Ukrainas fremrykk i Russland: Skal ha kontroll over strategisk by

1 month ago 23



Noe av det mest oppsiktsvekkende er mangelen på motstand fra Russland, mener forsvarsekspert Palle Ydstebø.

torsdag 8. august kl. 20:55

Kortversjonen

  • Ukrainske tropper har krysset den russiske grensen i Kursk-regionen, med kamper på tredje dag.
  • Ukraina skal ha tatt kontroll over byen Sudzha, som har viktige gass- og jernbanepunkter.
  • Forsvarsekspert Palle Ydstebø er overrasket over den svake russiske motstanden.
  • Russland har innført unntakstilstand og kalt inn reservestyrker.
  • Kritikere i Russland er misfornøyd med militærets respons på den ukrainske offensiven.

Torsdag kjemper russiske styrker mot ukrainske tropper for tredje dag på rad, etter at Ukraina brøt gjennom den russiske grensen i Kursk-regionen i morgentimene tirsdag.

Torsdag er saken fortsatt under utvikling:

  • Flere militærbloggere rapporterer at Ukraina nå har kontroll over byen Sudzha. Dette er av betydning blant annet fordi byen huser en gassmålestasjon som legger til rette for transitt av russisk gass gjennom Ukraina. Dessuten går det en jernbane her som sender forsyninger til russiske styrker i Kharkiv. I området ligger også et TV-tårn, som bidrar til å kringkaste russisk propaganda, skriver RBC Ukraine.
  • Ukrainske styrker hadde 1000 soldater rundt 10 kilometer innenfor Russlands landegrense onsdag kveld, ifølge ISW. Oberstløytnant Palle Ydstebø mener det torsdag er minst 4000 ukrainske soldater der.
  • Vladimir Putin omtaler dette som en «storskala provokasjon». Det er innført unntakstilstand i regionen og et tusentalls mennesker på begge sider av grensen er evakuert.
  • Moskva har kalt inn reservestyrker i det som ifølge Reuters er ett av Ukrainas aller største offensiver på russisk jord siden Russland invaderte Ukraina for over to år siden.

Hvorfor er dette så oppsiktsvekkende?

Etter at Ukraina i månedsvis har slitt med å holde russiske soldater unna ukrainsk jord, kan det Ukraina gjør denne uken betegnes som et dristig angrep på verdens største atommakt.

Sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen, oberstløytnant Palle Ydstebø, sier operasjonen fra ukrainsk side er omfattende:

– Ukraina rykker fortsatt frem. Denne gangen er det med ordinære styrker, brigader på 4–5000 soldater som har rykket inn og fortsett presser seg inn i Kursk fylke. Det er en forbausende fremgang, og ukrainerne har tatt flere titalls krigsfanger, sier Ydstebø til VG.

Operasjonen er oppsiktsvekkende på flere måter, forteller oberstløytnanten, og nevner tre punkter:

  1. Ukraina har gått inn med regulære styrker, og ikke opprørsstyrker slik vi har sett tidligere.
  2. Det var et vakuum der Ukraina gikk inn, og tilsynelatende ingen motstand av betydning fra Russland.
  3. Nå er vi på tredje dagen, og russerne har ikke klart å gi noen kraftfull reaksjon på angrepet.

– Det virker som fronten var helt åpen på russisk side, forteller Ydstebø til VG.

Bilde av Palle YdstebøPalle Ydstebø

Oberstløytnant og sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen

Oppdateringer Ydstebø har tilgang på fra torsdag formiddag viser at det minst er to offensive retninger, kanskje flere, inn på russisk territorium. Ukrainerne skal ha tatt opp mot 90 kvadratkilometer på to døgn, og det meldes om to brigader, forteller han.

– Det kanskje mest oppsiktsvekkende er hvor svak den russiske grensen er. At Ukraina har tatt så mange fanger som har overgitt seg i store grupper – den siste skal ha vært en gruppe på 40 fanger – tyder på at det ikke er særlig gode russiske soldater Russland har ved denne grensen. Det kan være milits, eller vernepliktige stasjonert ved grensen, og ikke mye annet enn lett bevæpnede grensevakter.

Hvilke reaksjoner kommer fra russerne?

Trusselen fra Ukraina har vekket følelsene hos russiske militærbloggere, som nå retter kritikk mot Russlands militære ledelse i Moskva for ikke å ha oppdaget eller forhindret de ukrainske offensivene.

Kritikken går på at den russiske militærkommandoens utilstrekkelige reaksjon kom av at de ikke tok de ukrainske oppsamlingene alvorlig. kritikerne mener de har hatt urealistisk tillit til det russiske forsvaret i grenseområdet, og har trodd at de ukrainske styrkene var utmattet, eller har fått falske rapporter om situasjonen.

Hva vil Ukraina med angrepet?

President Volodymyr Zelenskyj har så langt ikke nevnt angrepet i sine daglige videotaler.

Det kan virke rart at den ukrainske forsvarsledelsen bruker ressurser på å gå inn i Russland, når landet trenger alle soldater de kan få til forsvaret av sitt eget land.

Men her finnes det nok en gjennomarbeidet plan, sier Ydstebø, og nevner mulige formål:

  • Det kan være et poeng å sette den politiske ledelsen i Russland i forlegenhet.
  • Ukraina vil ta tilbake initiativet og tvinge Russland til å danse etter den ukrainske ledelsens pipe.
  • De kan ønske å fysisk ødelegge strategiske punkter.
  • Og – formålet kan være å tvinge russerne til å flytte styrkene de har sør i Ukraina, til Kursk. Slik kan dette føre til at Russland har færre soldater i Ukraina.

Har Ukraina en sjanse til å fortsette å presse inn i Russland?

Det er åpent hvordan dette vil gå nå, sier Ystebø:

– Det avhenger av hva Ukrainas plan er, og hvor stor risiko de vil ta med disse styrkene. Det kommer an på hva russerne klarer å stille opp med nå, og hva Ukraina har forberedt seg på, sier han.

Ukrainerne vil nok i ikke risikere avdelingene sine på dette, mener oberstløytnanten.

– Så hvis Russland klarer å reagere kraftig på dette, vil nok Ukraina trekke seg tilbake og ødelegge det de kan på veien. Men hvis Ukraina klarer å nekte Russland å bruke kampfly og kamphelikopter, ved aktivt bruk av luftvern, så kan ukrainerne klare å drive dette videre.

Les også

Read Entire Article