Ungarn har vedtatt nye innstramminger for skeive. Ekspert frykter spredning til naboland.

1 day ago 10



Ungarn grunnlovsfestet mandag at det kun finnes to kjønn. – Nok en spiker i kisten for skeives rettigheter og demokratiet i landet.

Protester foran det ungarske parlamentet mandag. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB

Publisert: 14.04.2025 22:06 | Oppdatert: 14.04.2025 22:18

Kortversjonen

Det nye forslaget var lagt frem av regjeringspartiet Fidesz, som ledes av statsminister Viktor Orban. Det ble vedtatt av nasjonalforsamlingen med mer enn to tredels flertall mandag.

Dermed er det nedfelt i grunnloven at alle mennesker fødes med ett av to kjønn: gutt eller jente.

Forslaget inneholder også en setning om at barns rett til «skikkelig fysisk, mental og moralsk utvikling» kommer foran andre rettigheter – også forsamlingsfriheten. Forslaget blir derfor tolket som en bestemmelse som skal gi ryggdekning for forbudet mot pride-parader, som Ungarn innførte i mars.

Mandag var det demonstrasjoner i hovedstaden Budapest mot endringen. Demonstranter og opposisjonspolitikere forsøkte å sperre inngangen til parlamentet.

Demonstranter samlet på en av de mange broene over Donau i Budapest mandag. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB

– Nok en spiker i kisten

Mina Wikshåland Skouen i Den Norske Helsingsforskomite, en menneskerettighetsorganisasjon med fokus på Øst-Europa og Sentral-Asia, kaller lovendringen «nok en spiker i kisten for demokratiet i Ungarn». Hun viser til flere tidligere steg:

  • I 2020 vedtok Ungarn forbud mot endring av juridisk kjønn.
  • I 2021 innførte landet en såkalt propagandalov, etter modell av Russland. Loven forbyr alt som anses å fremme homofili og kjønnskorrigerende kirurgi.
  • I forbindelse med forbudet mot pride-parader, sa myndighetene at de også ville bruke ansiktsgjenkjennelsesteknologi til å identifisere dem som bryter forbudet.

– De nye endringene er dessverre ikke overraskende, da vi har sett flere lignende forslag og vedtak senere. Det positive er at vi ser at det er motstand i Ungarn og at folk protesterer. Det forteller at Orban ikke har hele landet med seg i dette, sier Skouen.

Seniorrådgiver Mina Wikshåland Skouen i Den Norske Helsingsforskomite Foto: Den Norske Helsingsforskomite

Hun legger til at organisasjonen forventer at norske myndigheter er tydelige ovenfor Ungarn, og passer på at ikke norske EØS-midler brukes på en måte som legitimerer LHBT-politikken i landet.

Når det gjelder den siste endringen om to kjønn, sier sentralstyreleder James Armando Dickson i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens at effekten i hovedsak er symbolsk.

– Også Norge tillater bare to kjønn. Men å grunnlovsfeste det er å sende et signal til transpersoner og det skeive miljøet om at de er mindre velkomne i storsamfunnet. Det er støy for å skape oppmerksomhet og vise at «her er det flere vestlige land som støtter Trump», sier Dickson.

Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / NTB

Frykter spredning til naboland

Viktor Orban har vært statsminister i Ungarn sammenhengende siden 2010. Han og partiet Fidesz har også innført en rekke andre lovendringer som har svekket demokratiet og ytringsfriheten i EU-landet. Kritikerne mener Ungarn er i en gråsone mellom demokrati og diktatur.

Skouen i Helsingforskomiteen mener utviklingen for skeives rettigheter i Ungarn har likhetstrekk med den man har sett i Russland, Belarus og Georgia.

– Vi ser lignende tendenser og forslag i Slovakia og Romania. Derfor er vi bekymret for en smitteeffekt, sier hun.

Hun viser til at Romania har hatt forslag til en propagandalov oppe, og at Slovakia har hatt forslag om at ekteskap kun skal være mellom mann og kvinne oppe til avstemming.

– Det med å bruke grunnloven er også noe vi har sett mye av på Balkan, der man tar inn i grunnloven at ekteskapet kun er mellom en mann og en kvinne. Dette er en skummel måte å bruke grunnloven til å fremme illiberal politikk på, mener Skouen.

– Hvor går grensen for hva et EU-land kan gjøre av slike endringer?

– Det er dessverre blitt et problem for EU at land som tidligere oppfylte kravene for medlemskap, senere gjør lovendringer som ville ha hindret dem i å bli medlem. EU har tidligere frosset midler og uttalt seg veldig sterkt, men uten at det er blitt en endring.

Read Entire Article