Tidligere landslagsmålvakt Ole Erevik (43) er bekymret på vegne av håndballsporten.
Anders K. Christiansen, VG
Publisert: 11.12.2024 19:17
Det forteller Viaplay-eksperten i dette intervjuet med VG.
Han befinner seg i Wien, der han følger de norske håndballjentene tett under EM i disse dager. Onsdag kveld avslutter Norge mellomspillet med en betydningsløs kamp mot Sveits.
– Håndball må passe seg for å ikke bli mer akterutseilt enn den allerede er. Spiralen er nedadgående, mener Erevik.
Han har spilt håndball siden han var barn. På CV-en står det 184 kamper for det norske landslaget. Og i hverdagen jobber Erevik som målvaktstrener i den danske storklubben Odense.
Han har et kjærlighetsforhold til håndball. Det er derfor han er bekymret. For varsellampene blinker av flere årsaker, skal vi tro 43-åringen:
- TV-rettighetene til Champions League blir ikke solgt
- Spillerne byr ikke nok på seg selv i media
- Storklubber som Vipers har vært truet av konkurs
- Bare lag fra ni nasjoner ønsker å delta i Champions League på kvinnesiden
Erevik nevner også hvordan tribunene i hjemlig liga ofte er glisne. Og hvordan mange kamper i EM fremstår som uinteressante.
– Diskusjonen handler om mer enn det som skjer i EM nå, men det er ikke bra at man må gå langt inn i den siste mesterskapsuken før det begynner å bli spennende. Jeg synes også det er bekymringsfullt at det er mange av de samme landene som har mulighet til å påta seg mesterskap år etter år.
Erevik har tidligere kritisert økningen fra 16 til 24 lag i årets EM.
– Det dukker kanskje opp et nytt lag nå og da, men samtidig faller stadig flere fra. Dette er lag som tidligere kunne by opp til kamp. Hverken Romania, Serbia, Montenegro eller Spania er hva de engang var.
Nederland var i mange år en god håndballnasjon på kvinnesiden. Erevik gir dem merkelappen «pinlig svake» etter å ha sett laget tape med klare sifre mot Norge.
– Jeg hører ofte at «det er bra at håndballen brer om seg og at flere land får delta», men jeg sliter med å se hvor mange av disse landene som egentlig har utviklet seg. Jeg tror ikke mange av landene i Afrika egentlig har tatt så mange steg de siste årene, eller at det er andre enn Brasil som har gjort det i Sør-Amerika.
– Håndball er ikke en verdensidrett, selv om det spilles på alle kontinenter. Det må ikke tas med så mange land i et VM at interessen svekkes der den allerede eksisterer.
Han vil ikke kritisere enkeltpersoner, sier han.
Men Erevik er tydelig på at spillerne også kan by mer på seg selv:
– Her nede hører vi jentene si det samme gang på gang på alle pressetreffene. Jeg tror ikke det er sånn de faktisk er. Dette er jenter som egentlig har meninger og som vil bidra. Man må ikke lukke seg. I fjor skulle man ikke skrive autografer i frykt for sykdom! Hva skjer med interessen og oppslutningen om man ender som nummer seks og sju i et par mesterskap på rad da?
Han mener ansvaret ikke ligger på spillerne: Istedet må det, mener Erevik, være en kultur der spillerne «får lov» til å være tilgjengelig og mene noe - selv om det skaper uenighet.
Han forteller om hvordan spillere i den danske ligaen gjør TV-intervjuer bare sekunder før de løper ut og tar avkast i kampen.
– Man kontres gjerne med at «det er en grunn til at vi alltid vinner». Men jeg tror at de 0,2 prosentene det eventuelt koster er en god investering med tanke på interesse, utvikling og rekruttering. Det er ikke farlig å gjøre et pauseintervju eller stille opp på et ekstra pressetreff. Så stor er ikke interessen. Vi snakker ikke om Premier League her.
Han er bekymret for håndballsporten generelt, forteller han. Men kanskje spesielt for kvinnehåndballen.
– Jeg blir betenkt når jeg ser at Champions League på kvinnesiden har lag fra ni land, men når det åpnes for wild card, så er det kun lag fra de samme ni landene som ønsker å delta. Dette er altså den gjeveste turneringen på klubbnivå der ute.
Erevik påpeker hvordan TV-rettighetene til Champions League ikke er solgt i Norge. I Danmark har man kun klart å selge én TV-kamp i uka til TV-stasjonen DR.
– Det er ikke bare media sin skyld. Det handler vel så mye om at EHF vil selge et produkt som er mindre verdt enn hva de tror selv. Og det er bekymringsfullt.
Så vender Ole Erevik blikket mot norsk klubbhåndball:
– I ligaen blir ikke idretten vår sett. Det er ofte venner og familie av spillerne som sitter på tribunen. I tillegg ser vi hvordan det laget som har vunnet Champions League tre av de fire siste årene (norske Vipers) har holdt på å gå konkurs to ganger på et halvt år.
Viaplay-profilen ønsker ikke å fremstå som en surmaget kritiker, understreker han.
– Men det er verdt å ta denne diskusjonen, for håndballsporten står overfor store utfordringer. Lysene blinker rødt, mener 43-åringen.