Trumps to første uker som president: – Verre enn fryktet

3 hours ago 3



Kortversjonen

  • Donald Trump har satt rekord i antall presidentordrer på kort tid.
  • Eksperter beskriver hans nåværende periode som enda mer kaotisk og uforutsigbar enn tidligere.
  • Trump har innført og deretter utsatt straffetoller mot blant annet Canada og Mexico.
  • Trump-politikken har skapt uro på det globale markedet og kan påvirke norsk økonomi.
  • Eksperter trekker frem Trumps reorganisering av sentralstaten som det mest bekymringsfulle.

– Det er veldig kaotisk å følge med på politikken i USA i disse dager, sier førsteamanuensis Jacob Nyrup ved Universitetet i Oslo (UiO).

Trump har i løpet av bare to uker på jobben, satt rekord i antall gjennomførte presidentordre på kortest tid.

– Men at Trump er uforutsigbar er vel egentlig det eneste man vet sikkert om ham?

– Jo, men det overrasker meg likevel. Det var mye av det samme sist han var president, men det er som han nå er skrudd på ganger ti. Dette er allerede verre enn fryktet.

Bilde av Jacob NyrupJacob Nyrup

førsteamanuensis i statsvitenskap, UiO

Nyrup mener at i denne presidentperioden har «de voksne» dratt hjem.

– Trump gjør nå stort sett som han selv vil, folk følger bare etter ham og gjør som han sier. Sist gang han var president var det litt flere begrensninger på makten hans, sier Nyrup.

Han får støtte av professor Hilmar Mjelde:

– Trump kalles en konservativ president. Men han er det rakt motsatte. Han er en radikal president. Han lar seg ikke begrense av tradisjoner eller normer.

Bilde av Hilmar MjeldeHilmar Mjelde

professor, Høgskulen på Vestlandet

VG forsøker her, med hjelp fra eksperter, å oppsummere de største hendelsene som har inntruffet siden Trump på nytt tok over roret i Det hvite hus.

Les også: Dette må du vite om handelskrigen

For å starte med det siste døgnets store snakkis i den vestlige verden:

1 Toll, toll, toll

EU – og Norge – svetter. Det er ventet at Trump vil innføre toll mot EU og at unionen vil svare.

I helgen gjorde Trump alvor av å innføre straffetoller mot tre av sine nærmeste handelspartnere: Varer fra Mexico og Canada skulle få en straffetoll på 25 prosent i USA. Også Kina skal få straffetoll, denne på ti prosent.

Så, etter en telefonsamtale med Mexicos president Claudia Sheinbaum, utsatte Trump straffetollen med én måned. I bytte skal Trump ha fått Sheinbaum til å love at Mexico skal sende 10.000 soldater til grensen for å overvåke og slå ned på narkotikasmugling.

Senere mandag kveld utsatte Trump også tollen mot Canada etter to telefonsamtaler med Canadas president Justin Trudeau.

– Bruker Trump straffetollene som forhandlingskort?

– Tja. Han liker å gi inntrykk av det. Men tollen er et mål i seg selv for Trump. Trump ser på toll som en statsinntekt og industripolitikk for å gjenreise amerikansk industri, sier Mjelde.

 Raquel Cunha / Reuters / NTBMexicos president Claudia Sheinbaum har lykkes med å utsette straffetollen fra USA – inntil videre. Foto: Raquel Cunha / Reuters / NTB

Mjelde peker på at straffetollenes sjokkeffekt på det globale markedet kan ha gitt Trump kalde føtter.

Kina fikk derimot ikke samme goodwill fra den amerikanske presidenten og svarte tirsdag med straffetoller tilbake mot USA.

Hva betyr det for Norge?

Det er foreløpig litt uklart. Norge kan rammes av toll USA innfører mot EU, men også av svartiltaket EU setter inn mot USA. Dette jobber regjeringen på høygir med å minimere skadene av, spesielt for norsk næringsliv.

Men du og jeg kan også få dårligere kjøpekraft.

Høyere tollsatser er ventet å få konsekvenser for økonomien verden over, ikke minst i USA.

– Det er først og fremst amerikanske varer som vil bli dyrere, sier Nyrup.

Men det kan raskt smitte over på hele verdensøkonomien. Man så for eksempel at børsene over hele verden falt i kjølvannet av Trumps straffetoller mot Mexico, Canada og Kina. Så løftet de seg litt igjen da Trump valgte å utsette.

– Det vi vet er at det er kaos, og det gjør det veldig vanskelig for alle andre som skal samarbeide med USA. Og en handelskrig vil gjøre alle fattigere. I verste fall får vi en ny, global finanskrise, sier Nyrup.

Mjelde mener vi ikke må legge til grunn at Trump følger en opplagt strategi med tollpolitikken sin.

