-Udemokratiske klimaprotester

1 month ago 24



AFTENBLADET MENER: Klimaaktivister som bryter sikkerhetsregler på flyplasser, er ikke en del av demokratiet.

Klimaaktivister klippet hull i gjerdet og tok seg inn på rullebanen i Frankfurt. Der limte de seg fast og blokkerte dermed flytrafikken i flere timer. Foto: Michael Probst / AP

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Klimaaktivister har den siste tiden tatt seg inn på flyplasser i både Norge og Europa for å sette søkelyset på klimaendringer og fossilindustrien.

På Gardermoen brukte de forrige uke blant annet en vinkelsliper for å skjære hull i gjerdet til rullebanen. De sperret også «Fast track»-delen av sikkerhetskontrollen på flyplassen.

I Frankfurt klarte klimaaktivister å sørge for at flere flyginger ble innstilt og forsinket. Der skar klimaaktivister hull i et gjerde til rullebanen og limte seg fast til asfalten.

Klimaaktivistene som tok seg inn på Gardermoen har varslet flere aksjoner utover høsten.

De mener at politikerne ikke gjør nok for å gjøre noe med klimaendringene. I Norge og resten av Europa ønsker de at regjeringene signerer en juridisk bindende avtale for å stoppe utvinning og forbrenning av olje, gass og kull innen 2030.

– Regjeringen trenger en push fra folk som oss. Norge må støtte ikke-spredning av all olje, gass og kull, sa Vebjørn Bjelland Berg, en av aksjonistene, som også er fetteren til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

Bjelland Eriksen sa han forstår at folk er utålmodige, men at han mener en bred politisk oppslutning er avgjørende for hvordan omstillingen skal skje. Det er vi enige i.

Det er forståelig at disse grupperingene er engasjerte i å redusere klimagassutslippene. Men dette er helt feil måte å gjøre det på.

Sivil ulydighet er et virkemiddel som har blitt brukt flere ganger i Norge, blant annet i Alta-utbyggingen og andre miljøsaker. Men det er én ting å lenke seg fast til anleggsmaskiner. Å bryte seg inn på rullebanen til en flyplass er en sikkerhetsrisiko som ikke på noen måte kan defineres som et demokratisk virkemiddel.

Selv om grupperingen som har brukt sivil ulydighet på Gardermoen den siste tiden mener at dette er et demokratisk middel, er det ikke det. Sivil ulydighet er et politisk virkemiddel i form av lovbrudd eller brudd på andre offentlige bestemmelser.

I et demokrati må man respektere at det er ulike syn, og man må bruke demokratiske virkemidler for å oppnå politiske mål. Selv om man mener saken man kjemper for er så viktig at demokratiske prosesser ikke gjelder.

Dersom disse grupperingene vil ha oppmerksomhet, er det mye mulig at de får det. Men det er langt fra sikkert at denne oppmerksomheten er positiv og i deres favør. Og da oppnår de det motsatte av det de egentlig vil.

Publisert:

Publisert: 29. juli 2024 21:51

Read Entire Article