Ukrainas forsvarssjef: Kontrollerer 1000 kvadratkilometer av Russland

1 month ago 22



Ukrainske styrker i regionen Sumy, nær den russiske grensen. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Ukrainske styrker holder stand i det russiske fylket Kursk, opplyser den ukrainske forsvarssjefen mandag.

mandag 12. august kl. 18:40

Det er en uke siden ukrainske styrker brøt gjennom den russiske forsvarslinjen. I stor fart har mekaniserte avdelinger beveget seg over den internasjonale grensen, og dypt inn i regionen Kursk i Russland.

Der holder styrkene stand, sier Ukrainas forsvarssjef Oleksandr Syrsky under et møte med blant annet president Volodymyr Zelenskyj. Opptak av møte er publisert på sistnevntes Telegram-kanal.

Etter syv dager holder ukrainske styrker 1000 kvadratkilometer, sier Syrsky:

– Vi fortsetter å gjennomføre offensiven i regionen Kursk. Per nå er om lag 1000 kvadratkilometer av russisk territorium under vår kontroll, sier han.

Soldater fra Ukrainas 22. mekaniserte brigade setter sammen en Poseidon-drone ved grensen til Russland. Ukrainas 22. mekaniserte brigade er blant dem som har bistått i offensiven. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

Den ukrainske regjeringen har frem til nå, vært ganske tilbakeholden om offensiven som nå finner sted i Russland. Utover at Zelenskyj forrige uke bekreftet at ukrainske styrker er tilstede i Russland, har målet og omfanget av angrepet blitt holdt hemmelig.

Men at den Ukrainas militære ledelse har en gjennomarbeidet plan, er tydelig, ifølge flere analytikere.

Det ukrainske angrepet har overrasket mange – tilsynelatende også ledelsen i Kreml, som enda ikke har klart å slå tilbake angrepet.

Den russiske opposisjonsavisen Verstka har blant annet skrevet om hvordan russiske vernepliktige soldater, skal ha blitt sendt til Kursk uten våpen.

Dette har skjedd i Russland den siste uken

Ukrainsk invasjon

I morgentimene 6. august brøt Ukraina gjennom den russiske grensen i Kursk-regionen. Regionen benyttes ofte av russiske styrker som base for å gjennomføre luftangrep mot Ukraina, melder Reuters.

Ukrainske styrker hadde 1000 soldater rundt 10 kilometer innenfor Russlands landegrense onsdag kveld, ifølge ISW. Siden da har de rykket stadig lenger inn i landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekreftet lørdag 10. august at han var orientert om «innsatsen som presser krigen inn i angripernes territorium». Mandag 12. august sier forsvarssjefen Oleksandr Syrskyi at ukrainske styrker har kontroll på 1000 kvadratkilometer.

– Vi fortsetter å gjennomføre offensiven i regionen Kursk. Per nå er om lag 1000 kvadratkilometer av russisk territorium under vår kontroll, sier han.

Slik har Russland reagert

Vladimir Putin omtaler angrepene som en «storskala provokasjon».

Det er innført unntakstilstand og «antiterrortiltak» i tre regioner: Kursk, Belgorod og Brjansk.

Guvernøren i Kursk, Alexej Smirnov, sier 121.000 beboere er evakuert per nå.

Moskva har kalt inn reservestyrker i det som ifølge Reuters er ett av Ukrainas aller største offensiver på russisk jord siden Russland utvidet invasjonen i Ukraina for over to år siden.

Derfor er angrepet slående

Operasjonen har vekket oppsikt av flere grunner:

  • Ukraina har gått inn med regulære styrker, og ikke paramilitære styrker slik som vi så flere tilfeller av tilbake i 2023.
  • Det var et vakuum der Ukraina gikk inn, og tilsynelatende ingen motstand av betydning fra Russland.
  • Nå er vi på syvende dagen, og russerne har ikke klart å presse de ukrainske styrkene ut av Russland.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Publisert: 12.08.24 kl. 18:12Oppdatert: 12.08.24 kl. 18:40

Relaterte emner

Read Entire Article