NYHETSANALYSE: Vil Donald Trump redde Tiktoks kinesiske eiere i USA? Ikke hvis han hører på den nye regjeringen sin.
Publisert: 16.12.2024 15:57
Kortversjonen
- Donald Trumps fremtidige Kina-politikk er uklar, men flere av hans nyvalgte rådgivere er kjente Kina-kritikere. Det kan føre til en hardere linje mot Beijing.
- Tiktok kan bli en tidlig test for Trump. Selskapet kan blitt nødt til selge seg ut fra USA innen 19. januar ifølge en ny lov, noe Trump må forholde seg til.
- Trumps egen holdning til Kina og Tiktok har variert, og det er usikkert hvordan han vil håndtere relasjonen når han tiltrer som president.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Hva gjør Trump med Kina etter at han flytter inn i Det hvite hus 20. januar?
Forholdet mellom klodens to mektigste stormakter påvirker også resten av verden. På den ene siden er de to landene rivaler, ikke minst i Øst-Asia. På den andre siden er de avhengige av hverandre for å sikre økonomisk vekst og for å løse globale utfordringer som klimakrisen.
Klarer de to landene å jobbe sammen, kan fremtiden være langt mer stabil og fredelig enn om de ikke gjør det. I verste fall kan en konflikt ende opp i storkrig.
Selv er Trump utydelig på hva han mener. Han har nylig omtalt Kinas diktator, Xi Jinping, som en «briljant» leder fordi han styrer Kina med jernhånd. Denne uken inviterte han også Xi til innsettelsesfesten i Washington i januar.
Samtidig har han varslet store tollbarrierer for kinesiske varer i USA etter at han overtar. Årsaken er at han mener at Kina utnytter USA økonomisk. I 2016 gikk han så langt som å si at kineserne «voldtar» amerikanerne i handelspolitikken.
Sa nei til Tiktok
Tiktok kan bli den første store testen for Trump etter at han overtar.
Den populære appen har 170 millioner brukere i USA, men allerede på nyåret kan nettstedet bli forbudt for amerikanerne. Årsaken er en lov president Joe Biden signerte i april. Der krever USA at Tiktoks kinesiske eiere, selskapet Bytedance, selger seg ut innen 19. januar.
Mange amerikanske politikere frykter at Tiktok kan bli brukt til spionasje eller desinformasjon fra kinesiske myndigheter.
Fredag avviste en føderal ankedomstol en klage fra Bytedance, som foreløpig har gjort det klart at det er uaktuelt å selge Tiktok. Domstolen kjøpte ikke argumentet om at ytringsfriheten burde gjøre det mulig for dem å fortsette å eie den populære appen.
Fra nei til ja til tja
Trump kan velge å omgjøre loven for å la Bytedance fortsette å operere i USA. Men vil han det?
Tja, sier han selv. Den påtroppende presidenten har hatt ulike meninger om Tiktok. Først ville han forby det i 2020, men forsøket ble avvist i rettsapparatet. Så ombestemte han seg. I valgkampen i år lovet han å «redde» Tiktok. Plattformen var en viktig kanal for ham for å nå ut til yngre velgere i kampen om å bli president.
Men i et TV-intervju på NBC forrige helg var han langt mindre tydelig på hva han mener om saken. Tiktoks skjebne er derfor helt uklar.
Derfor kan det være en idé å se på hvem som skal gi Trump råd om Kina i tiden fremover. Det er trolig noe som gjør Beijing-myndighetene urolige.
Flere av Trumps utvalgte regjeringsmedlemmer og topprådgivere er nemlig kjent for å ønske en svært hard linje overfor Kina – inkludert kinesiske selskaper som Bytedance.
Noen eksempler:
Haukene rundt Trump
Hvis man ser på resten av laget Trump har samlet de siste ukene, er de fleste av dem såkalte «hauker» når det gjelder Kina-politikken – de har altså tatt til orde for en svært hard linje overfor Beijing.
Rubio og Waltz er kanskje de mest sentrale folkene på Trumps lag når det gjelder Kina-politikken fremover. Rubio har lenge ledet Kina-komiteen i Senatet og har blant annet vært svært kritisk til Kinas menneskerettighetsbrudd overfor uigurer og andre minoriteter. Waltz har minst to ganger sagt at USA allerede er i en «kald krig» med Kina.
Også John Ratcliffe, som Trump ønsker som ny CIA-sjef, har hatt sterke meninger om Beijing-myndighetene. I 2020 omtalte han Kina som «den største trusselen mot demokrati og frihet i verden siden andre verdenskrig».
For å toppe det hele har Trumps utpekte Kina-ambassadør, David Perdue, vært så kritisk til Beijing tidligere at en kinesisk tankesmie stemplet ham som «anti-Kina».
«We’ll see what happens»
Men det er Donald Trump som blir president. Det er han som sitter med det siste ordet. Hva gjør han, for eksempel, dersom Kina skulle gå til angrep på Taiwan? Joe Biden var tydelig på at han ville forsvare den selvstyrte øya.
Trump nekter å si hvor han står.
– Det sier jeg aldri noe om. Jeg må jo forhandle om ting, ikke sant, sa han da NBCs Kristen Welker spurte ham om det på NBC forrige helg.
Sist gang Trump var president, startet han en handelskrig med Kina. Denne gangen kan han gjøre forholdet enda mer betent. Eller ikke. Som han selv har for vane å si:
Vi får se hva som skjer.