Ministeren mener postselskapene bør ta ansvar for kontrollen av Temu-varer. – Da må lovene endres, svarer bransjen.

Publisert 23.05.2025 11:59
Kinesiske Temu har fått en enorm posisjon i markedet for billigere varer i Norge de siste årene.
Daglig kommer 31.000 pakker fra den omstridte markedsplassen som kan inneholde farlige stoffer, særlig for de minste.
På tross av at regjeringen har bedt om flere stikkprøver fra Temu, er det fremdeles en utfordring å kontrollere de enorme mengdene varer som kommer inn til landet.
Hele 71 prosent av Temu-produkter er i strid med kjemikalieregelverket, viser et nordisk tilsyn.
– Hadde en norsk nettbutikk hatt så mye kadmium (kreftfremkallende stoff) i varene som Temu, kunne vi forbydd dem å selge varer i Norge. Vi må få på plass muligheten til å sanksjonere Temu på samme måte som norske butikker.
Det sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til TV 2.

– Kan stille krav
Han mener fremdeles det ikke er mulig å innføre forbud mot Temu i Norge, men ønsker å ta grep om de enorme mengdene uregulerte varer.
Sammen med barne- og familieminister Lene Vågslid (Ap) har han kalt inn en rekke av landets største distribusjons- og transportselskaper til et møte.
Der vil Bjelland Eriksen be selskapene som innfører de mange varene fra Kina om å ta mer ansvar overfor Temu.
– De har et avtaleforhold, som betyr at de kan stille krav og kan gå vekk fra avtalen. Det er konkrete ting man kan gjøre i dag, for å sørge for at man unngår å transportere varer som er ulovlige i Norge.
Gjør ikke selskapene det, sier ministeren at regjeringen kan måtte innføre strengere krav mot distributørene, uten å ville klargjøre hva det kan innebære.

– Jeg tror det er en omdømmerisiko å ikke ta ansvar. Jeg tror ikke det vil være bra at de blir ansvarlige for å innføre helseskadelige produkter som kan gi konkrete skader på barn.
E24 har tidligere skrevet om møtet og Bjelland Eriksens krav.
Temu: – Grundige metoder
TV 2 har tidligere spurt Temus svenske representant i PR-byrået Agera Michael Falk om kjemikalieinnholdet i deres varer.
Den gang forsvarte Falk Temus metoder.
– Temu bruker grundige metoder for å kontrollere produsenter og produkter på vår plattform. Dette skal sikre at produktene har den kvaliteten og sikkerheten som imøtekommer kravene i de markedene vi selger til, skrev han i en e-post.
Temu har ikke besvart TV 2s henvendelse til denne saken.
Har ikke hjemmel
Det trengs nytt lovverk og nye mandater om logistikkbransjen skal utføre kontroll av innhold i pakker, svarer Kenneth Tjønndal Pettersen, kommunikasjonsdirektør i Posten Bring.
Han viser til at det er politi og tolletaten som gjennomfører kontroll av pakker i dag, og sier de ikke har blitt kontaktet av regjeringen angående nye lover eller virkemidler.

– Vi stiller krav til alle våre kunder og har avtaler som vi forventer at de etterlever, og det gjelder selvsagt også å forholde seg til norske og internasjonale lover og regler.
– Men, vi har ikke i dag et lovverk, mandat eller virkemiddelapparat som gjør at vi kan kontrollere innhold i pakker som sendes.
– Begrensede muligheter
PostNord Norge forholder seg til gjeldende lover og regler, og samarbeider med tollmyndigheter for å sikre at varer som importeres følger disse, svarer pressekontakt Haakon Nikolai Olsen.
Han sier selskapet vil følge etter om de blir pålagt eller får hjemmel til å kontrollere og avvise forsender som bryter norsk lov, om regjeringen innfører dette.

– Samtidig understreker vi at det er begrenset hvilke kontrollmuligheter en distributør har, uten sterkere regulering og tilsyn tidligere i verdikjeden. Vi er positive til tiltak som kan styrke etterlevelsen, men dette må skje gjennom felles innsats fra myndigheter og transportører.