Ukjent orgasmelidelse: – Kan vare i opptil en uke

1 week ago 13



Til nå finnes det ingen behandling for dem som rammes av den sjeldne tilstanden.

 Adobe Stock
LIDELSE: Det finnes fortsatt ikke nok forskning om den ukjente lidelsen. Illustrasjonsbilde. Foto: Adobe Stock

Publisert 08.12.2024 20:28

En sjelden lidelse som inntreffer etter orgasme, har i flere år fått leger verden over til å klø seg i hodet.

Hjernetåke, utmattelse, hodepine og forkjølelseslignende tilstander nevnes som symptomer på den mystiske orgasmelidelsen. Spesielt menn ser ut til å rammes.

Tilstanden kalles post-orgasmic illness syndrome (POIS), eller post-orgasmisk syndrom på norsk, og det finnes per nå ingen behandling mot den.

Lite forskning

Ifølge autorisert klinisk sexolog Tore Holte Follestad er det en reaksjon, eller en opplevelse, som kan skje etter at man har onanert eller hatt sex med en partner.

– Det kan gjerne oppstå umiddelbart eller noen timer etter en utløsning, og kan vare i alt fra noen timer eller opptil én uke, sier Follestad til TV 2.

Andre symptomer som kan forekomme, er kløe i øynene, vanskelighet for å snakke, synsproblemer, rennende eller tett nese, raspede stemme og smerter i muskler og ledd.

Forskning.no skriver at syndromet ble oppdaget i 2002 da de nederlandske forskerne Marcel Waldinger og Dave Schweitzer beskrev at to mannlige pasienter ble dårlige for hver sædutløsning de fikk.

Siden har det blitt dokumentert 500 slike tilfeller på verdensbasis. Utfordringen er at det fortsatt er mye som er ukjent om tilstanden, og man vet ikke nok om den.

Allergisk mot egen sæd

En rekke forskere fra Bolton NHS Foundation Trust publiserte nylig en forskningsrapport om POIS i International Journal of Impotence Research. 

Gjennom deres studier viser det seg at årsaken til lidelsen er ukjent, og at mulige behandlinger fortsatt må forskes på.

 Adobe Stock
PRIKKTEST: Flere av mennene fikk en allergisk reaksjon av sin egen sæd i en prikktest. Dette er et illustrasjonsbilde av en tilfeldig prikktest. Foto: Adobe Stock

Det har blitt foreslått flere årsaker til lidelsen, men ingen av dem har blitt bekreftet. Til nå er den best dokumenterte hypotesen at det handler om immunforsvaret, skriver Nettavisen.

Waldinger har tidligere uttalt at mennene rett og slett også kan være allergiske mot egen sæd. Forskere har gjennomført prikktester med mennenes egen sæd, og flere av dem fikk en allergisk reaksjon.

En prikktest er en hudtest hvor man legger dråper av et stoff på huden, og så prikker man hull i huden for å se om det kommer en allergisk reaksjon, ifølge Store norske leksikon.

– Ikke mye å tilby av behandling

Sexolog Tore Holte Follestad forteller at det ikke finnes noen tall på hvor mange som er rammet av POIS i Norge. 

 Privat
SEXOLOG: Tore Holte Follestad forteller at det undersøkes om dette også kan gjelde kvinner, men det tenkes at det kun gjelder menn. Foto: Privat

Han har selv hatt pasienter med POIS.

– Det er veldig sammensatt, og krevende å få tak i, sier han og fortsetter:

– Første gang jeg traff pasienter med disse symptomene gjorde jeg på ingen måte en god jobb, fordi jeg ikke skjønte hva dette var.

Follestad forteller at da kvinner begynte å beskrive symptomer på vulvodyni, som vil si smerter ved samleie, så måtte kvinner gjøre det lenge før det ble forsket på og de fant ut at det stemte.

Han sier at det samme trolig gjelder POIS: En må få flere med plagene til å rapportere om det, slik at man kan drive forskning og få flere svar.

– Problemet er at siden dette er en så liten og ny pasientgruppe, så har en ikke skrekkelig mye å tilby av behandling.

Han forteller likevel at en del av behandlingen er prikktester med egen sæd, som en hyposensibiliseringsterapi, for å provosere kroppen til å måtte akseptere denne sæden.

– Oppsøk lege

Da tilstanden først ble kjent, lurte man på om det hele kunne handle om psykisk helse.

– Så har en kommet fram til at det tyder på at dette er mer en fysisk tilstand, og ikke en psykisk tilstand, sier Follestad.

Spesialist i seksualmedisin, Rachel Rubin, har også bekreftet det samme til MedPage.

– Når de ikke ejakulerer, har de det bra, og så endrer ting seg fullstendig etter ejakuleringen, forteller Rubin.

Nå er målet å lage et register med informasjon om POIS-pasienter for å finne ut av mer om problemene og hvordan de henger sammen med andre faktorer.

Follestad forteller at menn generelt er dårlige til å følge opp egen helse. Han oppfordrer derfor om å be om hjelp når symptom oppstår, også om det skulle være POIS:

– Ikke gå med det alene og tenk at det ordner seg. Ta kontakt med fastlegen din, og forklar problemene og be om hjelp, sier han.

Read Entire Article