– Tvinger boligeierne til å gå til sak mot egen kommune

1 month ago 26



Huseierne-sjefen mener politikerne rømmer unna økonomiske forpliktelser når de velger ikke å betale tilbake feilaktig eiendomsskatt.

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund mener Tvedestrand burde gjøre som Elverum og betale tilbake eiendomsskatten til borgerne. Foto: Moment Studio

– De folkevalgte i Tvedestrand tvinger boligeierne til å gå til sak mot egen kommune, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund.

Tidligere i år ble det klart at Tvedestrand har skrevet ut for mye eiendomsskatt siden 2021. Saken er omtalt av Tvedestrandsposten.

Lørdag skrev E24 om hytteeier Øyvind Ekeberg, som mener kommunen «ser helt bort fra etikk og moral».

Kommunen har rettet opp årets beregninger, men flertallet i kommunestyret mener samtidig at det ikke er nødvendig å betale tilbake pengene fra tidligere år. Det kan dreie seg om rundt 20 millioner kroner.

Et mindretall bestående av SV, Frp og INP har bedt Statsforvalteren vurdere om vedtaket er lovlig.

– Hvis Statsforvalteren ikke griper inn, så oppfatter jeg at boligeierne egentlig bare har ett alternativ igjen – å gå til sak. Det vil være helt unødvendig. Denne saken er allerede avklart av alle tre rettsinstanser, sier Meyer.

– Maktovergrep

Meyer viser til en sak som et borettslag i Elverum har ført mot kommunen.

Borettslaget vant i tingretten og lagmannsretten. Høyesterett avviste å behandle saken, så dermed ble den rettskraftig.

Mens innbyggerne i Elverum får tilbakebetalt rundt 30 millioner kroner totalt, har Tvedestrands kommunestyre besluttet at det holder å betale tilbake pengene for i år. Det beløper seg til rundt 2,4 millioner kroner.

– Jeg mener at det er et maktovergrep fra det politiske flertallet i Tvedestrand i den forstand at de vet at de har skrevet ut for høy eiendomsskatt fra 2021, men så lar de være å tilbakebetale til tross for at retten har avklart at det er det eneste riktige å gjøre, sier Meyer.

HAR GJORT FEIL: Grove beregninger tilsier at Tvedestrand kommune har hentet inn 20 millioner kroner for mye i eiendomsskatt siden 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ordfører Marianne Landaas har forklart til E24 at politikerne i stor grad har lyttet til råd fra KS. Det var de som tapte saken i Elverum.

– Dommen ble stadfestet i januar i år. KS-advokaten sier at det er fra dette tidspunktet at Tvedestrand ble rammet av endringen.

Dermed er ikke Tvedestrand forpliktet til ytterligere tilbakebetaling, er vurderingen. Meyer kjøper ikke forklaringen.

– Jeg opplever det som et pussig resonnement. Hadde det vært motsatt, med en skattyter som hadde gjort en feil i fire år og først ble oppdaget i 2024, så vet vi hvordan kommune og stat ville opptrådt. De samme prinsippene burde gjelde i motsatt tilfelle.

Mener politikerne må ta ansvar

Tvedestrand er en kommune med en hardt presset økonomi. Om den hadde blitt nødt til å betale tilbake de 20 millionene, ville det betydd Robek-liste, ifølge ordføreren.

Meyer er tydelig på at det ikke kan tas hensyn til.

– Ja, det ville blitt en økonomisk utfordring for kommunen, men det man egentlig gjør er å lempe det over på innbyggerne i stedet. Det er mange husholdninger i Tvedestrand som balanserer på en knivsegg økonomisk og som må gjøre prioriteringer i hverdagen. Det burde politikerne også ta ansvar og gjøre, men i stedet rømmer de unna forpliktelsene og overlater dem til husholdningene.

Ordfører Landaas er blitt forelagt kritikken mot kommunens folkevalgte. Hun svarer:

– Jeg tenker at utsagnene til Meyer langt på vei er svart ut i forhold til at dommen ble rettskraftig fra 2024 og at Tvedestrand kommune allerede fra 2017 innførte 40 prosent lokalt reduksjonsfaktor for alle. Det gir et betydelig større fradrag enn det de flest andre kommuner gir.

Read Entire Article