Ukrainsk talsmann om Kharkiv: Tror russisk angrep er lureri

1 month ago 24



Ukrainske brannfolk prøver å slukke en brann i Kharkiv-regionen etter russisk angrep fredag. Foto: SERGEY KOZLOV / EPA / NTB

Det hvite hus tror Russland kan være i ferd med å sette i gang en stor bakkeoffensiv i Kharkiv-regionen.

lørdag 11. mai kl. 18:49

Mens president Volodymyr Zelenskyj fredag kveld snakket om at russiske styrker «utvider operasjonene» i Kharkiv-regionen og at de derfor må flytte soldater dit, er en ukrainsk militær talsmann på et helt annet spor. Han sier til den ukrainske nettavisen Hromadske:

– Russland prøver å trekke våre styrker og ressurser fra Donetsk-regionen til Kharkiv-regionen, sier Nazar Voloshyn, talspersonen for Khortytsia-styrkene.

Han mener altså at det er en avledningsmanøver og at den russiske aktiviteten i Kharkiv-området er en del av psykologisk operasjon for å trekke de ukrainske styrkene fra Donbass-området i øst.

Beboere i grenseområdene i Kharkiv-regionen ble fredag evakuert. Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / Reuters / NTB

Fredag morgen rapporterte Ukrainas forsvarsdepartement at russerne prøver å bryte gjennom i Kharkiv-regionen.

President Volodymyr Zelenskyj bekreftet dette i sin kveldstale.

– Vi forstår omfanget av okkupantens styrker, ser deres plan. Våre krigere, vårt artilleri, våre droner gir et svar til okkupanten, sier Zelenskyj.

– Vi øker våre styrker i retning av Kharkiv, fortsetter presidenten.

40.000 soldater

Oberstløytnant Palle Ydstebø er hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen og har fulgt tett med på krigen i Ukraina siden den fullskala russiske invasjonen i februar 2022.

Slagene som skjer nå, skjer i hovedsak områder nord for Kharkiv by. Særlig mye russisk aktivitet er det rundt de to ukrainske landsbyene Hlyboke og Starytsia. Landsbyene ligger like ved grenseovergangen som skiller Russland og Ukraina.

– Russerne er langt fra Kharkiv by. De har så vidt krysset grensen, sier Ydstebø.

Palle Ydstebø<-Palle Ydstebø

Oberstløytnant og hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen

Anslagene oberstløytnanten forholder seg til, sier at russerne kan ha organisert så mange som 40.000 soldater i de russiske områdene.

Det er altfor få mann til å ta kontroll over Ukrainas nest største by, ifølge Ydstebø.

Har bedre muligheter

Ukrainerne forsvarer en enormt lang forsvarslinje – på drøye 1000 kilometer inne i landet. I tillegg må de sikre grenseovergangene til Russland og Belarus.

Arbeidet med å forhindre en russisk offensiv, krever store mengder våpen, ammunisjon og soldater.

Ukrainsk tjenestepersonell går foran et brennende bygg ødelagt av russisk ildgivning. Foto: Jevgenij Maloletka / AP

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Kirby sier at USA jobber døgnet rundt med å sørge for at de sårt tiltrengte våpenforsyningene kommer frem til Ukraina.

– Det kan godt hende at russerne legger opp til et større angrep på Kharkiv, sier Kirby.

Sjefen for den ukrainske landmakten, Oleksandr Pavljuk, tror at Russland vil utnytte perioden med ukrainsk våpentørke til å gjøre fremstøt på fronten.

Men både Kirby og høytstående ukrainske tjenestepersoner sier at Russland trolig ikke har ressurser for å erobre millionbyen Kharkiv.

Oberstløytnant Ydstebø er enig med begge.

– Om russerne får til å binde ukrainske styrker til Kharkiv, vil det da også kunne styrke muligheten for en offensiv andre plasser langs frontlinjen?

– Ja, jeg tror russerne har flere alternativer, sier Ydstebø.

For russerne har i lengre tid hatt offensiver i regionene Donetsk og Luhansk. Langs frontlinjen her er det om lag 30 militære sammenstøt hver dag, varsler landets president Volodymyr Zelenskyj lørdag kveld.

Kartet til den ukrainske analysegruppen Deep State viser den russiske offensiven vestover fra Luhansk og Donetsk. Foto: Deep State / skjermdump

– Det er stor grad av usikkerhet knyttet til hvor store styrker russerne faktisk har tilgjengelig. Det som det er enighet om, er at russerne ikke har store nok styrker til å utfordre Kharkiv by, sier Ydstebø.

– De har bedre muligheter ved andre fronter.

Read Entire Article