Uenige om hvordan barn under 13 år skal beskyttes fra sosiale medier: - Det går for tregt

1 week ago 14



Kortversjonen

  • Meta, Google, Snapchat og TikTok møtte statsrådene Karianne Tung og Kari Nessa Nordtun i Oslo.
  • Kunnskapsminister Nordtun uttrykte sterk misnøye med selskapenes innsats for å beskytte barn på nett.
  • Regjeringen vil heve aldersgrensen for sosiale medier fra 13 til 15 år.
  • Meta og Google foreslo ulike løsninger for aldersverifisering.

Stemningen var til dels amper da Meta, Google, Snapchat og TikTok møtte digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Vi vet hvor mye skadelig innhold det er for barn og unge på disse plattformene. Vi forventer at aktørene tar et enda større ansvar, sier Nordtun til VG etter onsdagens møte.

En som var tilstede, sier at Nordtun gikk til et brutalt og emosjonelt angrep på selskapene, som var bedt om å redegjøre for hvordan de kan bidra til at barn er trygge på nett.

– Vi er ikke fornøyd, de må gjøre mer for å hjelpe oss å beskytte barna. Foreldrene er dømt til å tape kampen, når styrkeforholdet blir så skjevt, sier kunnskapsministeren.

 Sven Arne Buggeland / VGKari Nessa Nordtun og Karianne Tung (med ryggen til) diskuterer med Cees van Koppen og Jean Gonie Sr.. fra Snapchat. Statssekretær Sindre Lysø til venstre. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Digitaliseringsministeren sier at gjestene redegjorde godt i møtet.

– Jeg er glad for at de tar problemstillingene på alvor, men vi er ikke fornøyd med svarene. Jeg synes det går tregt. Selskapene gjør for lite på egen hånd.

– Vi forstår at dagens møte til tider var opphetet?

– Barns møte med sosiale medier skaper engasjement. Det kom klart til uttrykk, sier Tung.

 Sven Arne Buggeland / VGKari Nessa Nordtun og Karianne Oldenes Tung etter møtet. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Regjeringen vil beskytte barn fra skadelig innhold og vil utrede å heve aldersgrensen i sosiale medier fra 13 til 15 år – en aldersgrense få bryr seg om i dag:

Undersøkelsen Barn og Medier 2024 viser at nesten halvparten av niåringene er på sosiale medier. Fra 12 års alderen er minst ni av ti på sosiale medier.

– Vi må balansere mellom barns rett til å være digitale og deres rett til å være trygge. Men regjeringen har vært krystallklar: Vi ønsker 15 års aldersgrense i sosiale medier, sier Tung.

Hun håper de andre partiene på Stortinget er enige med Ap og Sp. Tidligere har det kommet frem at støtten for å heve aldersgrensen går på tvers av partigrensene.

– Når kan aldersgrensen være på plass?

– Så fort som mulig. Jeg håper det skjer neste år, men det kan bli 2026. Dette er pionerarbeid. Men vi er i ferd med å få på plass en rekke reguleringer som strammer grepet.

Disse møtte statsrådene

Snapchat:

Cees van Koppen, sjef for Public Policy Norden og Benelux

Jean Gonie Sr, direktør for Public Policy EMEA

TikTok:

Kjartan Sverdrup, Government Relations and Public Policy Manager Norge

Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp):

Laura Carstens, Policy Programs Manager, Norden

Alexander Kleist, sjef for Instagram and Threads, Europe

Google (YouTube):

Kristian Riber, politisk sjef Google Norge

Sondre Ronander, kommunikasjonssjef Google Norge

 Sven Arne Buggeland / VGAlexander Kleist fra Meta, som er sjef for Instagram i Europa, deltok digitalt. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Under onsdagens møte lanserte verdens største teknologiselskaper Meta og Google ulike alternativer for hvordan mindreåriges alder kan verifiseres.

Alexander Kleist fra Meta, som deltok digitalt, mener løsningen ligger i mobilen: At alder legges inn ved kjøp, slik at telefonen begrenser hvilke apper brukeren kan laste ned.

Norges-sjef i Google Kristian Riber skal på sin side ha gitt klart uttrykk for at det er de sosiale plattformene, altså appene, som må finne en løsning for aldersverifisering.

– Vi registrerer at selskapen er uenige om hva løsningen skal være sier Nordtun.

Riber forsvant gjennom den departementale svingdør etter møtet uten å gi en kommentar.

Bilde av Kjartan SverdrupKjartan Sverdrup

Samfunnskontakt i Norge for TikTok

– Det var Meta og Google som diskuterte. Vi har ikke tatt standpunkt til om løsningen bør ligge på mobil- eller app-nivå, sier Kjartan Sverdrup, som deltok på vegne av TikTok.

Han understreker at det viktige for TikTok er at verifiseringsprosessen er teknologinøytral, ivaretar brukernes personvern og fungerer på tvers av landegrensene.

– Vi har satt i gang et felles prosjekt med Snapchat Microsoft og uavhengige tredjeparter for å jobbe med verifisering, Jeg tror nok det finnes en løsning, sier Sverdrup.

Digitaliseringsminister Karianne Tung sier at hun ikke ønsker å stille teknologispesifikke krav.

– Dette er verdens største selskaper, med mest penger og de smarteste hodene. Det er deres ansvar å finne de riktige teknologiske løsninger som gjør at de klarer å følge norsk lov.

 AP / NTBFoto: AP / NTB

Via en talsperson uttaler Snapchat at de setter pris på dialogen med statsrådene.

– Aldersverifisering er en utfordring for hele industrien. Vi er i pågående samtaler med andre selskaper og politikere for å finne konsekvente og effektive løsninger.

Talspersonen understreker at Snapchat vil overholde norsk lov og regelverk.

Kjartan Sverdrup fremholder at TikTok er trygg å bruke for de som har fylt 13 år. For alle som er under 18 år, har TikTok begrensninger både på innhold og skjermtid.

– Vi har ingen interesse av at de som er yngre, skal være på plattformen vår. Hvert kvartal fjerner vi 20 millioner kontoer som vi mistenker tilhører de som er yngre.

Read Entire Article