Før VM i 2022 fikk norske fotballsupportere stor, internasjonal oppmerksomhet.
Forslaget om å boikott VM i Qatar på bakgrunn av menneskerettighetsbrudd ble tatt opp helt til øverste hold, etter en enorm grasrotbevegelse.
Forslaget falt, men fikk likevel konsekvenser.
Fotballpresident Lise Klavenes ble instruert av fotballtinget til å legge frem sterk kritikk av Fifa under en kongress året etter.
Det resulterte i talen «A call for change».
Der tok hun et kraftig oppgjør med Fifa og deres tildeling av Qatar som vertsnasjon for fotball-VM, og talen fikk internasjonal oppmerksomhet.
– Brukte mye krefter
Nå, tre og et halvt år senere, står man igjen i en prosess som ligner.
– Det jeg kan si er at vi har en negativ holdning til tildelingen og hele mesterskapet. Det har vi også sagt til NFF.
– Men mange kjenner samtidig på en trøtthet. Vi brukte mye krefter på den forrige boikott-kampanjen. Da jobbet vi imot forbundet, som ikke ønsket boikott, og den kampen tapte vi.
Det forteller Anders Kjellevold til NRK. Han er styreleder i NSA og sikter til tildelingen av VM for 2034.
VM-valg uten konkurranse
Onsdag skal nemlig Fifa gjennomføre en digital, ekstraordinær kongress.
Der er eneste sak på agendaen å velge arrangørland for fotball-VM i 2030 og 2034.
Avgjørelser som i praksis er avgjort lenge på forhånd.
For VM-2030 er budet bestående av Spania, Portugal og Marokko allerede bekreftet som vertsnasjoner.
For 2034 er Saudi-Arabia eneste søker, og alt i oktober i fjor annonserte FIFA-president Gianni Infantino på sin private Instagram-profil at de skulle arrangere mesterskapet.
– Det er fare for både tvangsarbeid og dødsfall. Denne avgjørelsen kan rett og slett koste liv, raser Frank Conde Tangberg i Amnesty Norge.
På Fifa-kongressen skal arrangørlandene velges gjennom akklamasjon.
Til sammenligning var det fire bud om å få arrangere VM i 2018 og fem bud om VM i 2022.
– Trøtte etter Qatar
Men ny boikottaksjon fra supporterne kommer ikke til å skje denne gangen. I hvert fall ikke i første omgang.
– Det er vanskelig å skape et trykk. Mange er trøtte etter Qatar, og vi har en annen, stor sak vi prøver å mobilisere til (VAR, journ.anm.). Men denne tildelingen er ikke mer legitim enn den forrige. Infantino får igjen viljen sin, sier NSA-leder Kjellevold.
FFK: – Sendt inn boikott-forslag
Men hos de ferske cupvinnerne i Fredrikstad kommer de til å ta til orde for boikott.
Det skjer etter at østfoldingenes årsmøtet i mars stemte for følgende forslag:
«Fredrikstad Fotballklubb skal ta et klart standpunkt overfor NFF mot fotball-VM 2034 i Saudi-Arabia. Klubben skal enten selv fremme forslag på Fotballtinget om at Norge skal avstå fra å delta i mesterskapet, eller støtte tilsvarende forslag fra andre klubber».
Forslaget sendte styreleder Jostein Lunde inn til forbundstinget for drøye to uker siden.
– Vi er forpliktet til å fremme forslaget gjennom vedtaket fra årsmøtet. Da er også jeg som styreleder forpliktet til å motivere de andre delegatene til å stemme for forslaget, forklarer han.
– Har du inntrykk av at dere kommer til å få gjennomslag for forslaget?
– Det har vi ingen formening om. Det er en demokratisk prosess, så blir det opp til delegatene å stemme «ja» eller «nei». Utfallet tør jeg ikke spå, sier Lunde til NRK.
Forbundstinget skjer i starten av mars neste år. Han kjenner ikke til om andre klubber har sendt inn lignende forslag.
NFF ikke bestemt om de kommer til å stemme for eller imot tildelingen til Saudi-Arabia.
De skal ha et styremøte om saken i kveld mandag.
Sveriges fotballpresident positiv
I mellomtiden har Sveriges fotballforbund bestemt seg for å stemme «ja», mens i det danske forbundet tyder ting på det samme.
Den svenske fotballpresidenten, og tidligere statsminister, Fredrik Reinfeldt, forteller til Expressen at han har møtt den saudiarabiske delegasjonen.
Han mener Fifas regelverk stiller svært strenge krav til arrangørland.
– Ikke bare på arenakapasitet og økonomi, men også på menneskerettigheter samt «tilgang» på ulike måter. Det mener vi er bra, og at det er FIFAs rolle å ivareta denne typen verdier, sier han til avisen.
President i NFF, Lise Klaveness, ønsker ikke å uttale seg om saken før etter styremøtet mandag.
– Latterlig
I Fifas egen vurdering av Saudi-Arabias VM-bud, som resulterte i en 110 sider lang rapport, får budet til Saudi-Arabia en gjennomsnittlig score på 4,2 av 5 – den høyeste scoren noensinne.
Rapporten konkluderte med at det er gult nivå – altså medium risiko – for menneskerettighetsbrudd.
Det får Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Frank Conde Tangberg, til å reagere.
– Det er en overhengende fare for at FIFA igjen vil gjenta feilene de har gjort før, som er å tildele turneringer med høy risiko for menneskerettighetsbrudd, uten at de utfordringene blir besvart.
Han er sterkt kritisk til Fifas konklusjon på menneskerettighetsbrudd.
– Det er helt latterlig. Omtrent 80 prosent av privat sektor er migrantarbeidere. Disse utnyttes og diskrimineres systematisk, påstår Tangberg.
Saudis sportsminister: – Hul kritikk
I fjor vinter møtte Saudi-Arabias sportsminister Abdulaziz bin Turki Al Saud BBC for å svare på kritikken som er rettet mot landet.
– Kritikken er veldig hul, innledet han.
– Alle land i hele verden kan bli bedre. Vi er ikke perfekte, noe vi anerkjenner. Men vi gjennomfører reformer, noe disse arrangementene hjelper oss med, sier sportsministeren.
– Opp mot VM i Qatar var det mye kontroverser knyttet til migrantarbeidere, blant annet fordi så mye skulle bygges på så kort tid. Er det noe som kommer til å skje igjen?
– Jeg kan forsikre om at det ikke vil gjentas. Vi har god tid på oss, med de rette prosessene. Gjennom samarbeidet med Fifa vil dette gjøres riktig, mener Al Saud.
Det kjøper ikke Conde Tangberg i Amnesty.
– Fifa har ikke gjort en grundig vurdering. De har ikke brukt den innflytelsen som det å tildele et mesterskap kan gi. Da vil dette mesterskapet føre til menneskerettighetsbrudd, insisterer han.
Publisert 09.12.2024, kl. 21.21