Trumps fly-gave: Hele flyet må ribbes

4 hours ago 3



Kortversjonen

  • Trumps planer om å ta imot en luksus-jumbojet fra Qatar kan bli et sikkerhetsmessig mareritt.
  • Fly- og sikkerhetseksperter advarer om at flyet må bygges om radikalt for å sikre presidentens sikkerhet.
  • Oppgraderinger kan ta årevis og koste milliarder av dollar.
  • Trump forsvarer gaven som en «flott gest» fra Qatar.

Ikke bare er den omstridte flygaven, til en verdi av over fire milliarder kroner, særdeles utfordrende etisk og politisk. En rekke flyeksperter advarer om at det også kan bli en svært kostbar og risikabel affære.

Air Force One er kanskje det mektigste og mest ikoniske symbolet på USA som verdensmakt.

Flyet skal være et flygende fort og en kommandosentral for verdens mektigste leder.

 Susan Walsh / APMISFORNØYD: President Trump er kraftig irritert over at de nye presidentflyene er blitt forsinket. Foto: Susan Walsh / AP

Flere sikkerhetseksperter påpeker at for å gjøre det qatarske flyet trygt for presidenten, må det nærmest bygges om fra bunnen av.

– Man må bokstavelig talt rive det fra hverandre, bit for bit, sier Marc Polymeropoulos, tidligere høytstående CIA-offiser, til Business Insider.

Bli med på innsiden av luksus-jeten – se video:

Frykter spionasje

Garrett Graff, en historiker som har skrevet om presidentens sikkerhet, sier til Washington Post at flyet er innredet for en emir, og beskriver gaven som et «etterretnings­mareritt».

Han påpeker at Trump har signalisert sin interesse for flyet siden februar, noe som kan ha gitt fiendtlige etterretnings­tjenester måneder til å finne måter å infiltrere det på, skriver Washington Post.

 Brian Snyder / Reuters / NTBMAKTSYMBOL: Air Force One er ofte omtalt som et «flygende hvite hus». Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Den varslede gaven fra Qatars kongefamilie, et luksuriøst og spesialinnredet Boeing 747-8, er ment å skulle erstatte dagens to aldrende Air Force One-fly frem til de to nye, bestilte flyene er klare.

Det vakte oppmerksomhet da president Trump i februar brukte en av frihelgene sine i Florida til å inspisere flyet på flyplassen i West Palm Beach, ikke langt fra hjemmet hans Mar-a-Lago.

 Kevin Lamarque / Reuters / NTBFLORIDAVISITT: Donald Trump inspiserte Qatarflyet i februar. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Nå skriver Washington Post at mye tyder på at presidenten allerede har forberedt overtagelsen en god stund. Flyet ble overflyttet fra Doha til flyplassen i San Antonio i Texas for fem uker siden.

Ifølge The Wall Street Journal skal Trump ha gitt forsvarskontraktøren L3Harris i oppdrag å bygge om det qatarske flyet i Texas.

Luksuriøst

Qatar-flyet er utstyrt med et stort og et mindre baderom med dusj, ni toaletter, et hovedsoverom og et mindre soverom, omfattende støydemping gjennom hele flyet, samt kontor og en rekke elegante sittegrupper i hudfarget skinn.

Air Force One er ikke bare et transportmiddel for presidenten, men også et flygende kommandosenter som skal kunne fungere under de mest krevende forhold – inkludert atomkrig.

 Thomas Nilsson / VGBESTILT FLY: Da Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre besøkte president Trump 24. april i år, sto en modell av presidentens bestilte presidentfly på salongbordet foran dem. Foto: Thomas Nilsson / VG

Derfor er sikkerhetskravene enorme. Flyet må utstyres med krypterte kommunikasjonssystemer, sikker strømforsyning, hemmelige selvforsvarssystemer og medisinske fasiliteter. De eksisterende Air Force One-flyene har også mulighet for tanking i luften, og skal kunne sikre presidenten og fortsette å operere selv under en atomkrig.

Må ribbes

Skal president Trump kunne bruke det qatarske flyet, må det nærmest ribbes for å sikre at det ikke inneholder noe som kan skade presidenten eller utsette ham for avlytting og spionasje.

– De må gå gjennom det centimeter for centimeter og spørre: «Hører denne mutteren hjemme her, hører denne bolten hjemme her?» sier Paul Eckloff, tidligere Secret Service-agent og rådgiver under Trumps første presidentperiode, til Washington Post.

 Evan Vucci / AP / NTBFLYTUR: President Trump kommenterte dødsfallet til pave Frans ombord i Air Force One. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

President Trump har vært mektig forbannet over at de to nye presidentflyene som han selv bestilte fra Boeing i 2018, er forsinket. Det er blant annet de strenge sikkerhetskravene som gjør at byggingen av flyene er så krevende.

Ironisk nok kan presidenten selv ha bidratt til forsinkelsene, fordi han kranglet på prisen og presset ned totalsummen for oppdraget.

– Flott gest

Trump forsvarer gaven og sier han ville vært «en dum person» hvis han ikke tok imot et gratis fly til 400 millioner dollar. Han beskriver det som en «flott gest» fra Qatar. Spørsmålet er om presidenten velger å overprøve sikkerhetsadvarslene.

Bør Trump ta i bruk gaveflyet fra Qatar?aNei, selvfølgelig ikkebJo, det er uhøflig å si neicHan får vente, han har allerede bestilt to flydKan han ikke bare ta en Greyhound-buss?

Det 13 år gamle flyet er en businessversjon av Boeing 747-8, innredet for mest mulig luksus for et begrenset antall passasjerer. Bak i flyet er det vanlige passasjerseter, slik at flyet totalt har plass til 89 passasjerer og 14 flyverter, fordelt på to etasjer. En vanlig kommersiell versjon av det samme flyet er derimot utstyrt for å kunne frakte i overkant av 400 passasjerer.

 Brian Snyder / Reuters / NTBGLADE GUTTER: President Trump og emiren av Qatar var vitner da Boeing signerte en gigantavtale med ørkenstaten. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Onsdag inngikk Qatar, med en smørblid president Trump som vitne, en avtale om å kjøpe 160 fly fra Boeing, til en verdi av 200 milliarder dollar, den største ordren i Boeings historie.

Etterretningstrussel

At flyet blir overlevert fra et fremmed land, utgjør en særlig utfordring. Joseph LaSorsa, tidligere Secret Service-agent, peker på en rekke potensielle bekymringer, som sabotasje av flyets mekaniske eller operasjonelle funksjoner, sporing av flyet, og overvåkning gjennom lyd- eller videoopptak, skriver Business Insider.

 Ben Curtis / AP / NTBOMSTRIDT GAVE: Sikkerhetseksperter er svært skeptiske til at presidenten skal overta flygaven fra Qatar. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

Flere flyeksperter peker på at å oppgradere og sikre Qatar-flyet kan komme til å ta mye lengre tid og bli mye, mye dyrere enn presidenten later til å tro.

– Å oppgradere et 747-fly fra bunnen av med alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner, kan vare til langt inn på 2030-tallet og koste milliarder og atter milliarder av dollar, sier Richard Aboulafia, ekspert på militærfly og direktør i AeroDynamic Advisory, til Defense News.

Les også: Vil ha nytt fly NÅ!

Read Entire Article