– Trump liker rett og slett bare toll. Han kaller toll det vakreste ordet i det amerikanske språket.

2 Flykrasj i Washington

Flykrasjen i Washington som tok livet til alle 67 ombord rystet hele verden. Nyrup mener Trumps politikk kan ha en del av skylden til at det gikk så galt.

– Vi kan ikke direkte skylde på Trumps politikk for flyulykken i Washington tidligere denne uken, men Trump har sparket direktøren for luftfartsadministrasjonen og frøs nyansatte for flykontrollører og han har stengt ned den rådgivende komiteen for luftfartssikkerhet. Dette vil uunngåelig føre til dårligere flysikkerhet, sier Nyrup.

 CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTBFoto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTB

3 Sparker statsansatte og kutter penger

Trump har også gått til kraftig angrep på store deler av den amerikanske sentraladministrasjonen og gjort det enklere å sparke statsansatte.

– Dette er noe av det mest skremmende. Han har systematisk begynt å sparke talentfulle tjenestemenn. Noen blir erstattet av lojalister mens andre bare forsvinner. Det vil redusere effektiviteten til den amerikanske staten kraftig, sier Nyrup.

Mjelde mener også dette er noe av det mest oppsiktsvekkende Trump har gjort.

– «Trump 2.0» er et frontalangrep på den hele den amerikanske sentralstaten. Han samler statsmakten i egne hender og styrer landet etter eget forgodtbefinnende. Jeg er paff over hvor tafatt og underdanig Kongressen er, det som egentlig skal være den sterkeste statsmakten i USA.

Mjelde legger til at Trump fremdeles får betydelig motstand fra delstatene og domstolene.

– Begge blir spesielt viktige fremover. Men han dominerer likevel sentralstaten.

Mindre penger til katastrofeberedskap, forskning, utdanning, etterretningstjenester og miljøtiltak kan også få store effekter for hele verden.

– Vi må forvente at USA finner opp mindre. Dette gjelder spesielt innen medisin, hvor Trump har lagt ned nesten all føderal forskning, sier Nyrup.

Noen har begynt å gjenåpne, men fremdeles er det ventet store kutt i budsjettene for forskning. Amerikansk forskning har bidratt stort til noen av de fremste nyvinningene innen forskning siden andre verdenskrig. For å nevne noen:

  • Doppler-radaren
  • Influensavaksinen
  • Mikrochiper
  • Moderne vindteknologi
  • Smarttelefoner
  • GPS
  • Internett
  • Google
  • Siri
  • Moderna-vaksinen mot covid-19

4 Bistands-stopp

Mandag ble to sikkerhetssjefer i bistandsdirektoratet USAID permittert. Det skjedde etter at de nektet å gi tilgang til sensitivt materiale til inspektører fra Elon Musks nye, statlige effektiviseringsavdeling kalt DOGE.

Musk skrev kort tid etter på X at det er på tide at bistandsforvalteren USAID dør og at de er kriminelle.

 MANDEL NGAN / AFP / NTBStore protester har brutt ut i USA som følge av at USAID nå trues med nedleggelse. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Nyrup ser med stor bekymring på en fullstendig nedleggelse av USAID.

– Det kan få katastrofale konsekvenser fra en dag til den neste dersom USAID forsvinner. Det er snakk om kutt i bistand til verdens fattigste mennesker. Demokratibyggelse rundt omkring i verden kan gå bort. Vi ser jo allerede at demokratier verden over er truet, sier han.

– Vi kan vel forvente en farligere verden med større flyktningstrømmer. Hvis den globale verdensordenen virkelig kollapser, blir det flere kriger og dermed flere flyktninger.

5 Musk-kontroll

I tillegg har Musks kontroll over statlige finanser eksponert sensitiv informasjon om flere millioner amerikanere.

Musk har fått tilgang til lønnsdata og forsøker å få tilgang til all finansiell informasjon. Flere amerikanske eksperter har påpekt at dette ligner et statskupp.

 Matt Rourke / AP / NTBTesla-milliardæren Elon Musk har fått tilgang til sensitiv informasjon om flere millioner amerikanere gjennom sin rolle i Trumps regjering. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

– Se for deg at en av Norges rikeste menn fikk tilgang til alle finanser i Norge og gjør nesten hva han vil med det. Det ville jo ingen akseptere. Men det er det som nå skjer i USA, sier Nyrup.

Mjelde sier glidningen mot et autokrati er det som bekymrer ham mest.

– Vi ser en type hissig høyrepopulisme som er i strid med sentrale demokratiske prinsipper som maktdeling mellom statsmaktene, toleranse og mangfold.

Andre ting Trump har gjort i sine to første uker som president:

Forsøk på kontroll over Grønland, Panama og Canada

Trump har sagt han vil ha Grønland, Canada og noe av Panama.

