Donald Trump vil ikke utelukke bruk av makt for å få kontroll over Grønland. Det minner ubehagelig mye om måten Vladimir Putin snakker på.
Publisert: 07.01.2025 20:28
Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
– Vi trenger Grønland for vår nasjonale sikkerhet, sa påtroppende president Donald Trump på en pressekonferanse tirsdag.
Trump sa også at han ikke kunne utelukke bruk av militær eller økonomisk makt, dersom Danmark ikke ville gi opp sitt krav på området.
– Folk vet ikke egentlig om Danmark har noen juridisk rett (på Grønland), men hvis de har det, burde de gi det opp, sa Trump.
Han truet også med å legge svært høye tollsatser på danskene.
Mandag skrev Trump på sitt nettsted Truth Social at «Grønland er et utrolig sted, og folket der vil ha store fordeler dersom, og når, det blir en del av vår nasjon.»
Hans sønn Don Jr. landet på Grønland tirsdag ettermiddag, sammen med en amerikansk delegasjon.
Trump snakket om å kjøpe Grønland allerede i 2019. Da ble han kontant avvist av Danmarks statsminister Mette Fredriksen.
Nå har han hentet ideen frem igjen. Like før jul sa Trump at det er «absolutt nødvendig» for USAs nasjonale sikkerhet å ha kontroll over Grønland.
«Vi er ikke til salgs, og vi vil aldri bli til salgs,» svarte Grønlands statsminister Múte Egede.
Det vil neppe stanse Trump, hvis livsfilosofi er at alt og alle er til salgs.
Timingen er dessuten neppe tilfeldig. Grønland skal avholde valg i april. Egede ønsker mer uavhengighet fra Danmark. Samtidig har Grønland store verdier, blant annet mineraler, som landet trenger investeringer fra utenlandske aktører for å utvinne.
Trumps politiske partner er Elon Musk. Musk er verdens rikeste mann, og eier av X, tidligere Twitter. De siste månedene har han brukt sine enorme ressurser på å påvirke politikk og valg både i USA og Europa.
Det vil ikke være et veldig stort løft for Musk og Trump å bli en enorm tunge på vektskålen i Grønlands valg, om de ønsker det. Det er rundt 40.000 velgere totalt på øya. Ved sist valg var det 26.000 som stemte.
«Grønlands folk burde bestemme sin fremtid, og jeg tror at de vil være en del av Amerika!» skrev Musk på X mandag.
Trump har de siste ukene snakket om å annektere både Canada og Mexico. Han har også sagt at USA kan «forlange å få Panama-kanalen tilbake», fordi han mener landet tar for høye avgifter av skipene som passerer.
Trumps retorikk er ubehagelig lik den Russlands president Vladimir Putin har brukt for å rettferdiggjøre sin aggresjon mot naboland, ikke minst Ukraina. Dette er tankegods som hører hjemme i autoritære regimer. Demokratiske, vestlige land har stort sett forkastet imperialisme etter kolonitidens kollaps.
Men Donald Trump ønsker seg tydeligvis tilbake til en tid der stormakter erobrer nye territorier, enten med penger eller militær makt.
Det burde få det til å gå kaldt nedover ryggen på mange, selv på Grønland.