiborg, har hun skrevet en kronikk som VG gjengir onsdag.

– Dere peker på at ungdomskriminalitet handler om innvandring og at det er på tide at noen sier det?

– Det er fordi at de som utfører ungdomskriminaliteten i veldig stor grad har innvandrerbakgrunn. Jeg synes vi bør ha en ærlig diskusjon om det:

– I Sverige har man gått fra å kalle folk som stiller spørsmålstegn ved innvandring og kriminalitetens årsaker for rasister, til i dag å ha fått en ærlig debatt, hvor man er åpen på tall og statistikk som forteller om årsakene til den økte ungdomskriminaliteten.

Hun sier Norge bør lære av det.

– I Norge har utviklingen gått motsatt vei, hvor vi har gått fra åpenhet til hemmelighold: Politiet hadde tall som viste bakgrunnen til dem som begikk ungdomskriminalitet, men det har de nå bestemt seg for å skjule ved ikke lenger å offentliggjøre slik statistikk.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Har sluttet

Frp-lederen viser blant annet til Oslo-politimester Ida Melbo Øystese.

– Hun hevdet i fjor at 75 prosent av de unge kriminelle gjengangerne i
Oslo er født i Norge.

«Det er for så vidt korrekt, men hun unnlot å ta med at 77 prosent
av disse har innvandrerbakgrunn», skriver Listhaug i kronikken.

Hun mener at politimesteren og politidirektøren i etterkant av kritikken, har avvist at det er relevant å diskutere utfordringer knyttet til etnisk bakgrunn og integrering.

– Politiet har sluttet å offentliggjøre slik statistikk. Og de har stått frem på tv og sagt at ungdomskriminalitetens årsaker handler om trangboddhet, fattigdom og alt mulig.

«Nico» (21): –⁠ Ble loggført 100 ganger av politiet

– Fikenblad?

– Det gjør jo også det?

– Nei, det gjør ikke det. Det kan ha en viss innvirkning, men en forskningsrapport fra Sverige, som sliter mye mer med ungdomskrim enn i Norge, peker på at det ikke er hovedårsakene. Jeg forventer at justisministeren sørger for at politiet skal gi oss tall og fakta om hvem som begår kriminalitet og hvilken bakgrunn de har, slik vi har hatt tilgang til tidligere.

Hun legger til:

– De fleste innvandrerungdommer er lovlydige.

– Det står helt nederst i kronikken din og fremstår litt som et fikenblad?

– Nei, det er ikke et fikenblad. De aller fleste er lovlydige, men de blir rammet av at en liten del av innvandrerungdommen får lov til å ture på og begå kriminalitet, uten at de får konsekvenser i stor nok grad.

Hun sier det er på tide å slutte med dullingen med unge kriminelle.

– Ansvaret for ungdomskriminaliteten må gis til dem som har ansvaret: De unge som begår kriminaliteten. De fleste som lever i fattigdom og lever opp i fattigslige kår, begår faktisk ikke kriminalitet. Når noen likevel velger å gjøre det, må de ta ansvaret for egne handlinger, selv om en del av dem er veldig unge.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Vil til livs

– Det er ikke alle som deler din oppfatning. Seniorrådgiver Thov Midtsund Nordbø hos Barneombudet, maner til ansvarlighet og advarer mot et politisk kappløp om å være hardest i klypen. Han sier at mange av de kriminelle barna kommer fra hjem preget av rus, fattigdom og vold?

– Det er den tilnærmingen jeg vil til livs. Vi ser hvor det har bragt oss; ungdomskriminaliteten blir bare verre og verre.

Trekker frem et eksempel

Listhaug viser til en undersøkelse over alle dommer avsagt i Oslo tingrett i 2021, i straffesaker der tiltalte var under 18 år på gjerningstidspunktet.

Der står det at to typetilfeller av straffbare handlinger skiller seg ut som de mest vanlige:

«Den ene er hovedkategorien er ran begått av flere gutter med minoritetsbakgrunn mot en eller to etniske norske gutter, hvor de tiltalte og fornærmede er omtrent på samme alder».

«Den andre hovedkategorien er vold/hevnhandlinger begått mellom jevnaldrende gutter medminoritetsbakgrunn, også her er det ofte flere involvert i den straffbare handlingen. Gjerningssted er i de involvertes nærmiljø.»

– Det er informasjon jeg mener det er nødvendig at offentligheten får tilgang til. Det er viktig for å forstå ungdomskriminaliteten, sier hun.

Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Luta lei

– Mange vil mene at du stigmatiserer en hel gruppe, innvandrere, når du spesielt peker på innvandrere som hovedårsak til ungdomskriminaliteten?

– Overhodet ikke. Frp har i flere tiår sagt ifra, så det er ikke noe nytt. Vi tør der andre tier. Jeg mener Frp er en viktig forskjell på Sverige og Norge. Frp tvang de andre partiene til å føre en strengere kriminalitetspolitikk. Det var ingen slike partier i Sverige før det hadde gått for langt. Nå ser vi at utviklingen går i feil retning i Norge og da må vi handle.

– Det kan se ut som et stemmefiske i relativt farlig farvann?

– Overhodet ikke. Vi mener vi må ta en ærlig debatt.

Hadia Tajik (Ap) mener høyre-siden tøffer seg: «Falt ikke ned fra et kokostre»

– Ikke etnisitet

Leder for det forebyggende arbeidet i Oslo-politiet, Jane Bechmann Dahl, sier at de skal være åpen for kritikk fra politiske partier, men at «de ikke kjenner seg igjen i all kritikken».

– Politiet skal være åpen om de faktorene som påvirker kriminaliteten, men innvandrings- og integreringspolitikken er ikke vårt ansvarsområde. Politiet forholder seg til politiregisterloven som åpner for at vi registrerer statsborgerskap og fødeland – men ikke etnisitet. Norsk politi har ikke løpende register som viser etnisk bakgrunn over de som begår kriminalitet i Norge, sier Bechmann Dahl.

Hun sier de har laget en rapport som viser bakgrunnen til de kriminelle.

– Vi har sammen med Oslo kommune utarbeidet Saltorapporten. Rapporten viser at et flertall av unge som begår gjentatt kriminalitet hadde innvandringsbakgrunn, sier hun.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier at for å bekjempe kriminaliteten «må vi snakke ærlig om hvem som begår denne kriminaliteten».

– Men vi må også være ærlige og ikke stigmatisere, som Sylvi Listhaug selv skriver: «De aller fleste innvandrerungdom er lovlydige borgere som utnytter de mulighetene de har i det norske samfunnet,», sier Mehl.

– Færre kvoteflyktninger

Hun sier at Saltorapporten viser politiet ikke holder tilbake informasjon, verken om utfordringer eller statistikk.

– Vi har og skal fortsette å ha en god integreringspolitikk i Norge, der vi motarbeider at innvandrergrupper bosetter seg tett sammen og lager parallellsamfunn. Derfor skal Senterpartiet og Arbeiderpartiet holde fast på styrt bosetning i Norge, slik at innvandrere bosettes i lokalsamfunn over hele landet, og ha gode introduksjonsprogram og norskkurs.  Dette bidrar til god integrering.  Så må vi ha kontroll, derfor tar vi imot færre kvoteflyktninger nå enn det Høyre og FrP gjorde.

Read Entire Article