Donald Trump oppfordrer Danmark til å oppgi Grønland. Hvis den danske regjeringen nekter å adlyde, truer han med å innføre en meget høy straffetoll på danske varer.
Onsdag 8. januar kl. 16:47Og som om dette ikke var nok: Trump vil heller ikke utelukke å bruke militær makt for å ta kontroll over Grønland.
Vi har vent oss til at Trump kommer med opprørende, sjokkerende eller rare uttalelser. Det han fikk seg til å si på pressekonferansen i Mar-a-Lago på tirsdag er likevel nesten ikke til å tro.
En påtroppende amerikansk president krever altså at Danmark skal avstå store landområder til USA. Han trekker urettmessig i tvil at Grønland folkerettslig er en del av Danmark. Han truer en nær alliert i Nato med å bruke økonomiske eller militære pressmidler.
Grønland har i stor grad selvstyre, som en del av kongeriket Danmark. Det er opp til grønlenderne selv å bestemme sin fremtid.
Noen velger å trekke på skuldrene av Trumps raljering. De bortforklarer det med at han egentlig ikke mener å gjøre det han sier.
Det gir en falsk trygghet. Vi må ta Trump på ordet. Han er blitt gitt makt til å handle. Det er ikke lenger noen i hans krets som holder ham tilbake.
Vi må forholde oss til at Trump varsler en helt annen kurs i utenriks- og sikkerhetspolitikken enn både demokratiske og republikanske presidenter har ført i etterkrigstiden.
Trump truer også Canada med harde økonomiske straffetiltak. Trump har lenge fablet om at Canada bør bli den 51. delstaten i USA. Han varsler også at USA kan komme til å ta tilbake kontrollen over Panamakanalen.
Trump advarer Danmark og Canada som, i likhet med Norge, var med på å stifte Nato. USA er vår viktigste allierte. Men Trumps territorielle krav og ønsker er forkastelige og uhørte. Det hører ikke hjemme i forsvarsallianse av demokratiske land som bygger på prinsippet om «en for alle, alle for en».
I en situasjon preget av høy internasjonal spenning, forårsaket av Vladimir Putins angrepskrig i Ukraina og trusler mot Europa, velger Trump å yppe til strid mot to nære allierte.
Statsminister Jonas Gahr Støre sa noe viktig til Trump i en telefonsamtale etter valgseieren.
Du har noe Putin ikke har, sa Støre. Du har venner.
Tidligere generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg har ved flere anledninger sagt noe lignende. At det er en stor fordel for USA å ha så mange nære allierte i Nato. At det er godt å ha venner, også for USA.
I dag er det mer påkrevet enn på lenge at de vestlige demokratiene står sammen. For Norge er det avgjørende at internasjonale avtaler og en rettsbasert verdensorden består. Derfor er det så urovekkende med en påtroppende amerikansk president som med sine uttalte imperialistiske drømmer skaper splittelse blant allierte.
HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN:
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.