TV-profilen er bekymret for «homofobe» elever i norske skoler

1 month ago 39



TV-profilen var på Tjuvholmen omtrent én time før knivangrepet sist helg. Han er bekymret for unges holdninger mot homofile.

Noman Mubashir oppfordrer lærere og religiøse ledere til å ta grep. Foto: Rolf Øhman

Publisert: 12.08.2024 23:07

Kortversjonen

Natt til lørdag ble et homofilt kjærestepar angrepet av fire tenåringer i Oslo. De unge gjerningspersonene er siktet for drapsforsøk og hatkriminalitet. Politiets hovedteori er at ofrene ble angrepet på grunn av sin seksuelle legning.

TV-profilen Noman Mubashir fra NRK-serien «Lett å hate» var i området kort tid før angrepet. Han er selv homofil. Han er blitt svært bekymret for unges holdninger overfor homofile.

Kjente på ubehaget etter angrepet

– Jeg tror alle skeive kjenner på en frykt og et ubehag når dette skjer. Det er bare to år siden vi ble utsatt for terror, sier Mubashir til Aftenposten.

– Det første jeg tenkte, var at det kunne vært meg.

Mubashir tror at mange i Norge er stolt over å ha kommet langt i kampen for skeives rettigheter og aksept for dem.

– Men kampen er ikke over. De som er kritiske til pride, synes ofte at vi klager og tar for mye plass. Jeg tror ikke de forstår hvordan det er å gå på gaten og få kommentarer slengt etter seg.

– Eller i verste fall bli knivstukket, sier han.

Nasjonal økning i hatkriminalitet

Etter pride-terroren i 2022 økte antall anmeldelser av hatkriminalitet med seksuell orientering som motiv i Norge:

– Fra 2023 til 2024 holder tallene seg stabile nasjonalt, sier politioverbetjent Abetare Krasniqi.

– Men vi kan ikke sikkert si om økningen skyldes økt bevissthet i befolkningen, kompetanseheving hos politiet eller at det er mer hatkriminalitet i samfunnet, legger hun til.

– Bekymrer utviklingen dere?

– Dersom det er sistnevnte, er det bekymringsfullt, svarer Krasniqi.

Abetare Krasniqi er politioverbetjent i Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet. Hun er fagspesialist på hatkriminalitet.

I juni 2024 ble det registrert 67 straffesaker med motiv seksuell orientering og kjønnsidentitet bare i Oslo politidistrikt.

Det er langt flere enn sakene fra januar til mai i år til sammen:

Over halvparten av sakene er tyveri eller skadeverk av regnbueflagg, opplyser Krasniqi.

– I flaggsakene i Oslo hvor vi har en mistenkt, ser vi at de oftest er mindreårige eller unge voksne, forteller hun.

I Oslo pleier det erfaringsmessig å være flere anmeldelser med hatmotiv seksuell orientering og kjønnsidentitet enn andre måneder, sier hun.

Politioverbetjenten tror det er store mørketall.

– Det er likevel grunn til å tro at politiets registrering av hatkriminalitet er blitt betraktelig forbedret. Det er på grunn av økt kunnskap og fokus de seneste årene.

Lærere tar kontakt med TV-profilen

Programleder Noman Mubashir forteller at flere lærere har tatt kontakt med ham etter å ha sett serien «Lett å hate». De sliter med at elevene har negative holdninger overfor homofile, forteller han.

– Det er elever som sier rett ut at homofili ikke er naturlig, eller at de bruker skjellsordet «jævla homse» i skolegården, sier Mubashir.

– Jeg synes det er skummelt når de sender meg meldinger om at de sliter med homofobe elever på skolen. De sier at de ikke får dem til å tenke i en mer tolerant og respektfull retning.

Selv føler han seg ofte utrygg, ettersom han stadig snakker om homohets i det offentlige rom. Men unge har det verre, tror han:

– Det er mye verre å være en 20-årig homofil person som skiller seg ut på skolen i dag, enn det er for meg som er en voksen, privilegert mann, sier Mubashir.

Noman Mubashir forteller om enkelte skeive venner som ikke følger seg trygg på gaten i Oslo. Foto: Rolf Øhman

Oppfordrer religiøse ledere

Mubashir er selv muslim og har pakistanske bakgrunn. Han har erfart hvilken rolle religion og kultur spiller i mange unge menneskers liv.

– La oss ta min gruppe, som er muslimer. Det er en ganske stor gruppe i Norge. Jeg tenker at alle imamer i Norge burde holde en preken i moskeen om temaet.

Mubashir mener lederne må si at skeive skal behandles med respekt, selv om det kan være problematisk teologisk.

– Jeg forventer det av alle imamer, men også andre religiøse ledere innenfor andre trossamfunn.

Han oppfordrer også skolen til å ta tidlig tak i negative holdninger blant elevene.

– Det må tas på alvor at alle elever er like mye verdt. De jo skal være der i 13 år.

Read Entire Article