– Selv om han ikke mener alvor med truslene sine – og det ser ut til at den danske regjeringen tar det alvorlig – er truslene i seg selv med på å forstyrre den globale orden. Vi er på vei mot en verden der de sterke kan ta territorium fra de svake, sier Nyrup, som selv er dansk statsborger.

Trump har også truet med militær makt hvis ikke Danmark overgir seg i Grønland-spørsmålet.

– Danmark vinner ikke en militær krig mot USA. Og det vil være en eksistensiell krise for Nato dersom USA tar Grønland med makt. Det er helt surrealistisk å se for seg en borgerkrig i Nato, sier Nyrup.

Benådet personer som stormet Kongressen

Trump har utstedt benådninger for lovbrytere og omgjøringer knyttet til angrepet på Capitol 6. januar. Han vil instruere Justisdepartementet om å avslutte pågående saker.

Trump har selv sittet i rettssak for sin rolle i den fatale stormingen av Kongressen etter valgnederlaget i 2021. Med Trump tilbake i Det hvite hus, forventes det at justisdepartementets etterforskninger av forbrytelser knyttet til 6. januar vil opphøre.

Trukket USA ut av WHO og Parisavtalen

Trump har trukket USA ut av den internasjonale klimaavtalen og fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

USA vil dermed etter planen forlate WHO innen et år og stoppe all økonomisk bistand til organisasjonen. USA er i dag den største finansielle støtten til WHO.

Trump trakk USA ut av Parisavtalen også i forrige presidentperiode, men Biden meldte USA inn igjen da han ble president i 2021. Trump har kalt Bidens «new green deal» for «the green new scam».

Migrantfengsel på Guantánamo Bay

Trump har signert en presidentordre for å forberede en stor interneringsleir på Guantánamo Bay, som han sa kunne brukes til å holde opptil 30.000 immigranter deportert fra USA.

Ordren er en del av en bredere innsats for å oppfylle Trumps løfte om å fjerne millioner av mennesker fra landet.

Endre lovgivning for transpersoner

Trump signerte en ordre som forsøker å stoppe kjønnsbekreftende behandling for personer under 19 år.

Dette innebærer at føderalt drevne forsikringsprogrammer, inkludert Tricare for militærfamilier og Medicaid, skal utelukke dekning for slik behandling. Ordren oppfordrer Justisdepartementet til å aktivt forfølge rettssaker og lovgivning for å motarbeide praksisen.

Flere transpersoner saksøker nå både Trump og forsvarsminister Pete Hegseth i et håp om å stoppe lovendringen.

Trump forsøker også å innføre et lovverk som anerkjenner at det kun finnes to kjønn.

Endringer i militæret

Trump signerte tre presidentordrer 27. januar som har som mål å endre militæret: fjerne innsats for mangfold, likhet og inkludering, eliminere «kjønnsradikalisme» fra militæret, og gjeninnsette soldater som ble utvist for å nekte covid-19-vaksiner.

Trumps ordre forbyr foreløpig ikke transkjønnede soldater fra militæret, men instruerer Pentagon til å utarbeide en politikk for transmedlemmer i militæret.

Trump har også startet en prosess for å utvikle den første amerikanske Iron Dome, et missilforsvarsskjold. «Skjoldet» skal forsvare USA mot det Trump-administrasjonen omtaler som den mest katastrofale trusselen mot USA: luftangrep og atomangrep.

Forsøker frigjøre dokumenter om JFK og MLK

Trump har beordret frigjøring av tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter om attentatene på John F. Kennedy, Robert F. Kennedy og Martin Luther King Jr.

– Den føderale regjeringen har ikke offentliggjort alle sine dokumenter knyttet til disse hendelsene. Deres familier og det amerikanske folket fortjener åpenhet og sannhet. Det er i nasjonens interesse å endelig frigjøre alle dokumenter relatert til disse attentatene uten forsinkelse, heter det i Trump-ordren.

Trump forsøkte å gjøre det samme i sin første presidentperiode, men endte da med å lytte til råd fra CIA og FBI om å la dokumentene forbli hemmelige.

TikTok-forbud på pause

Da han sist var president, støttet Trump et TikTok-forbud som Biden videreførte. Tidgliere i januar sluttet den populære appen å fungere i USA.

Men så snudde det igjen: Trump vil utsette TikTok-forbudet og sa sist uke at han skal ha en avklaring innen 30 dager. Noe av årsaken til at Trump skal ha skiftet mening, er hans egen popularitet på plattformen.

Trump søker nå kjøpere til TikTok.

– Kan vi redde TikTok, så tenker jeg det ville vært bra, sa Trump til Reuters forrige uke.

Read Entire Article