Kortversjonen
- Trump jobber for å finne en amerikansk kjøper til TikTok.
- Elon Musk, Larry Ellison og flere milliardærer vurderer å kjøpe appen.
- TikTok-forbudet er innført grunnet bekymringer om kinesisk datainnsamling.
- Det er usikkert om Kinas regjering vil godkjenne et salg.
President Donald Trump har skrevet en presidentordre som utsetter forbudet mot TikTok med 75 dager.
Innen da må en amerikansk kjøper være på plass, ellers kan den populære videoappen gå i svart i USA – slik den gjorde en kort periode forrige helg.
På vei inn i Air Force One lørdag sa Trump at han var i samtale med flere aktører om å få TikTok over på amerikanske hender – innen 30 dager.
– Det er stor interesse for TikTok, sa han, ifølge Reuters.
– Kan vi redde TikTok, så tenker jeg det ville vært bra.
Lovforbud
Forbudet mot TikTok, nå nedfelt i en ny lov, er innført for å forhindre de kinesiske TikTok-eierne i å samle inn data om amerikanske brukere og gjennomføre påvirkningsoperasjoner.
For å unngå forbud må selskapet ByteDance, som eier TikTok, over på amerikanske hender.
Analytikere i Wedbush Securities forventer ifølge CNBC at det vil komme en rekke bud på TikTok i løpet av de kommende ukene.
TikTok har over 170 millioner brukere i USA og er spesielt populær blant unge. Et eventuelt forbud eller salg vil derfor få store konsekvenser for millioner av amerikanere.
Hvem vil kjøpe TikTok?
Her er noen av de mest aktuelle kandidatene som kan ende opp med å kjøpe TikTok, ifølge flere medier.
Elon Musk er en av Trumps favoritter til å overta TikTok. Ifølge CNBC har Trump sagt at han ville være komfortabel med at Musk kjøpte appen. Musk leder også det nyopprettede Department of Government Efficiency (DOGE) under Trump-administrasjonen.
Musk har imidlertid ikke bekreftet om han faktisk er interessert i å kjøpe appen.
Larry Ellison er en annen kandidat Trump har nevnt spesifikt. Under en pressekonferanse i Det hvite hus spurte Trump nylig Ellison direkte om han syntes en idé om å kjøpe TikTok og gi halvparten til staten hørtes fornuftig ut.
– Høres ut som en god avtale for meg, Mr. president, svarte Ellison, ifølge CNBC.
Oracle har allerede et tett samarbeid med TikTok som skyleverandør i USA.
Ifølge flere medier, spekuleres det i at en Oracle-avtale vil innebære at ByteDance vil beholde en minoritetsandel i selskapet, men appens algoritme, datainnsamling og programvareoppdateringer vil bli overvåket av Oracle.
Trump sier selv at han ikke har snakket med Oracle-gründer Larry Ellison om å kjøpe appen.
Jimmy Donaldsen har uttrykt stor interesse for å kjøpe TikTok. Med over 340 millioner YouTube-abonnenter og 113 millioner TikTok-følgere er han en av verdens største innholdsskapere.
Ifølge Time har Donaldson hevdet at han har hatt møter med milliardærer og ville legge inn et offisielt bud på TikTok. Donaldsen skal ha sluttet seg til en gruppe av investorer som ønsker å kjøpe appen.
Kevin O'Leary har lansert «Folkets bud på TikTok». Ifølge Time har O'Leary sagt at de har lagt 20 milliarder dollar på bordet i kontanter for å kjøpe TikTok.
Ikke enkelt
Selv om Trump har gitt TikTok en 75 dagers utsettelse, er det fortsatt uklart om et salg faktisk kan gjennomføres innen fristen.
Kinas regjering vil også spille en avgjørende rolle. Det er uklart om Beijing vil tillate ByteDance å selge TikTok til amerikanske eiere. I tillegg er det et stort spørsmål hva politikerne i kongressen vil tillate.
– I dette høyrisikospillet mellom Trump-administrasjonen og Beijing er det klart at TikTok er en stor brikke på bordet, skriver analytikere i Wedbush Securities ifølge CNBC.
Flere teknologiselskaper er også nevnt i forbindelse med kjøp av TikTok.
AI-selskapet Perplexity skal ha et ønske om å fusjonere med TikTok. Planen er angivelig å la de fleste av ByteDances eksisterende investorer beholde sine eierandeler
Selskaper som Meta og Google er også lansert som mulige interessenter. Analytikere mener imidlertid at oppkjøp fra disse selskapene kan møte motstand fra konkurransemyndighetene.
Loven eller Trump?
De amerikanske teknologiselskapene som i dag holder TikTok i gang i USA, står overfor et vanskelig dilemma: Følge loven eller presidenten?
The New York Times påpeker at det er uklart om Trumps presidentordre beskytter selskapene mot bøter og potensielle søksmål hvis de fortsetter å samarbeide med TikTok.
Avisen skriver at TikTok-forbudet, vedtatt i kongressen og opprettholdt av Høyesterett, har skapt en splittelse blant amerikanske teknologiselskaper. Noen er villige til å trosse loven etter Trumps presidentordre om utsettelse, mens andre – inkludert Apple og Google – følger den.
Apple og Google fjernet raskt TikTok og andre ByteDance-apper fra sine app-butikker da forbudet trådte i kraft.
Oracle fortsatte derimot å behandle og levere TikTok-data. Selskapene Akamai og Fastly, som øker behandlingstiden for TikTok-videoer, gjorde også det samme.