Tullinløkka kan bli en frodig og elsket oase midt i Oslo

1 month ago 36



Tullinløkka sett mot holdeplassen. Prøver vi å gjemme bort en av landets ledende kulturbygninger, er det fordi vi har dårlig samvittighet, skriver Ulf Grønvold. Foto: Fredrik Ibsen Brynildsrud

Mange muligheter vil åpne seg om Nationaltheatret vil være med på hovedstadens sentrumsekspansjon østover.

Publisert: 23.07.2024 10:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I boken «Det nye Oslo», som kom i 1987, presenterer Tone Lindheim og Peter Butenschøn et prosjekt fra 1986 for Tullinløkka av landskapsarkitektene Bjørbekk & Lindheim og arkitektene Lund og Slaatto.

Prosjektets tre underjordiske etasjer (to for parkering og en for museumsdrift) må skyldes at man den gang ikke kjente til de elendige grunnforholdene. En museumsbygning lå langs Kristian Augusts gate, resten av Tullinløkka var en park. Men forfatterne håpet at parkløsningen ikke skulle «stenge for en mulig museumsutvidelse i det neste århundre.» (Og nå er vi der.)

Lund og Slaatto hadde vunnet konkurransen i 1972 om Nasjonalgalleriets utvidelse på Tullinløkka, og prosjektet fra 1986 må sees som et «venteprosjekt» inntil deres store museumsprosjekt på Tullinløkka kunne realiseres.

En uverdig løsning

«Å bygge et monumentalt nytt teaterbygg på plassen, eller grave det delvis ned, vil i begge tilfeller være et overgrep», skriver Tone Lindheim den 17. juli i Aftenposten, et svar på mitt innlegg 12. juli. Der forklarte jeg at det nedgravde alternativet på Tullinløkka er det klart dårligste: Det er teknisk tvilsomt, skrekkelig kostbart og en uverdig løsning.

Prøver vi å gjemme bort en av landets ledende kulturbygninger, er det fordi vi har dårlig samvittighet. Det vil gi oss en vanskapt park som Riksantikvaren har latt seg presse til å akseptere. Skal Nationaltheatrets nybygg ligge på Tullinløkka, må det i så fall være et effektivt og fullverdig teater som ligger på bakkeplan og markerer sin posisjon i bybildet.

Frodig og elsket oase

Den 6. november 2023 skrev jeg en artikkel i Klassekampen med tittelen «Se østover – redd Nationaltheatret». Der står det at «Parken på Tullinløkka ikke er spesielt spennende i dag, men kan utvikles til en frodig og elsket oase midt i Oslo». Men da må skuespillerne akseptere at nybygget ikke ligger to kvartaler fra det gamle teatret. NRK flytter til Ensjø, en 10 minutters T-banereise fra Karl Johans gate. Mange muligheter vil åpne seg om Nationaltheatret vil være med på hovedstadens sentrumsekspansjon østover.

Read Entire Article