UD om bruk av norske våpen i Russland-invasjonen: – Ukrainas rett til selvforsvar stopper ikke ved grensen

1 month ago 24



For første gang gjennomfører ukrainske konvensjonelle styrker en invasjon av russisk territorium med hjelp av vestlige våpen.

Dette stillbildet fra en russisk drone skal vise en tysk Marder-stormpanservogn i bruk av ukrainske styrker som har invadert deler av det russiske fylket Kursk. Foto: X/Telegram

Publisert: 09.08.2024 13:55

Kortversjonen

Det var tirsdag at ukrainske styrker krysset grensen til det russiske fylket Kursk i en lynoffensiv. I løpet av få dager er det mye som tyder på at Ukraina har tatt kontroll over 700 kvadratkilometer med russisk territorium.

Dette er første gang siden dagens Russland ble etablert i 1991 at landet er blitt invadert av sammensatte militære styrker fra en annen anerkjent stat. Det har tidligere vært gjennomført operasjoner over grensen, men i langt mindre omfang.

De ukrainske styrkene er utstyrt med stridsvogner, luftvern og pansrede personellkjøretøy.

Flere OSINT-analytikere har slått fast at det nå brukes våpen og militært utstyr fra vestlige land mot Russland inne på russisk territorium.

Dette bildet skal vise døde russiske soldater etter et ukrainske angrep i Kursk fylke. Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS / Reuters / NTB

Norge har levert våpen til Ukraina for mange milliarder kroner. Blant annet stridsvogner, artillerigranater, artillerikanoner, luftvern og panservernvåpen.

– Rett til å utøve selvforsvar stopper ikke ved grensen

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) sier at UD av sikkerhetshensyn ikke vil uttalte seg om eventuelle betingelser knyttet til norsk militær støtte til Ukraina. Men han skriver følgende:

Eivind Vad Petersson

Statssekretær i Utenriksdepartementet (UD)

– Ukraina er utsatt for et væpnet angrep fra Russland og har rett til å forsvare seg i henhold til folkeretten, slik det er nedfelt i FN-pakten. Ukraina kan gjennomføre proporsjonale og nødvendige tiltak for å stanse Russlands folkerettsstridige angrep. Dette vil også gjelde på russisk territorium. Retten til selvforsvar stopper ikke ved grensen til Russland.

Blant våpentypene som skal være observert i bruk i Kursk er Stryker, et amerikansk-canadisk pansret personellkjøretøy, og Marder, en tyskprodusert stormpanservogn.

Aftenposten har så langt ikke sett bekreftet informasjon på at norske våpen brukes i Russland.

En av målene med det ukrainske angrepet er trolig å tvinge Russland til å omdisponere styrker som i dag brukes langs frontlinjene i Ukraina, der Russland de siste ukene har hatt fremgang.

Read Entire Article