Ukraina angrep oljedepot og forsvarer seg mot offensiv i nordøst

1 month ago 25



Ukrainas president redegjorde for Kharkiv offensiven fredag morgen. Foto: Jefrem Lukatskyj / AP / NTB

Tre personer skal være drept i et angrep mot et oljedepot i Luhansk natt til lørdag. Samtidig fortsetter Russlands offensiv i Kharkiv.

lørdag 11. mai kl. 09:29

Ytterligere åtte ble såret i angrepet mot oljedepotet, ifølge den russisk-innsatte guvernøren Leonid Pasetsjnik i det okkuperte Luhansk.

Angrepet utløste en stor brann. Det er det andre angrepet mot et oljedepot i Luhansk på tre dager. Pasetsjnik påstår, uten å legge fram bevis, at Ukraina angrep med ATACMS-raketter, skaffet til veie av USA. Ukraina har ikke kommentert angrepet.

Samtidig fortsetter russiske soldater sin offensiv i Kharkiv-regionen i nordøst, hvor Russland fredag morgen slo til med stor styrke.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyser å ha sendt forsterkninger til området. For første gang i krigen bygger Russland opp styrker nord for Kharkiv, opplyser de.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Kirby sier at landet jobber døgnet rundt med å sørge for at de sårt tiltrengte våpenforsyningene kommer fram.

– Det kan godt hende at russerne legger opp til et større angrep på Kharkiv, sier Kirby.

Sjefen for den ukrainske landmakten, Oleksandr Pavljuk, tror at Russland vil utnytte perioden med ukrainsk våpentørke til å gjøre framstøt på fronten. Men både Kirby og høytstående ukrainske tjenestepersoner sier at Russland trolig ikke har ressurser for å erobre millionbyen Kharkiv.

Russiske styrker har gjort betydelige taktiske fremskritt siden de innledet sin storskala offensiv i Kharkiv-regionen fredag, ifølge en rapport utarbeidet av den amerikanske tankesmien ISW.

Guvernøren i Kharkiv fylke sier at 1775 mennesker har evakuert fra ulike steder i fylket etter at offensiven startet.

Målet er ifølge ISW å knytte både ukrainsk utstyr og personell til et område som ligger nord for Kharkiv by. Dette gjør de for å få dem bort fra den russiske byen Belgorod, ifølge rapporten.

Read Entire Article