1. januar gikk en viktig tidsfrist ut for alle som frakter personer og gods. Og fristen gjelder både for bedrifter og sjåfører.
For har ikke selskapet skaffet seg et fellesskapsløyve, ryker de nå på et gebyr på 60.000 kroner. De får heller ikke lov til å drive transport fram til tillatelsen er på plass.
Sjåførene må også grave dypt i lommeboka om de ikke kan vise frem et gyldig løyve når de blir kontrollert. De risikerer å bli 6.000 kroner fattigere.
God tro holder ikke
– Foretaket har ansvar for å sørge for at de har de rette tillatelsene, sier May Britt Berge Solheim. Hun er kontorsjef for transportløyver i Statens vegvesen.
Ute på veien holder det ikke med et «vi venter på svar på søknaden» når kontrollørene kommer. Verken for sjåførene eller selskapene.
Og det hjelper ikke om sjåføren i god tro er ute på oppdrag for et selskap som ikke har gjort jobben sin. Regelverket er klart.
– Om ikke sjåføren har et gyldig løyve å vise frem, så kan det bety en sanksjonering, sier Berge Solheim.
Lang overgangsordning
De nye reglene og løyvene ble innført så langt tilbake som 1. januar 2015.
Fram til da var det fylkene som utstedte transportløyver, med åpen sluttdato.
Statens vegvesen fikk ansvaret i 2015, og da ble det endringer. Siden den gang har alle løyver vært gyldige i ti år om gangen.
Dermed har selskapene hatt god tid på å omstille seg. Ti år, for å være nøyaktig.
Likevel har ikke alle klart å følge med i timen.
2300 transportselskaper mangler fremdeles tillatelsen.
Hvorfor var ikke ti år nok?
Norges Lastebileier-Forbund (NLF) antar en del av løyvene som ikke har blitt fornyet tilhører bedrifter som ikke er aktive, eller som har sluttet med løyvepliktig transport uten å melde det inn.
– Det er veldig vanskelig å si noe om bakgrunnen til at de ikke har søkt, sier Berge Solheim i Statens vegvesen.
Men:
– Saksbehandlerne her er i daglig kontakt med transportører, og vi opplever nok at en del at transportørene ikke kjenner tilstrekkelig til regelverket eller de krav som stilles. Jeg tror ikke mange gjør dette bevisst.
Nye regler er velkomne
De nye reglene har blitt tatt imot med åpne armer av Norges Lastebileier-Forbund.
– Effektiv kontroll og sanksjonering er noe som trengs for å sikre like konkurransevilkår, sier administrerende direktør Knut Gravråk i en e-post til NRK.
Om gebyrene sier han:
– Det blir litt som forskjellen på å glemme førerkortet på kjøkkenbenken og å ikke inneha gyldig førerrett.
En massiv innspurt
Både Statens vegvesen og NLF brukte i fjor mye tid og ressurser på å informere om at tidsfristen nærmet seg.
Og da det begynte å bli knapt med tid, økte antallet søknader kraftig. Julefreden senket seg ikke på vegvesenets avdeling for transportløyver.
– På slutten av året fikk vi jo en ekstrem mengde med søknader. Det er mange som har en søknad inne som skal behandles, sier Berge Solheim.
Hun forteller også at det er 9015 transportfirmaer som er registrert med aktive løyver her i landet. I tillegg har altså 2300 firmaer ikke oppdatert tillatelsen sin.
Hos Norges Lastebileier-Forbund krysser de fingrene for at ikke sjåfører eller kjøretøy som er på veiene nå ruller uten gyldige papirer.
– Vi håper de som driver i dag har fått dette på plass, sier administrerende direktør Knut Gravråk.
Publisert 08.01.2025, kl. 22.43