Undersøkelse av tvilsom verdi

1 month ago 26



Publisert: 13.12.2024 05:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sist helg mottok jeg en innbydelse til å delta i et forskningsprosjekt om atrieflimmer (Norscreen-studien). Bak står alle de store sykehusene i landet. Studien skal omfatte 20.000 personer over 65 år og følge dem i opptil fem år. Så langt vel og bra for en som tilhører målgruppen.

Men så: «For å delta i studien må du tilfredsstille visse inklusjonskriterier, blant annet må du ha tilgang til en smarttelefon og (…).»

Jeg har ikke og kommer ikke til å skaffe meg en smarttelefon. Derfor kom beskjeden raskt etter at jeg prøvde å fylle ut påmeldingsskjemaet:

«Beklager du kan ikke delta i studien. En smarttelefon er helt nødvendig for å delta i Norscreen-studien. Takk for din interesse!»

I og for seg greit for meg. Men hva med undersøkelsen?

Ikke alle har smarttelefon, og det er ulike årsaker til dette. For meg er det et bevisst valg. Smarttelefoner er dyre, og ikke alle pensjonister har råd til slikt. Dessuten leser man stadig i avisene at mange eldre ikke kan bruke nymotens elektronikk i det hele tatt. Resultatet av undersøkelsen vil nødvendigvis gjenspeile dette.

I stedet for å undersøke helsetilstanden hos et representativt utvalg av befolkningen vil resultatet av undersøkelsen gjelde et utvalg av personer over 65 år som har smarttelefon (unntatt Huawei-telefoner). Disse må eventuelt også kunne stille inn Samsung-telefoner på riktig måte. Et uvisst antall andre eldre vil man aldri få vite noe om.

Med andre ord: Validiteten til hele undersøkelsen blir tvilsom og verdien av den tilsvarende redusert.

Jan Engh

Oslo

Read Entire Article