Ukraina angriper fortsatt i Russland: - De kan ikke gi seg til å marsjere mot Moskva

1 month ago 21



Deler fra et ukrainsk missil falt angivelig ned og utløste brann på en gårdsplass i Kursk i Russland søndag. Foto: Anatoliy Zhdanov / Reuters / NTB

Putin lover å sparke fienden ut av Russland: - Han kan ikke annet, sier militærstrategen Palle Ydstebø.

mandag 12. august kl. 18:32

Overraskelsesangrepet forrige tirsdag tok russerne på sengen: Ukrainske bakkestyrker stormet over grensen i nordøst og trengte inn i Russland.

– De har tatt kontroll over flere hundre kvadratkilometer russisk territorium og angriper fortsatt, sier hovedlærer ved Krigsskolen Palle Ydstebø til VG.

Mandag kveld hevder Ukrainas forsvarssjef at de kontrollerer 1000 kvadratkilometer. Russlands president lover å gi Ukraina svar som fortjent:

– Det er ingen tvil om at vi vil nå alle våre mål, fremholdt Vladimir Putin ifølge BBC mandag, under et møte med guvernører i grenseområdene mandag.

President Vladimir Putin leder møtet om situasjonen i Kursk-regionen mandag. Foto: GAVRIIL GRIGOROV / AFP / NTB

Aleksej Smirnov, fungerende guvernør i den invaderte Kursk-regionen, opplyste på møtet at ukrainske styrker nå kontrollerer 28 russiske landsbyer.

Han la til at ukrainske styrker har trengt 12 kilometer inn i regionen og at fronten er 40 kilometer bred. 2000 russere lever i de okkuperte områdene.

– Vi vet ingenting om deres skjebne, uttalte Kursk-guvernøren under møtet, som ble kringkastet av statlig TV i Russland.

Befolkningen i deler av Belgorod, regionen sør for Kursk, blir mandag evakuert på grunn av ukrainske styrkers fremrykning.

Russere som er evakuert etter de ukrainske angrepene, står i kø for å få nødhjelp i Kursk. Foto: AP / NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyllet søndag den militære offensiven som «presser krigen inn på angriperens territorium».

– Offensiven virker godt planlagt og grundig forberedt, sier Palle Ydstebø, som underviser ved Krigsskolens seksjon for landmakt.

Tidligere har frivillige, ukrainske enheter foretatt raid inn i Russland. Denne gang deltar elementer fra fem regulære brigader i angrepet.

– Det tyder på at ukrainerne ønsker mer enn å skape blest. Men hva de vil, gjenstår til syvende og sist å se.

Ydstebø tror Ukraina er veldig fleksible på hva de ønsker å oppnå.

– Foreløpig har de klart å skape kaos og usikkerhet i Kreml og inntrykk av at den russiske ledelsen har mistet kontroll, sier hovedlæreren ved Krigsskolen.

Bilde av Palle YdstebøPalle Ydstebø

Obestløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen

Ydstebø sier at ukrainerne har tatt mange hundre soldater til fange, ødelagt en del materiell og angrepet russiske forstterkninger på vei inn.

Han mener det vil ta tid for russerne å samle fragmenter av militære enheter til én styrke under én ledelse, som kan møte den ukrainske offensiven.

– Det er improvisasjoner som russerne ikke har vist seg gode på. Jeg tror denne situasjonen kan være flytende ganske lenge, sier Ydstebø.

Russerne har ifølge NTB gitt uttrykk for at den ukrainske offensiven er «barbarisk» og ikke gir mening militært sett.

General og sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Sverre Diesen sier at Ukrainas fremrykning først og fremst gir mening på det politiske og psykologiske plan.

– Offensiven er en oppmuntring til den ukrainske befolkningen som samtidig setter Putin i forlegenhet, sier den tidligere forsvarssjefen til VG.

Bilde av Sverre DiesenSverre Diesen

General, tidligere forsvarssjef og sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

Han spør seg hva ukrainerne håper å få ut av overraskelsesangrepet.

– De har neppe tenkt å erobre Russland. Og jeg kan vanskelig se at angrepet kan forbedre den militære situasjonen for ukrainerne på en måte som endrer krigens gang, sier Diesen.

Det store bildet er at Russland okkuperer over 100.000 kvadratkilometer av Ukraina og i år har gjort fremgang langs den tusen kilometer lange fronten.

Nyhetsbyrået Reuters og andre vestlige medier spekulerer om Ukrainas mål er å få kort på hånden til mulige våpenhvileforhandlinger.

Akkurat det har Sverre Diesen liten tro på.

– Området ukrainerne har tatt, er for lite til å tjene som et forhandlingskort for å få Russland til å gi opp territorium som de okkuperer.

Diesen tror offensiven blir kortsiktig og begrenset.

– De kan ikke gi seg til å marsjere mot Moskva.

Palle Ydstebø tror på sin side at ukrainerne vil tvinge maksimalt ut av offensiven, men tilpasse operasjonen etter russernes respons:

– Ukrainerne vil nok trekke seg ut lenge før et massivt motangrep.

Les også

Read Entire Article